Știri internaționale
2024: săptămâna nr. 2

2024: săptămâna nr. 2

Salutare! Anul 2024 a început în forță! Nu vreau să măsor cât de puternică e forța respectivă, dar pot să „aștern” niște idei, în funcție de împrejurări…

Apropo, ai văzut seria #2023PeSăptămâni? Cu seria asta creez un fel de arhivă pentru a vedea peste ani și ani ce s-a mai întâmplat în țară și în lume. Anul trecut am reușit să scriu 11 articole, deci să cuprind 11 săptămâni din anul 2023. E mult, e puțin? Nu contează. Important este să fie…

Îți las arhiva de anul trecut:

Hai să trecem la 2024. Am auzit că va fi un an tare interesant… Domnul să fie lăudat! Omul e trecător…


Vorbe: Iohannis – președinte în Consiliul European; Ciucă – președintele interimar al României

Ești atent la vorbe? Ce fel de vorbe? Păi cred că astea sunt bârfe, nu sunt vorbe… Cei din PNL spun că există o șansă ca domnul președinte (sau ce-o fi), Klaus Werner Iohannis, să preia președinția Consiliului European din 1 iulie, 2024.

Treaba „miroase” un pic a propagandă, fiindcă știrea asta cu „domnulețul” Iohannis este din 10 ianuarie (2024), iar știrea cu viteazul Viktor Orban (al Ungariei) pentru preluarea președinției Consiliului European este din 7 ianuarie (2024). Să fie doar un joc politic? O știre de tip angro?

Cert e că sunt tot felul de scenarii, iar toate îl includ pe „micuțul” Iohannis cu șanse foarte mari (spre 100%) pentru a primi un post călduț în cadrul unei instituții internaționale (fie UE, fie NATO, fie ONU).


Transportatorii și fermierii români blochează țara…

Ai văzut ce-au făcut nemții? Au ieșit în stradă cu tirurile și cu utilajele agricole. Nu prea sunt de-acord cu greva, nici măcar cu revoluția (vezi articolul „Tipuri de proteste – avantaje și dezavantaje”), dar se pare că oamenii de la conducerea statelor, în special a țărilor europene, au greier în loc de creier.

Mi-a „plăcut” intervenția celui care este Ministru al Transporturilor în România. Cică protestul nu este revendicat de nicio asociație și că oamenii protestează de capul lor… Probabil o să vomit de la câte minciuni aud din partea oamenilor puși în fruntea României.

Rezolvă ceva românașii noștri care ies la proteste? Probabil se-aleg cu o gripă. E destul de frig afară…


Ministrul Finanțelor, domnul Marcel Boloș (sau domnul e-Factura?!), se laudă cu e-Factura…

Sistemul e-Factura e noua senzație în rândul antreprenorilor. E un fel de gumă Hubba Bubba sau un meci la campionat de șah fără sfârșit (probabil se aseamănă mai mult cu un joc de Monopoly).

Ai răbdare? Te-ajută statul român să-ți dezvolți răbdarea. Ce fac cei care se enervează repede? Se-aud tot felul de grawilx din direcția lor… (@#$%&!)

Domnia sa, Marcel Boloș, alias domnul e-Factura, spunea în 8 ianuarie (2024), că sunt peste 2,7 milioane de facturi preluate în sistem. Același „domnia sa”, spunea în 9 ianuarie (2024), că sunt peste 4,2 milioane de facturi trimise…

Și atunci a cui e vina că nu funcționează e-Factura? A oamenilor, dar nu a oamenilor de la minister… În fine, e o glumă tot ce se întâmplă. O glumă destul de proastă.


Cei de la The Economist nu știu cine conduce Europa…

Chiar atât de important e să afli cine conduce Europa? De ceva timp (zeci de ani), se știa că Germania e motorul principal al Europei.

Când s-a înființat Uniunea Europeană? În 1 noiembrie, 1993. Care sunt statele fondatoare? Germania, Franța, Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg (cu nivelul de importanță în ordinea enumerată).

Să le răspund eu celor de la The Economist? Știu și ei că Europa este împărțită, iar SUA, Rusia și Asia (sau China) fac ce vor și când vor cu UE.


Macron a numit un premier din șatra celor de la LGBTQIA2S+.

Apropo, ce mai fac francezii? Sunt în stare să facă un pic de curățenie până încep Jocurile Olimpice de vară?

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut pact cu cine nu trebuie și l-a numit pe Gabriel Attal în funcția de premier al Franței. Aburitul ăsta e cel mai tânăr premier din istoria Franței și primul „cu eroare de soft”.

Se pare că domnul Macron se teme un pic și încearcă să dea mâna și cu diavolul. La nivel european, cresc foarte mult în sondaje partidele extremiste (extremă dreaptă, deci un fel de naționaliști tip Vadim Tudor). „Csf, n-ai csf”.


Milioane de filipinezi s-au călcat în picioare pe străzile din Manila. De ce?

Anual, filipinezii au o tradiție în care plimbă o statuie (sau plimbă ursul) prin Manila (capitală). Ce statuie? O statuie cu Iisus, făcută din lemn de Mesquite, care se înnegrește în timp. De aici vine și numele „Black Nazarene”.

Aproximativ 6 milioane de oameni au participat la tradiția respectivă, care a durat 15 ore. A fost prima ceremonie de după pandemie (dacă s-a terminat pandemia, rămâne de văzut).

Statuia datează din 1606 și a fost adusă din Mexic. Cică ar avea puteri tămăduitoare, la fel ca moaștele românilor. Nu-ți zic că e o caricatură de statuie, fără viață și absolut fără nicio putere, dar îți scriu…


Până data viitoare, s-auzim de bine!

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile