Rubrici

(Organizarea articolelor)

Rubricile de mai jos reprezintă tipurile de categorii din care fac parte articolele scrise pe acest blog. Pe parcurs voi adăuga și alte rubrici, momentan, arhitectura blogului este în faza de „proiect pilot”. Cât timp e pe „mod pilot”? Nu știu… (UPDATE: din 30 noiembrie, 2022, nu mai este proiect pilot 😎)

Adevăr politic

§ E puțin ciudat să pui laolaltă cuvintele „adevăr” și „politic”, deoarece politica se ocupă cu minciuna (99.98% din cazuri), așa că nu-mi rămâne decât să scot adevărul, acel 0.02% din ce găsesc adevărat (cu potrivirile de rigoare…). Un sâmbure de adevăr trebuie să fie în orice, chiar și într-o minciună, dar adevărul incomplet e minciună, așa că mă avânt să găsesc adevărul și să duc „politicul” la lumină că să se vadă cum stă treaba…

Biblia

§ Voi aborda versete, pasaje și teorii biblice, lecții și perspective (personale) care au rolul de a oferi cititorului o cunoaștere în profunzime a unui fir de înțelepciune biblică.

„Bineri”

§ O nouă rubrică a cărei articole vor apărea în zilele de vineri (nu în fiecare zi de vineri). Ce subiecte abordez aici? Tot felul, dar într-o notă pozitivă. Altfel întâmpini weekendul când afară plouă, ninge, viscolește etc., dar mintea ta se amuză…

Carte

§ Recenzii la cărțile pe care le-am citit.

Film

§ La fel cum fac recenzii (doar) la cărțile pe care le-am citit, așa voi face recenzii și la filmele pe care le-am vizionat, poate chiar și la unele seriale…

Învață cu mine

§ O serie de articole prin care te port cu mine spre o perspectivă nouă a cunoașterii. „Nou” pentru mine înseamnă „propriu” (în cazul de față). Ce teme voi aborda? Unele cunoscute, altele mai puțin cunoscute, important e să-ți ascuți gândirea; nu trebuie să iei totul ca fiind bun, după cum scriu, ci e esențial să vezi perspectiva altuia ca tu să ți-o dezvolți pe a ta. Merită să înveți când poți, cât poți, ce poți, cum poți, de unde poți…

La solicitarea cititorului

§ Dacă ți se pare ceva interesant, un subiect anume și crezi că poate fi de folos și altora, atunci îmi poți scrie un mesaj pe e-mail (sau mă găsești pe rețelele de socializare @horjarobert), iar dacă pot să fac un articol pe tema cerută, îl voi face și îl voi posta în maxim două săptămâni (dacă pot; ce trece de două săptămâni ori mă solicită prea tare, ori nu mă pricep și am nevoie de o documentație amănunțită, ori pur și simplu nu știu). Îmi doresc o interacțiune cu cititorul așa că nu ezita să-mi scrii. Sfat: vezi ce rubrici abordez, prefer să fie o temă pe care o pot integra într-un domeniu pe care îl pot manevra, nu vreau să scriu despre „pisici”… Mulțumesc.

Limba română la-ndemână

§ Un ajutor (auxiliar) pentru cei care citesc, gândesc și vorbesc în limba română. Voi aborda noțiuni de bază pe care orice român (care se respectă) trebuie să le practice.

P.S. Folosește diacriticele! Mulțumesc.

Lumea nu-i ca lumea

§ O triadă scurtă și spontană cu evenimente neplăcute la nivel global… Lumea nu-i ca lumea, deci nu-i „calumea”!

Minutul de cultură

§ Fiecare articol va putea fi citit într-un singur minut, astfel că ție (și mie) îmi va fi de folos acel minut, chiar pot spune că acel minut în care citești articolul se bate la premiul „Minutul de Aur” din ziua respectivă. Voi încerca să abordez teme cât mai interesante sau cât mai simple, important e ca tu să înveți ceva în acel minut. E minutul de cultură…

„Citești un minut — câștigi un ținut!”

Motivațional

§ Încurajări pentru toată lumea. Ca om, nu ești definit prin numărul greutăților pe care le porți, mulțimea nu le știe, dar ești caracterizat prin atitudinea pe care o ai în fața necazurilor (lumea le vede pe toate…). Așa greu cum e, te încurajez încă de pe-acum. Dumnezeu e cel mai mare ajutor pe care-l poți avea vreodată. Păi nu Dumnezeu permite încercarea în viața omului? Absolut… Încearcă să nu (mai) dai vina pe nimeni și să cauți pe Dumnezeu. Așa vei ajunge să vezi de ce te afli într-o situație grea. Cât timp trăiești, Dumnezeu lucrează la caracterul tău. Viața este frumoasă chiar și cu greutăți. De ce? Uită-te la cei care merg la o sală de sport și ridică greutăți. Cei care practică „sala” de mult timp, ce corp au? Sculptat… Pe scurt, acei oameni sunt sănătoși, astfel că greutățile din viața ta te fac sănătos la suflet…

Să nu uiți: Dumnezeu te iubește! Când ajungi pe fundul prăpastiei sau mai rău, când ești atât de jos că deja simți miros de petrol… cheamă-L pe Dumnezeu. Nu mai ai energie? Nu vrei să faci nimic? OK… Să te plângi poți, dar să-L chemi pe Dumnezeu nu poți? Capul sus, genunchii jos!

Nod gordian

§ Mă ating de anumite subiecte sensibile la care pot să ofer soluții, dar temele sunt atât de complexe încât au „viață” și mă pot depăși în orice moment. Soluțiile nu se pot implementa de către oricine… Rog cititorul să se gândească un pic mai atent la problemele abordate în aceste articole.

Poezie

§ Voi publica (doar) poeziile pe care le-am scris. Îmi place poezia cu rimă și cu muzicalitate, dar mă avânt și la poeziile contemporane (cu rimă albă).

Proverbe românești

§ Aici vei găsi cele mai interesante proverbe românești explicate pe limba noastră (limba română). Ai vreun proverb românesc pe care vrei să îl „atac”? Te rog să mi-l scrii. Mulțumesc!

Proverbul săptămânii

§ O scurtă interpretare a unui proverb sau unui verset din Biblie… Scopul este ca tu și cu mine să învățăm mai multe atunci când ne punem mintea să se gândească la Cuvânt…

Publicitate

§ Ai un anunț (interesant), o firmă, cauți ceva anume, pe scurt, vrei să faci reclamă la ceva și nu mai știi pe unde să o publici? Prețul pentru publicarea articolului tip publicitate este de 100 de lei.

Recomandare

§ Când găsesc ceva interesant pentru mine, care să merite împărtășit cu alții, voi scrie un articol tip recomandare pe subiectul respectiv.

Rezumatul lunii

§ Aici vei găsi articolele postate în fiecare lună, ca un fel de sumar la toată activitatea unei luni… De ce e bine să fie un astfel de articol rezumat? Pentru o mai bună organizare și pentru a observa mai în detaliu ce direcție a luat blogul la finalul unei luni.

Rugăciuni

§ Motive de rugăciuni pentru cei aflați în nevoie… Citește 1 Timotei 2:1-4 și acționează înțelept…

Știai că… ?

§ Pentru cultura ta generală e bine să cunoști anumite evenimente importante care s-au petrecut într-o zi anume sau anumite sfaturi ori curiozități numa’ bune pentru cei curioși.

Știri de ieri importante și azi

§ O rubrică ce ia pulsul societății… Articolele vor apărea 1 dată pe săptămână, în fiecare zi de vineri, la ora 07:00 (fix).

Știri internaționale

§ Diverse știri din lume pe care le găsesc interesante și abordabile în felul meu.

Știri naționale

§ Știri din România… La rubricile cu știri voi aborda și „politicul”. Nu am o ideologie de stânga, centru sau de dreapta. Interesant? Nu…

Știrile pozitive ale săptămânii

§ De știri pozitive avem nevoie, nu de știri negative! Dacă te uiți în jur, în special la ce se prezintă în mass-media (fie cea din România, fie cea din străinătate…), găsești și vezi numai inundații de știri negative… Așadar, e timpul să afli știri pozitive! Chiar dacă nu prezint multe șitiri pozitive, totuși, contează să aducă un iz de motivație!

Taifas

§ Postări în care invit cititorii la discuție liberă.

Tehnologie

§ Voi scrie despre anumite tehnologii pe care le văd, prin ochii mei de inginer, a fi interesante. Tehnologia reprezintă viitorul, dar „nu tot ce zboară se mănâncă”.