Știri naționale
Timișoara: Capitală Europeană a Culturii 2023

Timișoara: Capitală Europeană a Culturii 2023

Timișoara a început de ieri să-și intre în rolul de Capitală Europeană a Culturii, alăturându-se altor două capitale (europene) cu același titlu: Veszprém (Ungaria) și Elsefina (Grecia).

Din cele trei, orașul Veszprém și-a intrat primul în rol, din 21 ianuarie, iar grecii din Elsefina s-au înrolat din 2 februarie. Timișoara e la coadă, dar cu siguranță „cei din urmă vor fi cei dintâi”.

În 2022, Capitalele Europene ale Culturii au fost: Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) și Novi Sad (Serbia).

Cum a ajuns Timișoara să fie Capitala Europeană a Culturii 2023? Păi trebuia să fie în anul 2021, dar din cauza pandemiei s-a amânat un pic… Se pare că realizarea dosarului de candidatură a orașului Timișoara a început în 2010. În 2014, decembrie, a fost lansat un apel orașelor din România care vor să candideze la titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar în 2015 (tot în luna decembrie), au fost anunțate patru orașe care să lupte pentru „marele titlu”: Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara. Lupta a fost câștigată de Timișoara și, teoretic, trebuia să fie Capitala Europeană a Culturii 2021. Niciodată nu-i prea târziu sau toate la timpul lor, nu-i așa?

Doar un singur oraș din România a mai avut titlul de Capitală Europeană a Culturii, și anume Sibiu în anul 2007.

Ce va fi la Timișoara în acest an de glorie? Peste 1500 de evenimente culturale…

Care este sloganul orașului cu această ocazie? „Luminează orașul prin tine” (sau „Shine your light – Light up your city!” – „Revarsă-ți lumina, luminează-ți orașul!”), cu aluzie la faptul că Timișoara a fost primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric, în 1884.

Ce sumă se estimează că s-a băgat în acest eveniment? Aproximativ 70 de milioane de euro. Ieri, la ceremonia oficială de deschidere, doamna Adina Vălean (comisar european al transporturilor), i-a oferit premiul „Melina Mercouri” primarului Timișoarei, Dominic Fritz, plus un premiu în valoare de 1,5 milioane de euro din partea Comisiei Europene.

Probabil că cel mai așteptat eveniment din acest an de glorie pentru Timișoara va fi expoziția lui Constantin Brâncuși, din perioada 30.09.2023 – 28.01.2024.

Știai că Timișoara mai este numită „Mica Vienă”, Inima Banatului”, „Orașul de pe Bega” sau „Orașul Florilor”?

Timișoara 2023

P.S. Timișoara este singurul oraș din Europa care are trei teatre de stat în trei limbi diferite: română, germană și maghiară. Nu mai aduc în discuție faptul că la Timișoara a pornit revoluția din 1989, iar acesta a devenit primul oraș eliberat de sub povara comunistă în 20 decembrie (1989).


Sursă imagine: eu, pe vremea când Timișoara era „goală” – 4 aprilie, 2020, ora 08:32.

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile