Spitalele din România: teracote sau cazane?
Azi, 1 Octombrie, 2021, a avut loc al 12-lea incendiu într-un spital din România, în doar 11 luni. Situația e destul de gravă, e un record negativ la nivel european (să nu scriu că România intră în top 10 la nivel mondial cu incendiile din spitale, nu pomenesc așa ceva…). Numărul „12” parcă nu mi-e clar, e posibil ca numărul de spitale incendiate să fie mai mare, cifra „1” ar putea rămâne, dar acel „2” e în pericol… Înțeleg că a venit frigul și că trebuie făcut focul, dar nu în spitale și nu cu oameni!
Noiembrie 2020 – Octombrie 2021
- Spitalul Clinic Județean de Urgență, Piatra Neamț (Noiembrie 2020)
- Institutul de Psihiatrie „Socola”, Iași (Decembrie 2020)
- Spitalul Municipal de Urgență, Roman (Ianuarie, 2021)
- Spitalul de Psihiatrie, Gătaia (Ianuarie, 2021)
- Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” (Ianuarie, 2021)
- Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, București (Februarie, 2021) [doar alertă…]
- Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie, Craiova (Martie, 2021)
- Spitalul Județean de Urgență, Slatina (Aprilie, 2021)
- Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”, Iași (Iunie, 2021)
- Spitalul Clinic Județean de Urgență, Constanța (Iulie, 2021)
- Spitalul de Psihiatrie și Neurologie, Vulcan (Septembrie, 2021)
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța (Octombrie, 2021)
Cauze
- Fumatul, în special la incendiile de la spitalele de psihiatrie… E de înțeles, nebunii se abordează altfel, mai cu o țigară, mai cu ceva ca să fie bine…
- Instalația electrică, care oricum e învechită și se lăfăie în clădiri ce urlă. E bine că sunt aduse tot felul de aparaturi moderne care pot salva viața pacientului prin gradul mare de precizie și utilitate oferit, dar să fie puțin conștienți că aparatele noi (moderne) au un consum mare, iar infrastructura din 1900 nu poate îmbrățișa nevoia consumului de energie electrică a instrumentelor din 2000.
- Omul, fie el politic, fie el din administrație. Sursa trebuie analizată, nu cauza. Vezi aici un articol cu o privire de ansamblu. Trebuie făcute analize în profunzime, în nucleul problemei, până ajungi la sursa principală. E foarte complicat… Dacă te uiți pe ce scrie în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), planul care va schimba fața României (cu un fard mai rezistent la apă), vei observa că se dorește și îmbunătățirea spitalelor cu aparatură modernă, ceea ce e foarte bine, dar dacă ai citit punctul 2., e clar că orice aparat în plus crește riscul unui nou incendiu. Mai bine să facă spitale noi (au de gând și acest lucru).
Situația la zi
În România sunt 527 de spitale (publice: 368, private: 159). Multe? Puține? Întrebări care nu merită abordate, încă… Întrebările la care ar trebui date răspunsuri sunt următoarele:
- Care este nivelul de siguranță în spitalele din România?
- Câte spitale moderne există în România?
BONUS: ce au făcut mai-marii noștri în ultimii doi ani, cu privire la sistemul de sănătate din România? Contează paturile de la ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) sau personalul calificat ce îngrijește pacientul? Prea mult de scris pe acest subiect, nu mă bag…
P.S. Dacă vrei și ești curios din fire, îți las un link cu baza de date statistice din România, atât cât e actualizată. (click pe scrisul îngroșat, subliniat și înclinat)
Revenim la vorba oamenilor cu vârsta îmbelșugată care se salută cu „Sănătate!”? Forma aceasta de salut mi se părea o formă de politețe, dar acum pare-mi-se că e nevoie de sănătate ca de aer…
#Sănătate!
Distribuie și altora: