Iacov 1:19b

Iacov 1:19b

Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie. (Iacov 1:19b)

Ce fel de om este cel care n-ascultă de nimeni și de nimic, care turuie vrute și nevrute (omul „bun de gură”), și care se enervează la fiecare suflare? Om mic de nimic…

De să fii grabnic la ascultare? Merită? Poate zici că uneori este bine să asculți, iar alteori nu prea… De ce? Pentru că nu-ți plac oamenii creduli („Crede și nu cerceta!”).

Îți las câteva versete care îndeamnă la ascultare, dar și motivul pentru care merită să te conformezi…

Samuel a zis: „Îi plac Domnului mai mult arderile-de-tot și jertfele decât ascultarea de glasul Domnului? Ascultarea face mai mult decât jertfele și păzirea cuvântului Său face mai mult decât grăsimea berbecilor.” (1 Samuel 15:22)

Copii, ascultați de părinții voștri în toate lucrurile, căci lucrul acesta place Domnului. (Coloseni 3:20)

Ascultați de mai-marii voștri și fiți-le supuși, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre ca unii care au să dea socoteală de ele, pentru ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci așa ceva nu v-ar fi de niciun folos. (Evrei 13:17)

Merită să asculți de Dumnezeu, să asculți de părinți și de mai-marii care sunt responsabili de bunul mers al colectivului din care faci parte. Bineînțeles, există și excepții cu privire la ascultarea de cei sus-puși, dar nu intru în subiect…

Știai că Dumnezeu nu-i ascultă pe cei păcătoși, ci doar pe cei care fac voia Lui?

Știm că Dumnezeu n-ascultă pe păcătoși, ci, dacă este cineva temător de Dumnezeu și face voia Lui, pe acela îl ascultă. (Iacov 9:31)

Dumnezeu este credincios: dacă facem ce ne cere, atunci și El este de-acord să facă ce îi cerem (dacă este după voia Lui).

Ce zici de omul încet la vorbire? Dar de omul „bun de gură”? Omul încet la vorbire nu prea este băgat în seamă, dar realizările lui nu trec fără a fi observate. Omul care tace și face este vrednic de apreciere.

Câți oameni „buni de gură” cunoști? Ferește-te de ei! Omul „bun de gură” este ca o măsea stricată (sau ca o moară stricată?!). Pagubă mai mare decât un om „bun de gură” nu face nimeni. De ce? Pentru că omul respectiv sau tipologia asta de oameni te îndrumă (fără să știi) la groapă…

Abilitatea de a vorbi frumos este una foarte apreciată și de dorit.

Ca pana unui scriitor iscusit să-mi fie limba! (Psalmul 45:1b)

Problema apare când se încearcă manipularea, când se începe cu lingușeli și când se minte „ca-n codru”. Fetelor, fugiți de băieții „buni de gură”!

Îți place să stai prin preajma unui om care se enervează rapid? Neuronii n-ar trebui să latre, nu-i așa?

Cine este iute la mânie face prostii și omul plin de răutate se face urât. (Proverbe 14:17)

Dimpotrivă, fii încet la mânie, zăbavnic, un „veșnic” întârziat!

Cel încet la mânie prețuiește mai mult decât un viteaz și cine este stăpân pe sine prețuiește mai mult decât cine cucerește cetăți. (Proverbe 16:32)

Dacă vrei să fii un om puternic, binecuvântat (peste măsură) și ancorat în voia Domnului, atunci fii grabnic la ascultare, încet la vorbire și zăbavnic la mânie!

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile