Învață cu mine
Orgoliul

Orgoliul

Oare ce este orgoliul? Să fie oare o tanti care arată ca la 200 de ani (sau 199 cu reducere de Black Friday), care se crede Miss Universe (din 1800)? Să fie oare o rană în putrefacție care se laudă cât de puternică e (poate că știe ea ce știe și n-ar fi cazul să se laude)? Oare ce să fie? O mândrie seacă sau un ocean plin cu exagerări?

Orgoliul face ravagii de când e lumea, dar și cu mult timp înainte… Lucifer a fost primul orgolios. Ce s-a întâmplat cu el? A ajuns rău de tot și nu mai are nicio șansă la salvare. Adam și Eva s-au jucat un pic cu orgoliile, întâi Adam când a dat vina pe Eva, că doar el n-are cum să fie vinovat, apoi Eva când a dat vina pe șarpe… dacă tot vorbește șarpele, atunci el e vinovat…

Orgoliul are la bază mândria, trunchiul format din dărâmături și vârful plin de praf. De fapt, dacă sufli un pic pe un om orgolios îi vezi valoarea… Glumesc? Uneori, acum nu.

Orgoliul se poate plia pe sintagma „slavă deșartă” sau pe ceva fals. De ce ai umbla după o slavă deșartă? Nu știi, tu, omule, că atunci când ești orgolios produci ravagii în jurul tău? Tu oricum ești deja sub dărâmături, dar de ce să fii un taifun pentru cei de lângă tine?

Orgoliul este o trăsătură de caracter foarte dăunătoare și ce mă surprinde este faptul că enorm de mulți oameni sunt orgolioși. Persoanele de față se exclud? Tu, eu? Categoric, nu! Orgoliul se lipește de om ca aerul. Nici nu-ți dai seama când te îmbrățișează…

Există, totuși, un remediu pentru omul orgolios? Absolut, da! Dumnezeu are soluții la orice pentru oricine, oricând! Una dintre probleme ar fi că durează, e ca un tratament ce trebuie administrat zilnic o perioadă bună de timp. Procesul prin care scapi de orgoliu s-ar putea să te doară (tare), dar partea bună este că te smerește.

Ce mi-am propus să fac? Păi ceva simplu: o serie de articole despre orgoliu. Orgoliul cui?

Așadar, în fiecare duminică, începând din 20 noiembrie până în 18 decembrie, va apărea câte un articol despre orgoliu, la ora 21:12. Te invit să citești seria asta scurtă dacă subiectul de față reprezintă un interes pentru tine, iar dacă nu, atunci îl poți trimite unei persoane orgolioase dacă vrei să-i faci un bine…


Sursă imagine: Matt Sclarandis on Unsplash


Vezi și

20 noiembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Nu vreau!”
27 noiembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Lasă-mă-n pace!”
4 decembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Nu te pune cu mine!”
11 decembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Știi cine-s io?”
18 decembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Capac”

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile