Știai că... ?
„Crede și nu cerceta!”

„Crede și nu cerceta!”

Expresia „Crede și nu cerceta!”, atribuită deseori creștinilor ca fiind o învățătură biblică, e falsă. E bine să știi că expresia în cauză s-a născut din ură și invidie în mintea filozofului Celsus. Acesta era un fel de Vadim Tudor al vremurilor sale, numai că Celsus nu îi ura pe unguri, ci pe creștini.

Într-un fel, creștinul e obligat să cerceteze lucrurile, ca mai apoi să decidă pe ce fundație își pune credința sau nu… Dumnezeu îl atenționează pe om de ce i se întâmplă anumite lucruri…

Poporul Meu piere din lipsă de cunoștință. (Osea 4:6a)

Vă rătăciți! Pentru că nu cunoașteți nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu. (Matei 22:29b)

De ce a lăsat Dumnezeu o carte (Biblia) pentru om? Omul care citește își formează opinii, dezvoltă un mod de gândire care-l face atent la ce se întâmplă în jurul lui și își creează un stil propriu. Pe scurt, cel care citește și gândește.

Imaginează-ți omul care citește ca pe o lumânare (aprinsă) în mijlocul unui câmp, în bezna nopții; cu cât citește omul mai mult, cu atât raza de lumină crește și întunericul (prostia) dispare…

La cum evoluează lumea din mediul online (în special TikTok), se ajunge la emoticoane (sau la hieroglifele antice). După Hi5, Facebook, Twitter, Instagram, TikTok, următoarea rețea de socializare ar trebui să fie pentru tipul de oameni care au tatuată pe minte expresia „Crede și nu cerceta!”.

Un creștin nu are ce căuta la masa manipulării. Nivelul intelectual al unui om care crede în „ceva ce nu se vede” nu e inferior celui care afirmă că nu crede în nimic. A crede sau a nu crede în nimic e o formă de credință…

Nu contează dacă ești creștin sau nu, dictonul vieții tale e bine să fie „Cercetează ce crezi!”. Prostia se poate „repara”. Poate îmi vei spune că mulți creștini sunt „fără materie cenușie”, „înguști la minte” sau „analfabeți” și te cred, ca în orice grădină, uscăciunile nu se smulg singure…

Creștinul nu e neapărat un deștept, menirea lui fiind aceea de a fi înțelept. Totul depinde de alegerea omului în cauză, cum e și notarea în sistemul școlar, unul ia nota 10, altul nota 5, dar amândoi trec examenul.

Mulți creștini sunt doar de formă, doar cu numele… Nu vreau să-i clasific pentru că aș face un nod gordian (voi avea lunar astfel de articole la rubrica Nod gordian).

Dacă tot vrei să clasifici omul, nu-l judeca după cunoștințe, ci mai bine vezi ce caracter are… Totuși, dacă te crezi superior cuiva, atunci te judeci singur, de fapt, ești la acel nivel pe care-l consideri, doar că ești pe minus, nu pe plus… Știai că poți coborî tot atât de mult pe cât ai urcat? Nu, dacă urci în viață până la nivelul 90, nu cobori doar 90 de niveluri ca să ajungi la 0, ci cobori 180 și astfel „zaci” la -90.

Ideea de bază este că Dumnezeu nu te vrea un om credul, ci unul calculat, chibzuit, care cercetează lucrurile înainte de a acționa. Fie că ai credință în Dumnezeu, fie că nu ai, ține minte că ești o minune prin simplul fapt că ai viață. Ce alegi să faci mai departe plătești din contul tău… „Viața” te răsplătește mai devreme sau mai târziu…

#ebinesăștii

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile