Învață cu mine
Orgoliul lui „Capac”

Orgoliul lui „Capac”

La ce se referă titlul? La acel „mare capac” când dai sau ți se dă una? Nicidecum… E mult mai rău… Se referă la capacul ăla ce-l pui deasupra…

Acest articol reprezintă o încununare, un fel de festivitate de premiere în care se pune coroniță celui care a fost orgolios sau s-a lepădat de orgoliu. Cred că ți-ai dat seama din celelalte articole despre gravitatea orgoliului și ce ravagii face cu tine și cu cei din jurul tău…

În primul articol am scris mai mult generalități ca să-ți faci o idee despre ce va fi; în al doilea articol am luat deja primul exemplu și l-am transpus în atitudinea unui copil; în al treilea articol lucrurile s-au complicat și a apărut adolescentul; în al patrulea articol s-a amplificat prostia (orgoliul) și am avut de-a face cu un tânăr (cu timp liber); în al cincilea articol lucrurile au luat-o razna pentru că un adult e mai greu de potolit decât un copil, adolescent sau tânăr… Ce se întâmplă acum? Se pune capacul.

Acest ultim articol e reprezentat de omul cu vârsta îmbelșugată. Nu-mi place să folosesc cuvântul „bătrân” sau „vârstnic”, chiar dacă sunt tânăr… Prefer să respect astfel de oameni care sunt bogați la ani și să le spun „oameni cu vârsta îmbelșugată”. Viața lungă e un favor de la Dumnezeu…

Dar ce se întâmplă acum cu omul ce are vârsta îmbelșugată și pentru ce este capacul? În articolul anterior am scris că păcatul te duce la groapă, întotdeauna… Acest articol pune capacul pe omul orgolios, iar capacul nu reprezintă altceva decât capacul unui sicriu… De fapt, toate cele 6 articole sunt elementele unui sicriu… N-am nicio treabă cu Bacovia și n-am niciun scop să scriu despre „sicriele de plumb”, dar dacă nu ești conștient de ceea ce înseamnă orgoliul, atunci cu seria asta sigur vei fi…

E drept că nu este neapărat o regulă ca omul cu vârsta îmbelșugată să moară înaintea unui tânăr sau a unui copilaș, dar toate aceste etape nu reprezintă neapărat vârsta, ci efectul la cauză. Poți să ai 12 ani, să fii orgolios, rău din cale-afară, să treci prin toate etapele de orgoliu, iar în final să ți se pună „capacul”.

Primul element al sicriului este partea de jos, reprezentat prin articolul Orgoliul. Am scris acolo și cine a fost primul orgolios, și anume Lucifer. E bine să privești la geneza fiecărui lucru atunci când faci o analiză sau când înveți ceva… Așadar, baza „căsuței de veci” este orgoliul în sine…

Următoarele elemente ale sicriului sunt reprezentate prin articolele Orgoliul lui „Nu vreau!” și Orgoliul lui „Lasă-mă-n pace!”. În articolul cu „Nu vreau!” am evidențiat atitudinea copilului răsfățat, am dat ca exemplu pe Iona care nu a ascultat în prima fază de Dumnezeu. În plus, am scris și despre acea pildă dată de Domnul Iisus cu omul care avea doi fii și cărora le-a spus să-i lucreze via. Cel dintâi i-a răspuns cu „Nu vreau!”, dar apoi i-a părut rău și s-a dus să lucreze via, iar al doilea a spus direct că se duce și totuși nu s-a dus… Aici am scris că este o șansă pentru astfel de oameni (cu orgoliu). Indiferent de groapa în care te afli, Dumnezeu te poate salva! Plus că ești conștient de situația în care te afli, deci ai de făcut doar un pas prin credință și poți fi salvat… Decizia stă la tine! Apoi, în articolul cu „Lasă-mă-n pace!” deja lucrurile s-au complicat. Am scris despre atitudinea fiului risipitor și despre împietrirea inimii lui Faraon. E drept că sunt situații în care pur și simplu vrei să fii lăsat în pace, dar nu trebuie să „lovești” pe nimeni ca să fii lăsat în pace… Aceste două articole reprezintă partea de sus și de jos a sicriului. Dacă baza e pe orizontală, atunci aceste două elemente sunt pe verticală… Un articol se pune deasupra capului, iar celălalt articol se pune sub picioare… Nu contează ordinea, groapa e săpată, omul e întins, capacul e pregătit… Omul orgolios își organizează „excursia” ca la carte.

Articolele Orgoliul lui „Nu te pune cu mine!” și Orgoliul lui „Știi cine-s io?” alcătuiesc următoarele elemente ale sicriului. În articolul cu „Nu te pune cu mine!” am scris despre atitudinea unui tânăr… Ăsta are măcar și un fel de bun-simț, adică te anunță înainte de război să nu te pui cu el… Am dat exemplul cu zgripțuroaica Izabela, acea „mumie” care l-a băgat în depresie pe Ilie… În plus, am scris și despre Samson, despre atitudinea lui de erou și despre căderea lui în prostia Dalilei… Omul ăsta cu orgoliul lui „Nu te pune cu mine!” ajunge într-un final să-i spună astfel și lui Dumnezeu… Asta înseamnă nebunie curată! Cred că Samson a fost salvat din moment ce Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea. Aceste două articole reprezintă elementele puse pe verticală, unul în partea stângă a orgoliosului, iar celălalt în partea dreaptă. Sunt acele elemente făcute la măsură… Totul e pe confort… Orgoliosul nu se poate rostogoli nici la stânga, nici la dreapta… Stă țeapăn.

Al șaselea element și ultimul din acestă serie este acest articol. Capacul reprezintă apogeul sau deznodământul pentru orgolios. Ai auzit de moartea lentă sau de moartea spirituală? Un orgolios se află în comă (adică într-o moarte lentă) la nivel spiritual. Nu rămâne decât să se stabilească acea clipă când ajunge la ultima atitudine, și anume aceea de om cu vârsta îmbelșugată. E drept că omul cu experiență trebuie să aibă întâietate și să primească respectul cuvenit, nu-i așa? Uite că în dreptul orgoliosului se face la fel… I se oferă capacul…

Voi erați morți în greșelile și în păcatele voastre. (Efeseni 2:1)

Și totuși, ultimul cuvânt îl are Dumnezeu…

Dar Dumnezeu, care este bogat în îndurare, pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit, măcar că eram morți în greșelile noastre, ne-a adus la viață împreună cu Hristos (prin har sunteți mântuiți). (Efeseni 2:4-5)

Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni. (Efeseni 2:8-9)

Uite că Dumnezeu a pregătit o cale de salvare pentru toată lumea…

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică. (Ioan 3:16)

Nu e uimitor faptul că poți fi salvat? Nu-l cred pe omul care vrea să se sinucidă că ar vrea să moară… El vrea doar să scape de probleme, nu vrea să moară… Dacă-l pui față-n față cu moartea ai să vezi cât de groaznic se simte și cum se zbate ca să scape… În general, omul e plin de probleme… Partea bună este aceea că Dumnezeu e cel mai bun matematician și poate rezolva orice problemă a vieții… Nu te teme, crede numai!

Dar cum să crezi? Credința se aplică, nu se explică. Nu-ți pot explica credința și nu o pot aplica în locul tău… Credința se dezvoltă în apropierea de Dumnezeu, apoi se lucrează cu ea în viața de zi cu zi. Așa cum încarci telefonul la priză în fiecare zi și apoi îl folosești, tot așa se „încarcă” și credința în prezența lui Dumnezeu, ca mai apoi să trăiești (să trăiești bine…).

Acum am scris despre omul orgolios, dar există și alte păcate care duc la moartea veșnică. Totuși, chiar dacă se pune capacul, există o moarte necesară, și anume acea „moarte” dobândită în urma botezului. Nu te speria, e vorba despre moartea față de păcat…

Noi, deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropați împreună cu El, pentru ca, după cum Hristos a înviat din morți prin slava Tatălui, tot așa și noi să trăim o viață nouă. (Romani 6:4)

Botezul în apă la maturitate este un bun necesar și se face pe bază de credință.

Cine va crede și se va boteza va fi mântuit, dar cine nu va crede va fi osândit. (Marcu 16:16)

Ferice de omul care se leapădă de sine, își lasă orgoliul deoparte și merge înainte liber în Hristos!

Dumnezeu să te binecuvânteze!


Sursă imagine: Matt Botsford on Unsplash


Vezi și

13 noiembrie, ora 21:12 – Orgoliul
20 noiembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Nu vreau!”
27 noiembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Lasă-mă-n pace!”
4 decembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Nu te pune cu mine!”
11 decembrie, ora 21:12 – Orgoliul lui „Știi cine-s io?”

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile