Film
Recenzie la filmul „The Martian”

Recenzie la filmul „The Martian”

Cine vrea să meargă pe Marte? Cine vrea să trăiască pe Marte? Cică NASA are decret prezidențial pentru a trimite oameni pe Marte până în 2033 sau măcar după 2033. E ceva imposibil? Nu.

Filmul „The Martian” a văzut „lumina pământului” în anul 2015.

Despre ce este vorba? Păi un echipaj de la NASA se află pe Marte și fac tot felul de cercetări… Acțiunea începe în momentul când apare deodată o furtună din neant, iar personajul principal este lovit de o „farfurie” ce se desprinde de una dintre „cazărmile” lor…

Ce face echipa când personajul principal, să-i spunem pe nume, Watney, este culcat? Păi are de ales între a fugi rapid la rachetă și să plece de pe Marte sau să-l caute pe rănit… Costumul lui Watney nu mai răspundea la semnal și s-a spus că nu poate rezista fără oxigen mai mult de 1 minut, așa că l-au declarat „adormit”. Doar comandatul s-a dus să-l caute pe Watney mai mult decât trebuie…

Până la urmă, toată lumea a intrat în rachetă și a părăsit planeta Marte, mai puțin Watney, care culmea, nu a murit… Ar fi culmea culmilor să moară personajul principal la început de film…

Directorul NASA iese cu o declarație publică în care spune că echipajul de pe Marte a fost nevoit să anuleze misiunea și să plece în grabă, iar o persoană (Watney) a fost ucisă…

Mark Watney n-a murit! Sau „Ceaușescu n-a murit, ne veghează îndârjit, Ceaușescu e o școală, Ceaușescu e o boală”, cum zice Ada Milea… În fine, Watney se trezește în mijlocul nimănui, înjunghiat cu o tijă în stomac și merge fain-frumos la cabană.

Ce faci când ești la limită din toate punctele de vedere și înjunghiat? Păi oamenii ăștia care merg în spațiu știu să se „rezolve” singuri, chiar să se opereze… Ăștia sunt antrenați să fie eroi… Watney își scoate tija, se coase singur și începe acțiunea, conștient fiind că e în viață, cu șanse mici de supraviețuire și fără niciun mijloc de comunicare cu NASA sau cu echipa.

Filmul e cu oameni deștepți, deci ai ce învăța…

Watney își face rație la mâncare, dar nu se oprește aici, ci se pune să crească cartofi pe o planetă unde nu crește nimic… Cum face asta? Păi este botanist de profesie și își pune mintea la contribuție… Folosește cartofi și nisip (pământ) de pe Marte și își face o seră. Ce crezi că folosește ca îngrășământ? Fecale umane, care sunt frumos ambalate și au numele celui care le-a eliminat. De unde face rost de apă pentru irigație? Combină hidrogen cu oxigen, apoi îl arde. E film cu oameni deștepți… La început nu-i iasă și îi pușcă instalația, dar nu se dă bătut. În ziua (sol) 54 apare prima verdeață.

O idee principală a filmului este și aceea ca să nu te dai bătut niciodată orice ți s-ar întâmpla în viață. Ce faci dacă totul în jur este împotriva ta? Stai și „mori pe tine” sau faci o analiză și te agăți de cea mai mică șansă pentru a ieși din impas? Watney alege să supraviețuiască…

O altă idee principală a filmului este și ticăloșia liderilor NASA, care află că Watney este în viață, dar refuză să intervină pentru a-l ajuta. Au vrut să mușamalizeze situația, ca să nu afle publicul, să se spele pe mâini pentru că oricum Watney nu va supraviețui mult timp, nu avea nicio șansă din perspectiva lor. Culmea (dacă tot e film), Watney găsește o cale de comunicare directă cu cei de pe Pământ…

Între timp, echipa lui Watney se afla în drum spre casă (Terra), iar după o perioadă (destul de lungă) este anunțată că Watney al lor este în viață. Echipajul se pune de acord să se întoarcă pentru a-l salva.

Nu mai intru în detalii, Watney recuperează un robot și comunică prin sateliți cu echipa care a făcut acel robot. Așa cum e normal, fiecare robot trimis în spațiu are o clonă pe Pământ, care este supus acelorași condiții (cât de cât) ca în spațiu… Watney este îndrumat de la distanță de către cei mai buni ingineri contemporani. La un moment dat, toată lumea are acces la conversațiile lui Watney cu cei de la NASA. E un fel de Cristiano Ronaldo al astronauților…

Mai bine nu intru în amănunte, ci las articolul în spațiu… Watney este recuperat de către echipa sa și adus pe Pământ în siguranță.

Oricum, la cât de avansată este tehnologia și la câți sateliți împrăștiați există în spațiu, e ceva inevitabil ca omul să nu „cucerească” planeta Marte. Plus că încă îi avem pe Elon Musk și Jeff Bezos care au ca scop colonizarea planetei Marte.

Recomand filmul? Da, e interesant. Nota mea pentru „The Martian”? Are 2 ore și 20 și ceva de minute, dar după o oră mă cam plictisesc… Îi dau nota 7,9.

Știai că primul robot care a aterizat pe Marte și a făcut un pic de treabă a fost Sojourner, în anul 1997? A fost primul robot pe roți care a stat acolo 92 de soli (adică 95 de zile). O zi pe Marte se numește sol și are o durată de 24 de ore, 39 de minute și aproximativ 35 de secunde. Un an marțian este echivalentul unui 1 an, 320 de zile și 18 ore pe Terra.

The Martian | Official Trailer

Sursă imagine: Daniele Colucci on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile