Ziua Mondială a Libertății Presei

Ziua Mondială a Libertății Presei

Anual, începând cu 1994, la nivel global se celebrează Ziua Mondială a Libertății Presei. Are nevoie presa de libertate? Da. Cine îi stă împotrivă, din moment ce jurnalistul se poate juca cu orice cuvânt pentru a scoate la iveală orice idee dorește?

Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată în decembrie, 1993, iar ulterior, prima celebrare a avut loc în anul 1994.

Toată faza a pornit din Africa, în anul 1991, când a avut loc „The Windhoek Declaration” în perioada 29 aprilie – 3 mai.

De la ce a început totul? Are rost să mai zic cum e presa pe continentul african și cât de înțelegători sunt oamenii de acolo? Bineînțeles, nu-i bag pe toți în aceeași în aceeași categorie. Apropo de Africa, știai că Elon Musk este sud-african?

Pentru că africanii au fost vocali, au fost ajutați de către cei de la ONU, care au marca ziua de 3 mai ca fiind Ziua Mondială a Libertății Presei.

Cu ce se ocupă presa? Bună întrebare.


Cu ce se ocupă presa?


În mod normal, presa trebuie să fie portavocea adevărului. Mai exact, omul de presă, hai să-i zic jurnalist de-acum încolo, trebuie să prezinte informațiile în lumina adevărului.

Jurnalistul are obligația morală să se informeze, ca mai apoi să informeze la rândul lui publicul cu informații adevărate.

Cine-ar vrea să audă sau să citească o știre falsă? Nu prea multă lume și totuși mass-media e plină de minciuni de la mincinoși.

Din nefericire, lumea nu se mai satură de bârfe și de știri mondene, astfel că unele „trusturi de media” oferă publicului exact ceea ce cere.

Ai putea spune că e normal, ca în business, dacă omul cere o greblă, îi dai o greblă, nu? Dar dacă-ți cere o mizerie, îi dai mizerie?

Moralitatea și etica n-ar trebui să lipsească din conduita jurnalistului!

Presa are rolul de a ne prezenta zilnic o duzină de știri. Apropo, urmărești știrile naționale sau internaționale, zilnic? Poți să-mi scrii, te rog, într-un comentariu, ce știre îți mai aduci aminte de acum o săptămână? Dar de astăzi?

Din păcate, știrile vin într-o formă concentrată (și trunchiată), iar pentru că sunt o duzină de știri, adică de informații, creierul omului rămâne cu exact nimic… Foarte, foarte, foarte puține sunt informațiile cu care rămâi după ce urmărești știrile de zi cu zi.

Bineînțeles, nu trebuie să te mire că nu rămâi cu nimic. De ce? Pentru că este ceva natural. Memoria omului este de cel puțin 2 feluri. Hai să mă refer la 2:

  • Memorie de scurtă durată: aici se înmagazinează prima data informația nouă. Dacă nu intri în detalii pe subiectul respectiv sau dacă nu-l repeți o perioadă de timp, informația asimilată se va risipi.
  • Memoria de lungă durată: dacă intri în profunzimea subiectului nou învățat și dacă îți faci timp să repeți („Repetiția este mama învățăturii”), atunci creierul „cimentează” informația nouă și îți vei aduce aminte de ea oricând, ca pe „Tatăl nostru”.

Ce zici de creierul uman? E tare, nu-i așa? Dacă privești prin crăpătură, ai putea spune că oamenii de la baza „trusturilor de media” sunt malefici. Hai să nu stricăm sărbătoarea jurnaliștilor, zic…

Dar fie vorba între noi, oamenii respectivi sunt de-a dreptul malefici.


Democrație = corupție?


În mod normal, în mintea oamenilor, democrația este sinonimă cu libertatea, corect? Ei bine, bine-ar fi să fie așa și în realitate…

De fapt și de drept sau teoretic și practic, democrația este o vopsea dată pe un gard plin cu gândaci. Dacă te uiți de la distanță, ți se pare că este un gard curat, bine vopsit, dar dacă te uiți de-aproape, vei observa gândacii, mai ales cum se lăfăie în vopsea…

Democrația, așa cum e ea la ora actuală sau în secolul actual (XXI), este o rană. Ce fel de rană? Rană a libertății sau rană pe libertate.

Un jurnalist trebuie să prezinte o știre într-un mod cât mai curat, atât din punct de vedere moral, cât și din punct de vedere etic. Am scris „cât mai curat” pentru că nu o poate face 100%. De ce? Din lipsă de cunoștință (#informație) și datorită faptului că, la un moment dat, va fi subiectiv.

Dar nu trebuie ca un jurnalist să fie obiectiv? Oricât te-ai uita prin „lentila obiectivității”, la final va ieși la iveală opinia ta. Chiar dacă sunt prezentate dovezi? Chiar dacă… Cum așa? Naratorul se joacă cum vrea cu lexicul.

Crezi în democrație? Vrei democrație? Îți place democrația?

Dacă ție îți place să mănânci chipsuri, iar vecinul tău are alergie la chipsuri și face o petiție pentru interzicerea chipsurilor, adună 100.000 de semnături, trimite o cerere în Parlament, Camera Deputaților și Senatul o aprobă și rezultă legea cu pricina, ce faci?

Am dat un exemplu absurd cu privire la democrație, nu-i așa? Ei bine, pentru majoritatea oamenilor, democrația înseamnă că pot face ce vor, cum vor și când vor. Vorba aia, „Nu mai suntem în comunism”.

Ce s-a vrut la revoluția din 89′? Libertate! Ce s-a primit? O democrație coruptă sau corupție vopsită cu democrație. La începutul anilor 90′, în România a fost junglă (nu doar junglă de-aia intelectuală…).

Un pericol al democrației este acela că oamenii cu bani fac ce vor ei. Cum așa? Uite-așa: „sponsorizează” mass-media. Ca să ce? Ca să mintă.


Mass-media minte cu nerușinare?!


De ce zic că mass-media minte cu nerușinare? Momentan scriu…

Zilele trecute a ieșit un raport cum că vaccinul celor de la AstraZeneca poate provoca tromboze rare și implicit moartea celor vaccinați.

Nu doar că a ieșit un raport, pentru că astfel de rapoarte au mai fost publicate de către #conservatori, doar că n-au fost băgate în seamă de „trusturile media” importante, ci chiar cei de la AstraZeneca au recunoscut că vaccinul lor poate provoca moartea.

De ce a ieșit la iveală tocmai acum, după aproximativ 3 ani, faptul că un vaccin susținut cu surle și trâmbițe de guverne și mass-media este pur și simplu letal? Greșeala mea că am folosit expresia „pur și simplu”.

Unii ar putea spune că oricum se știa că AstraZeneca nu avea suficientă rată de succes și avea câteva probleme… Cine se vaccina cu AstraZeneca nu avea nevoie de doza a 2-a, a 3-a, a 4-a etc. Nu înseamnă că era un vaccin eficient?

Multă lume s-a vaccinat cu AstraZeneca pentru „eficiență”, în sensul că era suficient un vaccin și primea certificat de călătorie. În fine…

De ce minte mass-media? Pentru a influența. Ce anume? Gândirea „maselor”.

De ce ai avea nevoie de „mase” dacă sunt pur și simplu niște creiere care gândesc doar la comandă? Mă abțin.

Mass-media are un rol incredibil de mare și de puternic când vine vorba de alegeri. Un astfel de exemplu recent s-a văzut în SUA, țara tuturor posibilităților (sau inepțiilor), unde Donald Trump a fost uns cu toate alifiile posibile.

Dacă mass-media și celelalte forțe nu reușeau să-l oprească pe Donald Trump, atunci puteam spun că nu mai era nevoie de Ziua Mondială a Libertății Presei.

Presa poate influența direcția unei țări din toate punctele de vedere. De ce? Pentru că se folosesc de puterea cuvântului.

Cum a fost creată lumea? Îți las câteva exemple, citește cu atenție cuvintele subliniate:

3. Dumnezeu a zis: „Să fie lumină! Și a fost lumină.”

6. Dumnezeu a zis: „Să fie o întindere între ape și ea să despartă apele de ape.”

9. Dumnezeu a zis: „Să se strângă la un loc apele care sunt dedesubtul cerului și să se arate uscatul!” Și așa a fost.

11. Apoi Dumnezeu a zis: „Să dea pământul verdeață, iarbă cu sămânță, pomi roditori, care să facă rod după soiul lor și care să aibă în ei sămânța lor pe pământ.” Și așa a fost.

14. Dumnezeu a zis: „Să fie niște luminători în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte; ei să fie niște semne care să arate zilele și anii…”

20. Dumnezeu a zis: „Să mișune apele de viețuitoare și să zboare păsări deasupra pământului pe întinderea cerului.”

22. Dumnezeu le-a binecuvântat și a zis: „Creșteți, înmulțiți-vă și umpleți apele mărilor; să se înmulțească și păsările pe pământ.”

24. Dumnezeu a zis: „Să dea pământul viețuitoare după soiul lor; vite, târâtoare și fiare pământești după soiul lor.” Și așa a fost.

26. Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peștii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul și peste toate târâtoarele care se mișcă pe pământ.”

28. Dumnezeu i-a binecuvântat și Dumnezeu le-a zis: „Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului și peste orice viețuitoare care se mișcă pe pământ.”

29. Și Dumnezeu a zis: „Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânță și care este pe fața întregului pământ și orice pom care are în el rod cu sămânță: aceasta să fie hrana voastră.”

Geneza 1: 3, 6, 9, 11, 14, 20, 22, 24, 26, 28, 29

Am subliniat structura de cuvinte „Dumnezeu a zis”. Poate zici că e doar puterea cuvântului rostit. Ai dreptate. Presa este și audio, și la TV (streaming), și în scris.

Dacă tot vine vorba de scris, știai că tendința omul modern este să aleagă mai degrabă să asculte o carte audio, decât să o citească?

De ce ar minți un jurnalist, dacă știe că nu e moral și etic? Banii vorbesc… Ispita te atacă fix unde ți-e mai greu… De ce crezi că salariile sau remunerațiile jurnaliștilor sunt mici? Mai fac și ei un ciubuc dacă ridică în slăvi pe cine trebuie și închid ochii unde li se spune…


Banii vorbesc…


Știai că banii au glas? Și încă ce glas…

Am scris la început că presa trebuie să fie portavocea adevărului. Dar dacă adevărul este de mai multe feluri?

În politică, adevărul are mai multe culori. Știai asta, nu?

Uneori, adevărul „votează” cu cine dă mai mult. Alteori, adevărul este spus cu subînțeles, iar deseori, adevărul se spune cu jumătate de măsură, adică se minte.

La ce-ți folosește să-ți spun o jumătate de adevăr? Dacă mergi la doctor și îți spune că starea ta de sănătate nu-i chiar atât de gravă și că mai poți trăi, dar omite voit să-ți spună că trebuie să te operezi în următoarele 24 de ore, la ce te-ajută? Mori cu zile…

Minciuna are rezultate devastatoare!

Presa, „trusturile de presă”, jurnaliștii și toți oamenii din mass-media au în mână informația. Nu doar că o au în mână, ci o modelează după cum vor mușchii, pardon, banii sponsorilor.

Pentru o țară, cel mai dăunător este atunci când guvernul se implică și sponsorizează oficial „trusturile de presă”.

Partea și mai dăunătoare este anul electoral, an în care se face o gaură imensă la buget și se aruncă cu bani în mass-media mai ceva ca la ușa cortului…

Care e viitorul jurnalismului? Chiar se anunță beznă totală sau se vede o luminiță la capătul tunelului?


Viitorul jurnalismului


Cred că jurnalismul va fi în continuare și cu bune, și cu rele. Evident, balanța întotdeauna se va înclina fie spre bine, fie spre rău, dar nu va fi niciodată 100% bine și 100% rău. Măcar atât sper și eu…

De ce cred că jurnalismul sau presa are viitor bun? Doar pentru că fac și eu parte din industria asta? La origine sunt inginer, IT-ist, la suprafață sunt scriitor și câteodată analist.

Totuși, nu cred că dețin un adevăr absolut și nu cred că e cazul să schimb lumea prin ceea ce scriu.

Singurul care deține adevărul absolut (dacă există un absolut mai mare decât adevărul) și care poate schimba (și chiar a schimbat) lumea este Domnul Iisus Hristos.

Sloganul jurnalistului ar trebui să fie „NIHIL SINE DEO”. Sunt convins că acest slogan ar trebui să fie pentru orice om, indiferent de munca pe care o prestează.

Oricât de bun ar fi jurnalistul și oricât de bună ar fi echipa din care face parte, cu tot marketingul și cu toți banii sponsorului, dacă Dumnezeu vrea să facă ceva, oricât de mult s-ar minți, adevărul lui Dumnezeu va ieși întotdeauna la iveală și se va împlini voia Lui în cele mai mici detalii!

Jurnalismul are viitor, chiar dacă se zice că AI-ul va scoate la pensie jurnaliștii (plus alte categorii de oameni). Niciodată, dar niciodată, un AI nu va putea gândi precum un om.

Scrisul a fost inventat de oameni pentru oameni. AI-ul știe doar să fure texte din altă parte, să facă o sinteză și să-ți livreze ceea ce ceri. În schimb, omul știe să comunice. Comunicarea e cheia presei, cheia cu ajutorul căruia se pot deschide uși mari…

Apropo, dacă ai nevoie de un om care să-ți promoveze afacerea în mediul online, fie prin crearea de conținut pe rețelele de Social Media, fie cu promovarea site-ului web (#SEO), te rog să mă contactezi pe WhatsApp la numărul de telefon +40 748 779 701.

Te pot ajuta și cu un site web sau cu o aplicație de mobil!

„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”


Vezi și

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile