Învață cu mine
Orgoliul lui „Nu te pune cu mine!”

Orgoliul lui „Nu te pune cu mine!”

Ăștia care zic „Nu te pune cu mine!” se cred mari și tari… Unii chiar sunt, alții sunt foarte micuți, iar unii o spun din complezență…

Dacă data trecută l-am abordat pe adolescentul cu orgoliul lui „Lasă-mă-n pace!” sau pe cel din etapa adolescentină, acum i-a venit rândul tânărului sau etapei „ca la 20 de ani, fără griji și fără bani…”.

Tânărul sau tipul ăsta de orgoliu împăiat în aroganță, își dă aere și se crede buricul pământului. Asta am scris și la articolul anterior, numai că acum nu mai cercetează spațiul ăsta al gravității raportat la sensul vieții pentru că deja l-a descoperit… oarecum… În primele lecții de la Fizică, în facultate, ni s-a demonstrat că orice om raportat la spațiu este într-adevăr buricul pământului… Orice corp aflat în spațiu poate fi centrul Universului dacă totul se raportează la el însuși, în fine…

O latură bună a unui astfel de tânăr este faptul că te anunță înainte să nu te pui cu el… Mă refer la cuvântul „tânăr” ca la o etapă, dar asta voi explica probabil în ultimul articol, cu deznodământul, de la seria asta despre orgoliu. Revin. Nu-i așa că e fain să fii anunțat de necaz înainte să vină? Ai pățit așa ceva? Probabil că am fost și eu anunțat, dar a fost prea mare gălăgie în viața mea și necazurile au venit ca hoții, fără să-i chem și fără să-i primesc…

O știi pe doamna Izabela, acea zgripțuroaică care i-a pus gând rău lui Ilie de a intrat într-o semi-depresie și a fugit în pustie? Bun, sunt de acord că trebuie să-ți aperi familia (soțul, în cazul Izabelei), dar nu să te juri pe zei și să ameninți ca o bombardieră că-l distrugi pe robul Domnului… Păi Izabela a sfârșit mâncată de câini… Atitudinea ei cu orgoliul lui „Nu te pune cu mine!” a făcut-o de rușine… Cum să te iei de robul Domnului și să nu fi dată de rușine?

Ce zici de Samson? Cine a mai avut puterea lui Samson? Poate că nici cei mai de seamă prieteni ai lui David la un loc n-au fost atât de puternici precum Samson… Omul ăsta, Samson, a făcut prăpăd cu filistenii după ce s-au pus cu el atunci când le-a spus clar să nu se pună cu el… Samson a avut orgoliul lui „Nu te pune cu mine!”. Oamenii puternici sau foarte buni în ceva anume sunt predispuși să fie aroganți. Cu o falcă de măgar neuscată, Samson a ucis o mie de filisteni. Ce-au făcut filistenii?

Nu vă doresc să fiți blestemați cu o soție fără minte… Dalila, cea care i-a stors mintea lui Samson („sufletul i s-a umplut de o neliniște de moarte”, din pricina ei…), l-a dat în mânile filistenilor. De aia îmi place mai mult de Solomon decât de Samson, că Solomon chiar și după 1000 de femei și-a păstrat înțelepciunea (chiar dacă a greșit…), pe când Samson a rămas repetent încă din clasa întâi… Totuși, finalul vieții lui Samson este de admirat și a demonstrat faptul că nimeni nu trebuie să se pună cu Dumnezeu…

Cel mai bun sfat, și nu din orgoliu, este să nu te pui cu Dumnezeu! Doar un nebun i-ar putea spune lui Dumnezeu să nu se pună cu el… Ce om întreg la minte îl ia la rost pe Dumnezeu?

Orgoliul lui „Nu te pune cu mine!” îți poate aduce sfârșitul într-un mod groaznic, așa cum s-a întâmplat cu zgripțuroaica Izabela, cu Samson și cu orice om pe care Dumnezeu hotărăște să-l pedepsească îndată și fără leac.

Îți las un verset și te invit data viitoare, duminică, 11 decembrie, de la ora 21:12 la penultimul articol din seria despre orgolii… Urmează orgoliul lui „Știi cine-s io?”, un orgoliu des întâlnit la adulți, la oamenii maturi.

Să ascultăm dar încheierea tuturor învățăturilor: Teme-te de Dumnezeu și păzește poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om. (Eclesiastul 12:13)

Dumnezeu să te binecuvânteze!


Sursă imagine: Hulki Okan Tabak on Unsplash


Vezi și

13 noiembrie, ora 21:12 – Orgoliul
20 noiembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Nu vreau!”
27 noiembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Lasă-mă-n pace!”
11 decembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Știi cine-s io?”
18 decembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Capac”

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile