Nod gordian
Mai există principii?

Mai există principii?

Oare mai există principii? Pentru unii da, pentru alții sunt negociabile, iar pentru ceilalți sunt de neconceput…

Întâi de toate, îți recomand articolul Gardul lui Chesterton.

Principiul este precum un bolovan. Ce face societatea în ziua de azi? Sparge bolovanul și apoi încearcă să-l sfărâme. Dintr-un ditamai bolovanul apar pietricele și mizeria de nisip…

Adică, dintr-un principiu sănătos, apar tot felul de „principuțe” irelevante și fără noimă. Fiecare interpretează principiul în lumina (sau întunericul) propriei cunoștințe.

Dar oare e corect? Bineînțeles că nu! Stai să negociezi dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândețea, înfrânarea poftelor?

Cu cât ești mai permisiv și spui că „Merge și-așa”, cu atât mai mare ți-e pierderea pe termen lung.

Poate că românul n-a fost învățat să aleagă binele mai mare, ci doar răul mai mic…

Când pui o decizie în balanță, nu există o cale de mijloc. Niciodată nu vei găsi adevărul la mijloc… Îți place expresia „Adevărul este undeva la mijloc”? Este falsă! Adevărul va fi la extremă întotdeauna! Mijlocul este pentru adevărul spus pe jumătate, adică pentru minciună.

Bucățile din bolovan sunt părerile noastre despre principii. Așa se nasc încălcarea regulilor care devin opționale. Dacă pentru adulți, regulile sunt opționale, oare cum sunt pentru copii? Nici nu le mai bagă-n seamă…

Ce faci cu puterea exemplului? Ți-o însușești? Dacă stai ferm și te ții de roada Duhului (de cele mai importante principii), atunci ești un om înțelept.

Principiile nu se negociază! Odată ce le negociezi, pierzi. Nu doar atât, dar pierd și urmașii tăi…

Vremurile grele creează oameni puternici. Oamenii puternici creează vremuri ușoare. Vremurile ușoare creează oameni slabi. Oamenii slabi creează vremuri grele.

Tu ce fel de vremuri ai vrea să creezi? Mai ai principii? Perseverează în lucrurile bune!

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile