Învață cu mine
Orgoliul lui „Știi cine-s io?”

Orgoliul lui „Știi cine-s io?”

De câte ori ai auzit expresia asta cu „Știi cine-s io?”? Mai există și „expresii verișoare”, cum ar fi: „Știi a cui mi-s?”, „Știi cine-i tata meu?” sau „Știi cine-i șef aicea?”. Cred că printre singurele situații în care mă bucur că n-am cultură generală sunt clipele când aud astfel de întrebări…

În articolele anterioare, de la seria asta despre orgolii, am luat fiecare expresie ca fiind „lipită” de o categorie anume de vârstă. Am început cu un copil, care a crescut și a devenit adolescent, iar rândul trecut s-a rățoit și a ajuns tânăr… Oare ce a ajuns astăzi? Păi un adult în toată firea, un om împlinit, realizat, cu familie și cu casa la cheie (sau cheie la casă…).

Omul ăsta cu orgoliul lui „Știi cine-s io?” trebuie să fie cineva… Un „cineva” pe care toată lumea trebuie să-l cunoască, eventual să fi copilărit cu el la grădiniță și să-i dea tag pe Facebook cu „măria ta” (nu „Maria ta”, că nu-i treaba ta să te iei de nevasta altuia!).

Cred că toate cazurile de corupție au ca slogan expresia „Știi cine-s io?”. Ăștia care se cred zei („zeișori” sau „zeuți”), nu acceptă ca cineva să-i tragă la răspundere. Păi ei au statut, au realizări importante în viață (nu contează că au călcat pe „cadavre”), și își impun respectul cu orice preț… Bine, astfel de oameni sunt ieftini, până și banii fug de ei, fiindcă nu sunt ai lor…

Cum de s-a răzvrătit Lucifer în cer? Ce l-a făcut să se îngâmfe astfel încât să-și ceară drepturile și să zică „Știi cine-s io?”. Într-adevăr, era cineva, dar acum e doar acel cineva care e condamnat pe veci. De Satana (Lucifer, diavol) să nu-ți fie milă niciodată! Am auzit oameni care spuneau că ar fi bine dacă Dumnezeu ar face pace și cu Satana, ca lumea să fie una perfectă… Urlă în gura mare dacă poți, fă ceva rapid și zi-le că Satana e condamnat pe veci și n-are niciun drept la iertare! Sentința diavolului este moartea veșnică! Punct. Dumnezeu nu face pace cu Satana! Dumnezeu n-are nevoie de Satana! Dumnezeu nu face ce zice Satana! Nu lăsa pe nimeni să creadă că Satana ar putea fi iertat! Nu există iertare pentru el! Domnul Iisus Hristos are iertare pentru tine și pentru mine, iar pentru Lucifer are iadul veșnic. Partea bună e că Dumnezeu are ceva pentru fiecare…

Și totuși, cum de s-a născut păcatul mândriei într-un loc sfânt? Cum de a păcătuit Lucifer? Scriu o carte pe tema asta, n-are rost să intru în detalii aici… Cert e că te saturi de prea mult bine…

Cel cu inima rătăcită se satură de căile lui și omul de bine se satură și el de ce este în el. (Proverbe 14:14)

Ce zici de Goliat? Un om cu un caracter infect, plin de sine, arogant, mândru și foarte slab… Oare să fi fost slab? Să fi fost David slab? David lupta cu leii și cu urșii, deci n-are cum să fi fost slab. Goliat era tare la cerbice (mândrie). Nu cred că Goliat era slab la fizic. Dacă mergi într-o sală de fitness și iei 2 „balauri” să-ți taie lemnele, ai să vezi că au o rezistență soră cu bătrânețea… Dacă mergi la pădure și iei 2 slăbuței (care toată ziua lucrează cu lemne), atunci ai să vezi ce înseamnă un om ca David…

Goliat a avut orgoliul lui „Știi cine-s io?”. Se pare că întotdeauna aparențele înșală. Sau nu? Bun, atunci nu întotdeauna… Dumnezeu a făcut o minune cu David!

Ce zici de cei trei tovarăși ai lui Daniel care au fost aruncați în cuptor? Numai de bine! Să fii tânăr și cu o asemenea credință e ceva… În mod normal, tinerii n-ar trebui să aibă orgoliul lui „Nu te pune cu mine!”, ci să aibă la ei versetele următoare:

Și robul Domnului nu trebuie să se certe; ci să fie blând cu toți, în stare să învețe pe toți, plin de îngăduință răbdătoare, să îndrepte cu blândețe pe potrivnici, în nădejdea că Dumnezeu le va da pocăința ca să ajungă la cunoștința adevărului; și, venindu-și în fire, să se desprindă din cursa diavolului, de care au fost prinși ca să-i facă voia. (2 Timotei 2:24-26)

De ce a făcut împăratul Nebucadnețar acel chip de aur la care toată lumea trebuia să se închine? De idiot ce a fost? Nu neapărat… Trebuia să se vadă slava lui Dumnezeu! Cele mai bune ocazii de evanghelizare sunt cele în care omul nu mai poate face nimic… Ce a zis împăratul Nebucadnețar la final?

Nebucadnețar a luat cuvântul și a zis: „Binecuvântat să fie Dumnezeul lui Șadrac, Meșac și Abed-Nego, care a trimis pe îngerul Său și a izbăvit pe slujitorii Săi care s-au încrezut în El, au călcat porunca împăratului și și-au dat mai degrabă trupurile lor decât să slujească și să se închine altui dumnezeu decât Dumnezeului lor! Iată acum porunca pe care o dau: Orice om din orice popor, neam sau limbă ar fi, care va vorbi de rău de Dumnezeul lui Șadrac, Meșac și Abed-Nego va fi făcut bucăți și casa lui va fi prefăcută într-un morman de murdării, pentru că nu este niciun alt dumnezeu care să poată izbăvi ca El.” (Daniel 3:28-29)

Și uite așa, prin cei trei tineri și prin împăratul Nebucadnețar, s-a făcut cea mai mare evanghelizare posibilă la vremea aceea…

Merită să ai orgoliul lui „Știi cine-s io?”? Stai să întreb altfel… Merită să fii orgolios? Data viitoare, duminică, 18 decembrie, la ora 21:12, apare ultimul articol al acestei serii, în care voi scrie despre orgoliul lui „Capac”. N-am scris articolul, dar mi-am făcut schița și m-a surprins ce-a ieșit… A ieșit un sicriu… Pur și simpu un sicriu… Capacul e doar partea finală ce se pune deasupra, astfel că orgoliile sau cele 6 tipuri de articole nu reprezintă altceva decât elementele „mașinuței”… Păcatul te duce la groapă întotdeauna! Dumnezeu te duce la viață! Întotdeauna!

Dumnezeu să te binecuvânteze!


Sursă imagine: Yolanda Suen on Unsplash


Vezi și

13 noiembrie, ora 21:12 – Orgoliul
20 noiembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Nu vreau!”
27 noiembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Lasă-mă-n pace!”
4 decembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Nu te pune cu mine!”
18 decembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Capac”

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile