Ziua Planetei Pământ

Ziua Planetei Pământ

Oare chiar există o zi de celebrare a planetei pământ? Avem o grămadă de sărbători, chiar dragii noștri politicieni au grijă de noi (pardon, de ei) să introducă câte o zi liberă an de an și să nu avem o zi de recunoștință față de planeta Pământ?!

Apropo, cum se mai numește planeta Pământ? Planeta albastră. Și ce facem cu Terra?

În mitologia romanilor (nu românilor), Terra a fost zeița Pământului. Un fel de „Mama Omidă”. Bine, nu chiar „Mama Omidă”, ci „Mama Pământului” (Terra Mater).

Ai auzit de zeița Gaia? Grecii o au pe „Mama Omida” lor. Se spune că Gaia ar fi zeița din care s-au născut toți zeii.

Știai că expresiile „călcâiul lui Ahile”, „cutia Pandorei”, „munca de Sisif”, „pasărea Pheonix”, „nodul gordian” provin din mitologie?

Dacă tot am scris de nodul gordian, trebuie să știi că am o rubrică cu numele „Nod gordian” unde scriu articole a căror deznodământ este în cumpănă.

Te invit să vizitezi pagina „Rubrici”, să-ți alegi o categorie de articole și să dai și altora să citești ce ți se pare interesant. Mulțumesc.

Să revenim… Dar înainte trebuie să „ne revenim”. Mitologia trebuie privită doar ca pe un basm, nimic mai mult.

Mitologia ca mitologia, dar ce facem cu horoscopul? Horoscopul face parte din ocultism și este la fel de grav precum vrăjitoria și ghicitul. Ferește-te de ocultism! Fugi!


22 aprilie


Chiar era nevoie de o zi de sărbătoare pentru pământ? Unii sunt mai sensibili și deschiși pentru orice curent elucubrant (absurd).

Cine a fost cu ideea de „Ziua Planetei Pământ”?

Senatorul american, Gaylord Nelson, este principalul vinovat, pardon, responsabil de această sărbătoare. Nu vreau să-ți atrag atenția la numele și prenumele lui…

Știai că oamenii își reliefează viața în funcție de nume? La ce te-ai aștepta de la un „Gaylord” și de la un Nelson?

Gaylord Nelson a fost un ecologist, adică o „păpădie de om” sau un „firicel de creier” sau o „apă și-un pământ de om”. Sunt dur? Nicidecum.

Fie vorba între noi, activiștii sunt cei mai dăunători oameni pentru mediul înconjurător.

Omul ăsta, Gaylord Nelson, a vrut să trezească „inima națiunii” și să îndemne tinerii din colegii la un manifest de conștientizare asupra problemelor mediului.

De ce s-a ales ziua de 22 aprilie? Era 1970, probabil că nici soarele încă nu lumina mintea omului prea mult și s-a gândit că ar fi potrivit să pună evenimentul într-o zi de miercuri când toată lumea e la școală.

Și uite-așa, au pus degetul pe 22 aprilie, care a „căzut” într-o zi de miecuri, în 1970.

Acum chiar fie vorba între noi… Să nu mai zici la nimeni că fix cu 100 de ani înainte, la data de 22 aprilie, 1870, s-a născut „marele-mic”, Lenin. Cine-a fost Lenin? Nici el nu mai știe.

Nu cred în OZN-uri, extratereștrii și alte teorii ale conspirației („teorii de păpădie”), dar la jubileul de Ziua Planetei Pământ (22 aprilie, 2020), toată lumea a sărbătorit cu hashtagul #STĂMACASĂ. Pandemia a avut un rol benefic pentru mediul înconjurător, nu-i așa?

Să scriu și câteva curiozități despre planeta Pământ? Hai să scriu.


Curiozități despre planeta Pământ


Știi de la școală că apa se găsește pe planeta Pământ în stare solidă, lichidă și gazoasă. Dar știai că apa acoperă 70% din suprafața pământului?

Decât să investesc în rachetele lui Elon Musk sau în cryptomonede, aș investi într-o companie care ar putea să construiască orașe subacvatice. Ar fi un business profitabil de „nșpe” triliarde de „cocos”.

Gravitația nu este aceeași peste tot pe pământ. De ce? Pentru că planeta noastră are o formă elipsoidală, astfel că accelerația gravitațională variază între 9,78 și 9,82 m/s2.

Datorită formei de elipsă, pe planeta Pământ se găsesc și temperaturi extreme. De exemplu, temperatura cea mai joasă (-89.2 °C) s-a înregistrat la stația Vostok, din Antarctica, la data de 31 iulie, 1983. Temperatura cea mai ridicată (56.7 °C) s-a înregistrat tot în luna iulie, în ziua a 10-a, 1913, în Valea Morții (California, SUA).

Cum se formează munții și vulcanii? Prin mișcarea plăcilor tectonice. Planeta Pământ este singura planetă cu plăci tectonice active.

Numele planetei Pământ este singurul nume din numele planetelor Sistemului Solar care nu provine de la un zeu, ci direct de la sursă. Care este sursa? Dumnezeu, Biblia.

Primul verset al Bibliei, din Geneza 1:1 este următorul:

La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul.

(Geneza 1:1)

Nu știu dacă așa o fi, dar se spune că în interiorul pământului se găsește atât de mult aur încât ar putea acoperi suprafața planetei cu un strat de aproximativ 40 de centimetri. Ne-apucăm să săpăm după aur?


„Opriți planeta, vreau să cobor!”


De câte ori ai auzit expresia „Opriți planeta, vreau să cobor”? Unii oameni se cred mai deștepți decât alții, deși nu sunt deloc…

Anual, există o temă de Ziua Planetei Pământ, o temă care pune reflectoarele pe importanța mediului înconjurător.

Mai multe detalii despre Ziua Planetei Pământ vei afla dacă intri pe site-ul oficial, earthday.org.

La origine, sărbătoarea asta e atât de bună ca și cum ai lua un cactus de gât cu mâna goala. Bineînțeles, sunt de-acord că mediul trebuie protejat și sunt contra poluării.

Nu recomand nimănui să fie atât de drăgăstos cu planeta Pământ și nici să strige sus și tare-n gura mare niște lozinci, așa cum o face domnișoara Greta (#HowDareYOU).

De ce nu recomand această pasiune terestră? Pentru că, într-un final, „pământul, cu tot ce este pe el, va arde”.

Nu pământul trebuie iubit, ci Dumnezeu, apoi omul!


Vezi și

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile