Știai că... ?
Ziua Organizației Națiunilor Unite (ONU)

Ziua Organizației Națiunilor Unite (ONU)

Ziua de 24 octombrie este o zi aniversară pentru cea mai importantă instituție la nivel mondial! Ce știi despre Organizația Națiunilor Unite? „Ei” știu (aproape) tot despre tine…


Înființare

Organizația Națiunilor Unite (United Nations) a luat ființă în anul 1945, mai exact în data de 24 octombrie, 1945.

De ce s-a „născut” o astfel de organizație? Pentru a fi mai bună decât alta… Așa e-n tenis, e competiție… Imediat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial (2 septembrie, 1945), a luat ființă ONU pentru a ajuta omenirea să-și revină… La fel a fost și cu Liga Națiunilor după Primul Război Mondial, dar n-a reușit să facă mare lucru, din moment ce a izbucnit alt război mondial…

E clar că demersurile pentru ONU s-au făcut cu ceva ani în urmă, mai ales că era deja Liga Națiunilor (1919), care făcea (oarecum) ordinea în lume. În Liga Națiunilor nu era America și cum bine știi (sau știm), America fiind avidă după putere, trebuia să se implice într-o chestie la comun…

Liga Națiunilor a eșuat (precum statul condus de domnul președinte Klaus Werner Iohannis), dar nici Organizația Națiunilor Unite nu e mai brează, ci doar o balenă ce stă cu burta la soare.


Carta ONU

Carta Națiunilor Unite este documentul care constituie Organizația Națiunilor Unite și a fost semnată la data de 26 iunie, 1945.

Carta ONU a „primit puteri depline” la înființarea Organizației Națiunilor Unite, în 24 octombrie, 1945.


Rol

Știi cât de relevant este rolul unei organizații politice? Foarte bine, atunci nu mai trebuie să scriu nimic…

ONU este o organizație care trâmbițează peste tot că se luptă să fie pace și că vrea binele tuturor oamenilor, în special celor defavorizați. Una e să trâmbițezi, alta e să faci.

Dar stai un pic! Nu sunt sute și mii de organizații ONU care ajută lumea? Bineînțeles că sunt! Atunci de ce scriu că doar gura e de ei? Pentru că doar gura e de ei… Escroci mai mari, cu drepturi depline, în mod legal, nu găsești nicăieri altundeva!. Până și interlopii sunt mai blânzi decât șarlatanii de la ONU… Bineînțeles, știu că există și oameni buni la ONU.


Organe principale

Organizația Națiunilor Unite este formată din șase organe principale:

 • Adunarea Generală
 • Consiliul de Securitate
 • Consiliul Economic și Social
 • Consiliul de Tutelă
 • Curtea Internațională de Justiție
 • Secretariatul

Oare NATO aparține de ONU? Din moment ce ONU nu are armată, NATO e armata ONU (neoficial), plus că NATO are la bază Carta ONU, deci poți să spui că NATO e armata ONU și nu se supără nimeni…


Date relevante

 • Sunt 51 de state fondatoare ONU.
 • În prezent (24 octombrie, 2023), sunt 193 de state membre.
 • Al 193-lea membru este Sudanul de Sud, care a aderat în iulie, 2011.
 • Cinci țări cu drept de veto sunt: America, China, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii, Rusia.
 • Sunt șase limbi oficiale: araba, chineza (mandarina), engleza, franceza, rusa, spaniola. Limbile de bază sunt engleza și franceza.
 • România a aderat la ONU la data de 14 decembrie, 1955.
 • Republica Moldova a devenit membră în ONU la data de 2 martie, 1992.
 • Sediul principal al ONU se află în America, în cartierul Manhattan (din New York), iar zona ocupată este considerată teritoriu internațional. Asta ar însemna că dacă, prin absurd, ești teleportat la sediul ONU din Manhattan, poți să stai acolo fără viză, deoarece ești cetățean român, iar România e membră ONU. Succes!


Ce le urezi distinșilor preaaleșilor, mai-marilor, semi-zeilor de la ONU, astăzi, de ziua lor? Să fie sănătoși! Dumnezeu să-i ierte și să le dea minte!

Te las cu un clip motivațional (cică…), de pe canalul oficial al ONU de pe YouTube, în care un dinozaur ține un discurs în plen despre extincție… Uite cu ce se ocupau în octombrie, 2021, când se murea pe capete de COVID-19:

Dinozaurul ONU?!
Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile