Știai că... ?
Câte strofe are poezia „Luceafărul”, de Mihai Eminescu?

Câte strofe are poezia „Luceafărul”, de Mihai Eminescu?

Ai citit „Luceafărul” de Mihai Eminescu? Dacă ai fost la școală, sigur ai citit câteva strofe. E imposibil să nu fi auzit de poezia „Luceafărul”. Sau?

„A fost odată ca-n povești,
A fost ca niciodată.
Din rude mari împărătești,
O prea frumoasă fată.”

Când eram elev nu-mi plăcea și nici nu știam cum să explic ce a vrut să transmită autorul unei opere literare, fie poezie, fie proză. Acum m-am oprit la prima strofă din „Luceafărul” și prefer să mă abțin…

Orice autor de poezie merită un set de aprecieri din oficiu, asta trebuie să fie clar…

Câte strofe are poezia „Luceafărul”, de Mihai Eminescu? Răspuns corect: 98.

Ai vreo poezie preferată de-a lui Mihai Eminescu? Care a fost prima poezie pe care ai învățat-o? Câte poezii știi să reciți pe de rost?

Hai să răspund eu, apoi tu:

  • Poezia „Somnoroase păsărele” a lui Mihai Eminescu mi se pare o capodoperă în sine. Arhitectura tematică, muzicalitatea, rima și ultimul vers de la fiecare strofă, reprezintă o armonie foarte plăcută atât ochilor, cât și urechilor… Citirea unor poezii cu rimă este un deliciu.
  • Cred că prima poezie scrisă de Mihai Eminescu pe care am învățat-o este „Somnoroase păsărele”, în clasele primare.
  • Nu învăț pe de rost nici măcar poeziile mele… să-mi fie cu iertare… Recit poezii doar cu textul la-ndemână, altfel nu mă bag. Ca băiat, e o regulă de aur să-i reciți poezii fetei pe care o iubești… Pentru persoana iubită trebuie să faci orice, inclusiv să-i scrii poezii (cu rimă).

Care este cea mai lungă poezie din lume? Să fie oare chiar „Luceafărul”? Nu… Sunt trei variante, cu autorii următori:

  1. Românul Florin Geanopol, care a scris o poezie de 27.000 de strofe în 16 ani (cât timp a stat în închisoare).
  2. Înțeleptul Vyasa, căruia îi este atribuită epopeea Mahabharata, compusă din 100.000 de versuri de-a lungul a 18 cărți.
  3. Persanul Ferdowsi, care a scris poemul Shahnameh (devenită epopeea națională a Iranului), formată din 50.000 de cuplete (un cuplet înseamnă o strofă din 2 versuri care rimează).

Probabil că fiecare națiune are câte un om care a scris până s-a plictisit. Totuși, rămâne un mister care este cea mai lungă poezie din lume…

Cunoști vreo poezie scrisă de vreun autor român cu mai mult de 98 de strofe? Poeta Mirela Ioan a scris poemul „Viața celui mai iubit”, care are 121 de strofe.

Cu atâtea date, mai ții minte câte strofe are poezia „Luceafărul”, de Mihai Eminescu? Merită să ții minte pentru o cultura generală mai generală…

Dacă vrei să citești poezii interesante, îți recomand să apeși aici: #poezie.

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile