Recenzie la filmul „Mission Impossible 7 – Dead Reckoning Part One”

Recenzie la filmul „Mission Impossible 7 – Dead Reckoning Part One”

Ai văzut filmul „Mission: Impossible 7 – Dead Reckoning Part One”? Dacă vrei să afli cât de periculoasă este sau va fi inteligența artificială, atunci îți recomand să-i dai o „geană”. Ține-o deschisă două ore și jumătate…

Filmul a fost lansat în 12 iulie, 2023, și a fost regizat de către Christopher McQuarrie.

Actorul principal este „tânărul” Tom Cruise, care nu s-a dat la o parte nici de data aceasta de la cascadorii…

Care-i faza cu acest film? De ce se „agită” lumea? E o „mică” problemă cu inteligența artificială, care nu mai ascultă de nimeni, iar agențiile secrete din întreaga lume vor să o controleze. Ar fi culmea să o distrugă, nu-i așa? Idioții vor întotdeauna putere. Fiecare cu ce n-are…


Inteligența artificială: dezastru iminent


Am scris un articol pe tema asta cu inteligența artificială. E jale dacă un robot va prelua controlul omenirii… La cât de mult a avansat „creierul” inteligenței artificiale și la cât de mult este „îmbuibat” cu tot felul de date, deja este un pericol iminent.

Apropo, zilele trecute, a fost „AI Safety Summit” în Bletchley, fix în locul unde Alan Turing a „spart” mașinăria Enigma, în cel de-al Doilea Război Mondial. Oameni influenți ai planetei au participat la acest summit, inclusiv Elon Musk.

Unii au început să realizeze că inteligența artificială o va lua razna la un moment dat și încep să controleze atent cu ce informații se hrănește. Fie vorba între noi, ChatGPT e „pepsi” pe lângă ce tehnologie există la ora actuală, doar că nu este pentru public. Ar fi panică…

În film, inteligența artificială, numită Entitatea, a preluat controlul (controlul ei) și agențiile de spionaj (cele de top), și-au propus să o controleze. Ce vrea un idiot? Să aibă putere. Ce vrea să facă cu ea? Nici el nu știe…

Ei bine, personajul principal, Ethan Hunt (Tom Cruise), își dă seama ce malefică este o astfel de mașinărie și își propune să o distrugă. E un film cu „du-te-vino”, dar per ansamblu, scopul final este găsirea unei chei alcătuită din două componente, ca mai apoi să aibă acces la zona unde se află Entitatea.


Reclamă la „buzunărit”


Atâta reclamă la „buzunărit” n-am văzut în vreun alt film… Presupun că scenaristul sau regizorul a fost hoț de buzunare în tinerețea lui (sau încă este).

Filmul trebuia să se numească „Misiune Imposibilă: Buzunărit Posibil”, apoi „dead”, „break AI” sau ce vor ei, partea 1.

Nu există acțiune în care să nu vezi răsturnări de situație și să afli imediat că acea cheie (sau jumătate de cheie) este în buzunarul celuilalt. Un film mai bun pentru hoți (sau cu tentă de hoți) n-am văzut. Poate seria de la Ocean’s, dar ăia sunt la alt nivel…

Apropo de acțiune, n-ai timp să clipești la cât de multă este. Nu degeaba ți-am scris la început să ții geana deschisă două ore și jumătate (filmul durează 2 ore și 43 de minute).


Acțiune după acțiune


Filmul e plin de acțiune. E bine că sunt multe zone în care se petrece acțiunea și că te ține oarecum în suspans. Un film care durează peste 2 ore și care n-are acțiune, e sec (sau groaznic de oribil). Dacă observi că te plictisești la un film, îți recomand să fugi… Du-te tare! Fă altceva!

Începutul filmului mi-a plăcut, e interesant, apoi acțiunile din Deșertul Arabiei, aeroport și tren au fost ce trebuie pentru ca un film să fie captivant.

Nu-i un film violent, deci e destul de „pașnic”, iar mesajul filmului este unul care te pune un pic pe gânduri. Are chestii tari pentru toată lumea…


Puterea nu e pentru om!


Sunt unii oameni care încă nu știu că puterea nu e pentru om… Este extrem de grav ca un singur om să dețină o putere care poate să distrugă lumea!

Nu vezi situația lumii la ora actuală? Sunt mai mulți idioți care ar putea distruge lumea, deci e perfect. Nici SUA, nici Rusia, nici China, nu dețin puterea completă, ci au nevoie de tot felul de alianțe ca să „miște” ceva. Poate că din acest motiv e bine să nu fie pace niciodată între Occident și Orient. Întotdeauna e bine să ai concurență (sau dușmani).

În film, oamenii de la servicii (ăia de la „telefonie”), vor să pună mâna pe cheia de acces la Entitate, cu orice preț. La nivelul ăla nu mai contează viața unui om, ci puterea (sau iluzia puterii). Așa cum unii au o plăcere aparte să aibă bani, alții au o plăcere nebună să fie puternici (fie prin bani, fie prin forță, fie prin influență, fie prin informație).

Personajul principal are o echipă bună și luptă ca treaba să fie bine făcută, adică să recupereze cheia, iar în final să meargă la Entitate și să o distrugă. Dar treaba asta se va întâmpla în partea a 2-a.


Partea a 2-a


Filmul va avea 2 părți. La cât de multe acțiuni există în prima parte, era și normal să vină cu ideea unei alte jumătăți.

Partea a 2-a va apărea în 2025 (estimativ în 23 mai) și se va numi „Mission: Impossible 8 Dead Reckoning Part Two”.

Merită să vizionezi un astfel de film? Chiar dacă e partea 1, merită. Îi dau nota 8 fix, dar ar merita mai mult. Minim, e de nota 8. Pe IMDb are nota 7.8, deci e de bine…

Totuși, ce e de făcut cu inteligența artificială? Dacă va fi oprită, atunci e clar ce spunea Einstein, că în al 4-lea Război Mondial ne vom bate cu pietre.

Singura soluție plauzibilă pentru a distruge inteligența artificială este renunțarea la tehnologie (complet și fără cale de întoarce câțiva zeci de ani). Cu ocazia asta, salvăm și planeta de poluare. Glumesc…

Îți las aici și trailerul:

Mission Impossible 7 – Dead Reckoning Part One

Sursă imagine: YouTube – Paramount Pictures

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile