Știri internaționale
Ziua Internațională a Usturoiului

Ziua Internațională a Usturoiului

Ce sărbătorește lumea, anual, în data de 19 aprilie? Ziua Internațională a Usturoiului. Cum de a ajuns usturoiul să fie sărbătorit? Probabil că unii oameni au simțit o „chemare” mai specială…

Apropo, îți place usturoiul? Păi dacă e sănătos, atunci merită consumat, nu? Nu. Dacă nu e bun, atunci lasă-l, dom’le, deoparte!

Fie vorba între noi, dacă un lucru nu e bun la gust, degeaba este sănătos și-ți promite „tinerețe fără bătrânețe”! Sau mănânci orice, indiferent de gust, dacă îți oferă beneficii?


Istoria usturoiului


Usturoiul provine din Asia, fiind cultivat în mare parte în țări precum Japonia sau China.

Cică și egiptenii, și grecii consumau usturoi în „cantități industriale” (#SOS).

Știai că România este în topul țărilor producătoare de usturoi din Uniunea Europeană?

În 2021, România era pe locul doi la producția de usturoi, imediat după Spania. Diferența dintre cele două țări fiind imensă, de 90%.


Beneficiile usturoiului


Unii oameni sunt atât de atrași de usturoi, încât nu-l consideră doar un simplu condiment, ci un antibiotic natural. Alții îl notează în calendar și-l sărbătoresc…

În fine, e bine să mănânci periodic usturoi sau mâncare preparată cu un pic de usturoi, numai să nu i te-nchini.

Trebuie să știi faptul că usturoiul conține calciu, fier, fosfor, mangan, potasiu, seleniu, vitamina B3, B6 și C. Multe substanțe nutritive, nu? Înseamnă că e bun.

Usturoiul este foarte benefic pentru combaterea infecțiilor. Datorită proprietăților antibacteriene, este eficient în tratarea infecțiilor bacteriene, împiedicând înmulțirea acestora.

Probabil ai văzut oameni cu vârsta îmbelșugată care mănâncă usturoi de două ori pe zi (dimineața și seara). De ce? Dacă-i întrebi, îți vor spune că e pentru întărirea imunității. Chiar așa să fie? Este.

Usturoiul este un factor esențial la scăderea tensiunii arteriale. Cum așa? Uite-așa… Determină relaxarea mușchilor din pereții vaselor de sânge (care se dilată), iar ca rezultat, scade presiunea circulației sângelui.

Merită să înveți cât mai multe chestii despre corpul uman!

Să mai scriu și alte beneficii? Hai să mai scriu…

Dacă ai probleme cu stomacul și ești constipat (balonat etc.), bea lapte și ai toate șansele să „mergi afară”. Ce legătură are asta cu usturoiul? Dacă n-ai lapte la îndemână, înfulecă un „fir” de usturoi.

Usturoiul are rol și la menținerea sănătății pielii. Unii oameni, mai pasionați de sănătate decât mine, își fac tot felul de tincturi.

În fine, nu recomand nimănui să-și creeze rețete proprii, plus că pielea este un organ sensibil, astfel că rezultatele tale nu vor fi asemănătoare cu rezultatele mele.


Contraindicații


Usturoiul e bun, dar dacă ai probleme de sănătate, atunci lasă-l deoparte.

Știai că usturoiul încetinește procesul de coagulare a sângelui? Dacă ai programată o intervenție chirurgicală, nu mai folosi usturoi cu cel puțin două săptămâni înainte.

În caz că ai diabet zaharat, infecții sau boli intestinale, încearcă să folosești usturoiul cu prudență, adică în cantități mici.

Printre efectele secundare comune ale usturoiului sunt: greața, vărsăturile, respirația urât mirositoare, diareea, arsura gastrointestinală, urticaria, diferite eczeme și în cel mai rău caz, reacția alergică severă (anafilaxia).

Dacă ai o reacție alergică severă, sună urgent la 112, cheamă ambulanța și spune-le ce ai consumat ultima dată (amintește-le și de usturoi).


Curiozități despre usturoi

  • Mujdeiul de usturoi ține departe insectele de plante.
  • Există peste 300 de tipuri de usturoi.
  • China este cel mai mare producător de usturoi din lume.
  • Membrii familiei regale britanice nu mănâncă usturoi. Nici cei din apropierea acestora. De ce? Pentru a nu le crea un disconfort olfactiv. E o chestie de bun-simț.
  • Pătrunjelul poate masca mirosul de usturoi.
  • Mirosul de usturoi ține țânțarii la distanță.
  • Vrei să lipești ceva și nu ai un adeziv la îndemână? Folosește pasta de usturoi.

Evenimente importante în 19 aprilie


Ce evenimente importante s-au întâmplat de-a lungul timpului în data de 19 aprilie? Enumăr câteva, pe ani…

  • 1839: a fost semnat „Tratatul de la Londra”, dintre marile puteri europene, Regatul Unit al Țărilor de Jos și Regatul Belgiei.
  • 1919: a apărut revista „Sburătorul” la București, condusă de criticul literar, Eugen Lovinescu.
  • 1971: se lansează prima stație spațială, Saylut, lansată de Rusia (URSS).
  • 1984: „Advance Australia Fair” devine imnul național al Australiei, iar culorile verde și auriu devin culori naționale.
  • 2005: Joseph Ratzinger a fost ales ca episcop al Romei, adică Papă al Bisericii Catolice (Papa Benedict al XVI-lea).
  • 2007: Parlamentul României a aprobat suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu (322 de voturi „pentru”).
  • 2021: elicopterul Ingenuity de la NASA a efectuat primul zbor extraterestru.

Îți place usturoiul?


Probabil îți place să mănânci, periodic, în cantități de bun-simț, nu să-l sărbătorești, corect?

Să nu crezi că fac reclamă la usturoi. Chiar dacă nu consum zilnic usturoi (și nici nu-l includ în alimentele mele de bază), pot să-i apreciez valoarea.

Orice valoare trebuie apreciată, nu-i așa?

Unii celebrează usturoiul, alții scriu despre el, iar ceilalți îl mănâncă.

„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”


Vezi și

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile