Știri naționale
Ziua Unirii Principatelor Române

Ziua Unirii Principatelor Române

Ce reprezintă ziua de 24 ianuarie pentru poporul român? Ziua Internațională a Educației e dată de UNESCO… nu ne interesează… azi. Deci? Ziua Unirii Principatelor Române…

A fost mai întâi o zi ca oricare alta (24 ianuarie, 1859), în care s-au făcut tot felul de planuri și a fost ales ca domnitor Alexandru Ioan Cuza (Moldova & Țara Românească = Love). Lucrurile n-au fost chiar atât de bune, pentru că i-a luat 3 ani ca să proclame unirea dintre Moldova și Țara Românească. Să mai zică cineva că politica a fost bună vreodată… În fine…

Trebuia să fie unirea asta din mai multe rațiuni, nu doar politice, ci și economice.

În 1862, când s-a proclamat unirea, București a devenit capitala Principatelor Unite. Exact așa se numea unirea dintre Moldova și Țara Românească: Principatele Unite (era prea lung să zici că mergi în „Principatele Unite Moldova și Țara Românească”). Unirea asta (care se mai numește și „Mica Unire”) a fost un pas important în formarea României de azi…

Discursurile mai-marilor noștri de azi (24 ianuarie, 2023) au fost întinse cu Nutella… Domniile lor, Ciucă și Ciolacu, au fost huiduiți ca la ușa cortului la Iași. De ce? Nu de bine… Ce faci când mulțimea nu te vrea? „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!” Domnul președinte a vorbit frumos, apoi s-a murdărit cu Nutella când a adus în discuție veșnicul proiect al educației (un proiect rămas la START, finalizat la START, uitat la START și care va continua la START, adică „n-a început, dar continuă să se finalizeze…”).

Ce imn se cântă în 24 ianuarie? Hora Unirii!

Paula Seling – Hora Unirii


Sursă imagine: wikipedia.org


Vezi și

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile