Învață cu mine
Rușinea ca navigare

Rușinea ca navigare

Cum adică „rușinea ca navigare”? Începem să facem slalomuri, să ne luăm la trântă cu rușinea sau să navigăm cu ea pe Dunăre (de sus în jos)?

Poate-mi spui că numai un nebun ar naviga cu rușinea la purtător. Ei bine, articolele scrise cu și despre rușine au rolul de a prezenta rușinea din cât mai multe unghiuri pentru a o vedea în toată splendoarea (sau rușinea) ei.

Rușinea face parte din viața de zi cu zi a omului sau a unor oameni. Ai întâlnit oameni fără rușine? Parcă oamenii ăia navighează pe apele rușinii mai ceva ca Tarzan pe liane sau crocodilul sub apă.

Omul fără rușine merge tot înainte sau navighează precum un căpitan spre Groapa Marianelor. A căuta pericolul denotă nebunie. Te-ai urca în mașină cu oameni vitezomani, care pornesc cu a 3-a de pe loc și care se simt rușinați dacă acul din bord e sub 200 km/h?

De câte ori ai zis ceva și ai făcut altceva? De câte ori ai zis că te-apuci de ceva anume și nu te-ai apucat deloc? De câte ori ți-ai dat cuvântul și ți l-ai luat înapoi (prin fapte)? Nu ți-e rușine să „navighezi” astfel?

Parcă prea ușor navighează omul în viață cu superficialitate. Rușinea ar trebui să fie una de bun-simț, iar perseverența în disciplină să fie ceva normal în viața fiecărui om, nu o posibilă dorință sau ceva obținut în mod gratuit.

Rușinea navighează uneori cu folos, alteori fără. Important e rezultatul, nu-i așa? Dacă ești exigent cu tine însuți (însăți), atunci faci ca binele să fie bine făcut.

Probabil că ar fi trebuit să integrez articolele acestea cu tematica rușinii la rubrica Nod gordian, nu la Învață cu mine. În fine, această serie de articole îmi provoacă o formă de rușine.

Există forme de rușine? Bineînțeles! Luna viitoare voi aborda tema „Rușinea ca educare”, iar în septembrie voi avea concluzia.

Până data viitoare, nu uita să stai un pic la soare (nu mult, că e prea cald…) și să-ți faci obrajii roșii, dar nu de rușine (sau bronz), ci de onoare…


Vezi și

01/16/2023 – Rușinea
02/20/2023 – Rușinea ca onoare
03/20/2023 – Rușinea ca putere
04/17/2023 – Rușinea ca țintire
05/15/2023 – Rușinea ca iertare
06/19/2023 – Rușinea ca ușurare
08/21/2023 – Rușinea ca educare
09/30/2023 – Rușinea ca opțiune

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile