Nod gordian
Inteligența artificială: dezastru sau catastrofă?

Inteligența artificială: dezastru sau catastrofă?

Oare să precizez încă de la început faptul că pun într-o lumină slabă conceptul de inteligență artificială? De ce am ales doi termeni negativi și nu un termen negativ în contrast cu unul pozitiv?

Întâi de toate fac o precizare: mă interesează noțiunile teoretice și chestiunile practice legate de inteligența artificială, dar nu-s pasionat de folosirea programelor de inteligență artificială. Asta nu înseamnă că nu le folosesc…

Ultima precizare: „zbor” cu gândul la tehnologie și mă refer la inteligența artificială ca produs al tehnologiei.

Am ales doi termeni negativi pentru că observ direcția care se dă pentru tehnologie în următorii ani. Totul se vrea a fi automatizat, robotizat, pe repede-nainte, cu scopul de a ne face viața mai ușoară. Dezastrul este că omul (fără creieri) vrea să fie dumnezeu. Scopul final al omului cu gândire artificială este să fie dumnezeu, adică să facă ce vrea, oricând, oricum și oriunde. Așa se ajunge la catastrofă…

Lăcomia după putere atrage regresul. E dovedit istoric faptul că generațiile care au avut cel mai mare succes la toate capitolele, de la tehnologie până la prosperitate, au reușit să explodeze. Imperiile respective au fost făcute praf și pulbere…

Dacă te uiți un pic în DEX, vei vedea că „dezastru” este un pic mai finuț prezentat decât „catastrofă”. Dezastrul este atunci când se întâmplă o nenorocire mare, iar catastrofa este atunci când se întâmplă ceva foarte îngrozitor cu efecte dezastruoase.


Inteligența artificială: dezastru sau catastrofă?

Încep prin a-ți reliefa dezastrul…

1) Datele colectate

Știi că nimic în lumea asta nu e gratis? Căutările pe Google, Facebook, Instagram, YouTube și alte platforme, nu sunt gratis! Orice tastezi (scrii) a fost, este și va fi colectat într-o bază de date.

Este un dezastru să ai datele colectate? Poate zici că ai uitat ce-ai făcut acum 5 ani și vrei să-ți aducă aminte domnul șef de la Facebook… Se poate, dar partea dezastruoasă nu este doar că ți se iau datele, ci că și prin datele tale se creează un revers distrugător pentru persoanele care au un comportament asemănător cu al tău…

Ce înseamnă asta? Totul se învârte la bani. Oamenii ăștia care gândesc artificial (ca să nu folosesc grawilx), ar fi în stare să pună lumea să plătească 1 euro pentru 1 minut de respirat… Păcat că lumea nu are bani…

Comportamentul uman este studiat în profunzime și se scot date prețioase din Google, Facebook, Instagram, YouTube etc., care mai apoi sunt vândute pe „bani frumoși” companiilor care fac alți „bani frumoși”. Practic și teoretic, te vinzi pe tine și pe ceilalți, dar la final ajungi să plătești mai mult decât primești… Dacă învățăm 2-3 lecții de economie și 3-4 lecții de drept, putem să-i acuzăm pe oamenii fără creieri că fac „spălare de bani”. Glumesc… Putem să-i acuzăm încă de pe-acum.

Totul se rezumă la niște noțiuni elementare de manipulare: cineva creează un produs, creează cererea pentru cumpărarea produsului și obligă oamenii să cumpere acel produs.

Mare păcat că lumea este inconștientă.

2) Lumea inconștientă

Ar fi culmea să îndemn pe careva să nu mai folosească rețelele de socializare…

Cel mai bun mod de a te bate cu dușmanul este să mergi la el acasă și să-i dai la „ficat” cu armele lui… Problema e că nu știi cine e dușmanul și care îi sunt armele. Tu ca om ești produsul finit pentru companiile astea care oferă totul „gratis”. Ce te costă să cauți ceva pe Google? Un dezastru…

Mare isterie a fost cu apariția programelor de inteligență artificală, mai ales cu ChatGPT, apoi cu Midjourney, Bard AI, DALL-E, Bing AI etc. Programele astea sunt foarte utile, problema principală rămâne aceea a datelor colectate.

Dezastru este și faptul că oamenii introduc date în programele astea de inteligență artificială. Dacă lumea n-ar folosi platformele de social media și dacă n-ar folosi programele de inteligență artificială (ChatGPT, Bard AI, DALL-E, Bing AI etc.), atunci ar fi liniște. Liniște și în buzunarele „mai-marilor”. Omul de rând ar câștiga timp și fericire, prin urmare o viață cu-adevărat liniștită.

Probabil că cea mai mare dependență la ora actuală este tehnologia. Ce s-ar întâmpla cu omenirea dacă nu ar mai avea acces la tehnologie, implicit la utilizarea curentului electric? S-ar produce o catastrofă!


Inteligența artificială: dezastru sau catastrofă?

Mai fac un pas în față și scot în evidență muntele catastrofei…

1) Butonul de resetare

Șeful de la Davos, domnul Klaus Schwab, este cel care tot încearcă să apese pe butonul de resetare al planetei… Reușește? Dacă am supraviețuit pandemiei chineze de COVID, războiului dintre NATO și Rusia (pardon, Ucraina și Rusia) și dacă trecem cu bine de criza financiară, atunci domnul Schwab se va „bucura” cu lacrimi de crocodil…

Datele obținute de către companiile de tehnologie reprezintă materialul din care este făcut butonul de resetare…

Am scris puțin până acum despre inteligența artificială și nici nu vreau să scriu mai mult. Inteligența artificială nu ar exista fără date. Datele nu ar exista fără tehnologie. Tehnologia nu ar exista fără oameni. Problema se pune dacă oamenii pot supraviețui fără tehnologie.

Ce s-ar întâmpla dacă s-ar opri accesul la tehnologie? Ar veni apocalipsa…

2) Apocalipsa

Cu datele colectate prin tehnologie, cu starea de inconștiență în care zace lumea, cu oameni maniaci după putere care creează tot felul de butoane de resetare a planetei, deci cu toate dezastrele astea „micuțe”, se declanșează apocalipsa, adică, catastrofa. Fain, nu-i așa?

Pot să rescriu articolulul de 3 ori și să formez un pătrat cu 4 unghiuri de vedere (plecare), dar tot la apocalipsă aș ajunge.

Omul, prin nebunia lui, ajunge la autodistrugere. Inteligența artificială este doar un vânt care adie ușor și dărâmă o piesă dintr-un șir de piese aranjate una lângă cealaltă, pe verticală… Problema e că va cădea prima piesa, iar apoi se declanșează un dezastru, care se transformă în catastrofă.


Inteligența artificială: dezastru sau catastrofă?

Există vreo soluție?

Bineînțeles că există o soluție!

Cât timp va exista tehnologia, datele vor fi în continuare colectate. Asta nu se poate evita și nici n-ar trebui.

Butonul de resetare nu ar trebui să existe și nici oamenii care vor să dețină controlul absolut asupra planetei. Lucifer (Satana) e în spatele unor astfel de oameni infectați de mania puterii.

Încă ceva care nu poate fi evitat: apocalipsa. Orice-ar fi, pământul va arde cu tot ce este pe el.

Ziua Domnului însă va veni ca un hoț. În ziua aceea, cerurile vor trece cu trosnet, trupurile cerești se vor topi de mare căldură și pământul, cu tot ce este pe el, va arde. (2 Petru 3:10)

Ceea ce se poate evita este starea de inconștiență în care se află lumea. Prostia și nebunia (surorile astea gemene) sunt un mare cancer pentru omenire…

Totuși, care este soluția, din moment ce dezastrul și catastrofa nu pot fi evitate?

Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul prin bine. (Romani 12:21)

Parcă e mai ușor să iasă la iveală caracterul nostru atunci când nu ne vede nimeni… Dacă avem o identitate ascunsă pe internet, spunem că nu ne vede nimeni și facem ce vrem. Ei bine, nu-i chiar așa… O grămadă de oameni pot vedea activitatea ta de pe internet, dar cel mai important Supraveghetor este Dumnezeu.

Dacă faci rău, primești rău. Dacă faci bine, primești bine.

O lume condusă de Dumnezeu este perfectă. O lume condusă de Lucifer este imperfectă, plină de manipulare, cu o duzină de butoane de resetare, toate cu scopul de a dăuna omenirii…

Răul din lume există pentru că lumea nu alege binele. Răul este o consecință a omiterii binelui… Totdeauna există o sursă la cauză și efect. Dacă sursa este rea, atunci nu da vina pe Dumnezeu pentru necazurile din lume… Totuși, ai putea să-L chemi în ajutor și să ceri rezolvarea problemelor din viața ta.

Dumnezeu este cel mai mare matematician! Soluțiile Lui sunt perfecte: rezolvă totul cu dragoste!

P.S. Consideră inteligența artificială ca fiind monstrul creat după chipul și asemănarea omului. Cât de bună poate fi inteligența artificială? La început pare bună, dar mai apoi vezi că este un dezastru. Scriu asta pentru că inteligența artificială e prea puternică și nu iau în calcul utilitatea ei. Imaginează-ți că inteligența artificială are la bază toată omenirea și fiecare om (păcătos) ca fiind un dezastru. Ce înseamnă asta? O catastrofă… La ora actuală (anul 2023), tehnologia care reliefează inteligența artificială este mai periculoasă decât armamentul nuclear. Armamentul nuclear distruge trupul. Armamentul tehnologic distruge sufletul.

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile