Biblia
„Deschide bine ochii înainte, că dup-aia trebuie să-i închizi…”

„Deschide bine ochii înainte, că dup-aia trebuie să-i închizi…”

De câte ori ai auzit expresia asta din titlu? Eu am auzit-o de multe ori și n-am băgat-o în seamă până acum câteva zile… Permite-mi să fac un pic de „scandal” cu expresia asta…

Am un verset la care ori de câte ori mă gândesc, îmi vine să-mi îndrept spatele:

Cum își va ține tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după Cuvântul Tău. (Psalmul 119:9)

O interpretarea a versetului este că Dumnezeu îți mai aplică și câte o corecție când te abați de la calea Lui. Deci mai primești câte una peste spate, doar-doar te vei îndrepta. Te asigur că te îndrepți rapid benevol după două lovituri date cu dragoste de către Dumnezeu. De ce după două lovituri și nu după una? Păi ca tânăr, n-ai prea multă minte și nu știi că nu știi până nu simți mai mult…

Despre dragoste e și expresia „Deschide bine ochii înainte, că dup-aia trebuie să-i închizi…”.

Precizare: nu iau în calcul abordarea unei alte situații decât dragostea. E limpede că ochii trebuie să-i ai deschiși și atunci când semnezi un contract, și atunci când îți cumperi o mașină, și atunci când îți vinzi casa, și atunci când pleci la lucru în străinătate, și atunci când te căsătorești… Ce-i clar e clar. Bineînțeles că unele lucruri nu sunt clare pentru toată lumea, dar merg pe ideea că toată lumea știe că, în mod normal, un om are două mâini și două picioare, deci fac un articol la nivel elementar…

O altă precizare: nu am nimic cu oamenii care folosesc expresia asta din titlu și nu mă supăr pe ei. Vor citi și ei articolul de față, așa că stau liniștit.

Să încep? Am început…

Cum poți să dai ca sfat unui cuplu sau unei persoane necăsătorite, să deschidă bine ochii înainte și apoi să-i închidă? Mă refer strict la oamenii din mediul evanghelic, deci creștini (pocăiți).

Am o serie de articole pe blog la rubrica „Proverbe românești”, în care despic firu-n patru și mă joc un pic la nivel de explicații. Nu te-ntreba dacă sunt în măsură să abordez subiectele respective sau dacă am un titlu anume ca să fiu vrednic de a scrie sau de a-mi da cu părerea… Fiind om și apoi „parfumat” un pic cu un chef de a scrie pe baza experiențelor, observațiilor și analizelor, îmi permit și n-am nicio rușine să-mi expun ideile. Apropo, am o serie de articole cu și despre rușine dacă vrei să citești mai multe despre „rușinea mea”.

Înțeleg că expresiile vin de la oameni și că oamenii au și ei greșelile lor. Poate că ăsta e motivul principal pentru care nu cred că un om poate „da” o maximă… Proverbele, Eclesiastul, Psalmii și Iov mi se par cele mai bune exemple de maxime lăsate vreodată a fi scrise pentru om și bineînțeles ce a zis Domnul Iisus Hristos. Cuvântul lui Dumnezeu e lege, poruncă și adevăr care se împlinește cu „Da!” și „Amin!”.

Expresia „Deschide bine ochii înainte, că dup-aia trebuie să-i închizi…” mi se pare o glumă și vreau efectiv să șterg cu ea pe jos… De ce? Mi se pare toxică. Hai să-ți demonstrez.

Sunt de-acord că prima parte a expresiei este bună: „Deschide bine ochii înainte”. Numai un om înțelept sau cel puțin un om cu capul pe umeri, ia în calcul să deschidă bine ochii înainte de a face ceva. Da, sunt de acord, deschide bine ochii înainte să-ți alegi partenerul de viață. Sunt perfect de acord! Fii pe pace, nu mă bag la sfaturi în relații și chestii de genul ăsta… Dar dacă tot suntem aici, îți scriu că e bine să-ți deschizi bine și gura, și mintea, și viața, și să ai grijă cât îți deschizi inima.

Nu-mi plac întâlnirile de tineret din comunitățile evanghelice pentru că abordează tot felul de subiecte despre relații și cred că un tânăr trebuie să fie în primul rând sfătuit cum să trăiască înțelept cu Dumnezeu, iar mai apoi cum să se căsătorească bine. Le răspund aici băieților care întreabă „Cu cine să mă căsătoresc?” sau „Cum știu că e potrivită?”.

Păzește-ți inima mai mult decât orice. (Proverbe 4:23a)

Am scris numai prima partea a versetului… Când găsești o fată credincioasă Domnului, care își păzește inima, care nu se-ndrăgostește „în doi timpi și trei mișcări”, care are limite și un rafinament aparte ce nu-ți permite să te bagi cu totul în viața ei, atunci îți garantez că este mai mult decât potrivită: e aleasa! Sunt cazuri și cazuri, alegi cum vrei, nu te lua neapărat după mine… Prea multe relații sunt doar de consum, de parcă ar fi o pungă de pufuleți: deschizi punga, te bucuri că ai găsit o surpriză, mănânci pufuleții și apoi arunci punga la gunoi… Asta denotă imaturitate, dar în primul rând este o imaturitate la nivel spiritual. Fata care are principii sănătoase, care-și pune limite de bun-simț, care este inocentă, pură din toate punctele de vedere și alege să nu se ofere cu totul din prima (nici măcar din a doua, a treia, a patra încercare), ci e ca o cetate bine apărată, atunci dă-mi voie să-ți scriu că fata aia este un diamant de fată…

Imaturitate denotă și partea a doua din expresia asta pe care nu vreau să o mai văd: „Deschide bine ochii înainte, că dup-aia trebuie să-i închizi…”. Cum adică trebuie să închizi ochii? Cum adică să sfătuiești pe cineva să trăiască cu ochii închiși? Chiar trebuie să te resemnezi după ce te-ai căsătorit? Să fim serioși, ce este dragostea?

Dumnezeu a lăsat definiția dragostei în 1 Corinteni 13. Abordez subiectul ăsta într-o carte (pe care încă n-am finalizat-o) și împart capitolul 13 din 1 Corinteni în patru etape: 1. Etapa conștientizării, 2. Etapa cunoașterii, 3. Etapa creșterii, 4. Etapa clarității. Am scris la început de articol să nu te-ntrebi ce mă recomandă pentru a aborda anumite subiecte? Ei bine, cine citește blogul horjarobert.ro n-are nevoie de (prea multe) lămuriri.

Cine este Biserica în ochii Domnului Iisus Hristos? Biserica este Mireasa Lui, adevărat? Adevărat, adevărat! Cum este Biserica? Perfectă? Dar oare cine este Biserica lui Hristos? Hai să las întrebările astea în aer…

Tu, ca om, cât ești de sfânt? Gândește-te în prisma faptului că faci parte din Biserica lui Hristos… De n-ar fi fost jertfa lui Iisus Hristos, Mireasa (sau Biserica) ar fi ca o persoană cu vârsta îmbelșugată, cu o rochie murdară (cu zece nuanțe de negru), fără pantofi, cu fața obosită, tristă, cu sufletul în pioneze, cu gândul la plimbare și cine știe ce voce groaznică ar fi avut… Și totuși, Domnul Iisus Hristos a făcut ceva care elimină instant expresia titlului de la care am pornit articolul ăsta… Da, sunt de acord să-ți deschizi bine ochii, fie că ești băiat, fie că ești fată… Deschide-i bine! Dar nu sunt de acord cu cealaltă parte când trebuie să-i închizi, adică să nu mai vezi sau să observi greșelile și lipsurile partenerului. 1 Corinteni 13 nu te-ndeamnă să-ți închizi ochii, ci dimpotrivă, te învață cum să fii un partener ideal. Nu mă joc prea mult cu puterea cuvintelor (ci doar cu aranjarea lor), dar chiar cred că Biblia te-nvață cum să trăiești ideal, iar dragostea este cel mai aproape sentiment de ideal pe care-l poate avea un om cât timp trăiește.

Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Hristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfințească, după ce a curățit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfățișeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă și fără prihană. Tot așa trebuie să-și iubească bărbații nevestele, ca pe trupurile lor. Cine își iubește nevasta se iubește pe sine însuși. Căci nimeni nu și-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrănește, îl îngrijește cu drag, ca și Hristos Biserica; pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui și os din oasele Lui. (Efeseni 5:25-30)

Repet ce a făcut Domnul Iisus Hristos: „S-a dat pe Sine pentru ea (pentru Biserică), ca s-o sfințească, după ce a curățit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfățișeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcituri sau altceva de felul acesta, ci sfântă și fără prihană”.

Acum, dacă mă gândesc bine, n-ar fi fost corect ca Dumnezeu să-i spună lui Iisus, în calitate de Tată, să nu mai „discute” cu Biserica, adică cu Aleasa inimii Sale? Un părinte ar spune asta imediat: „Măi, copile, nu vezi că fata aia are zbârcituri, e murdară, are pete, nu e sfântă și trăiește cum trăiește?”. Un copil precum Samson (hotărât), ar spune imediat „Ia-mi-o, căci îmi place!”. Ce a făcut Hristos? A plătit prețul! Jertfa lui Iisus Hristos a fost din dragoste! Mirele este cinstea Miresei! Hristos S-a dat pe Sine pentru Biserică (Mireasă) ca ea să fie sfântă! Păcatele tale de om îți sunt iertate doar pentru că Dumnezeu te iubește și n-a „sărit cu gura” pe Fiul Său când Acesta a hotărât să salveze omenirea!

E clar faptul că în lumina Cuvântului, a da sfatul „Deschide bine ochii înainte, că dup-aia trebuie să-i închizi…” unor tineri, este mai mult o glumă (amară). Să fim serioși, Hristos a ales legat la ochi? Ai putea spune că nu înțelegi de ce a ales Dumnezeu să salveze omul de la moartea veșnică și ai putea spune că nu înțelegi cum de Cineva a creat omul, apoi tot Acel Cineva și-a trimis Fiul ca să moară pentru creația Sa. Adică, cumva, a greșit și apoi Și-a trimis Fiul ca să-Și repare greșeala… Ei bine, mă bucur dacă poți gândi așa, măcar că nu înțelegi că Dumnezeu face ce vrea pentru că de-aia este Dumnezeu și nu trebuie să înțelegi orice…

Poate fi dragostea explicată? Nu cred! Nu cred că poți explica dragostea logic! Nu cred că e logic ca Domnul Iisus Hristos să aibă o Mireasă care înainte a fost pătată… Nu cred că e logic ca un om să fie salvat din moment ce a ales moartea… Și totuși, Dumnezeu, prin dragoste, pentru că a deschis bine ochii, pentru că te iubește, pentru că e suveran și Domn peste toate, pentru că a ales să nu închidă ochii după ce te-a ales, uite că ai viață și ai o șansă la mântuire!

Dacă gândești un pic mai departe și un pic mai în detaliu, mi-ai spune că n-am făcut o analogie corectă și că nu am de unde să știu dacă Hristos nu-și va „închide ochii” după Nuntă… Păi în rai nu va intra nimic spurcat și necurat, deci sunt ferm convins de faptul că Mireasa aleasă de Domnul Iisus Hristos este una bună! El Însuși a confirmat pentru ea!

Sfatul meu? Evită să sfătuiești pe cineva cu expresia „Deschide bine ochii înainte, că dup-aia trebuie să-i închizi…” sau măcar spune-i „Deschide bine ochii”, sau mai bine roagă-te și spune-i „Doamne, ajută!”.

Expresia asta din titlu cred că a fost inventată de cineva neîmplinit și cred că a spus-o la supărare… Normal că viața de căsnicie nu este perfectă și e bine să fie așa. De ce? Pentru că e terenul ideal pentru dragoste („dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuiește, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândește la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduiește totul, suferă totul”). Cred că, într-un fel, cei mai buni matematicieni sunt persoanele căsătorite. De ce? În viața de căsnicie se rezolvă cele mai multe probleme… E o problemă faptul că apar probleme? Nu! Cred că „editura” este una funcțională și scoate culegeri de „matematică” pe bandă rulantă… Glumesc, dar nu oricum…

Unele expresii sunt bune, dar dacă stai un pic să le gândești logic și pui „lanterna” pe ele, atunci e jale… Cică aș fi prea tânăr pentru a aborda anumite subiecte… Har și pace le doresc la toți, dar dacă o expresie din popor e murdară, atunci mă apuc să o spăl… public… La fel merită și tradițiile din bisericile evanghelice, dar acolo e alt subiect și nu mă bag acum…

Dumnezeu să te binecuvânteze!


Sursă imagine: Oleg Illarionov on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile