Recenzie la filmul „Nefarious”

Recenzie la filmul „Nefarious”

Cum stai la capitolul „Credință”? Crezi că există bine și rău, rai și iad, Dumnezeu și Satana? Ce este răul? Dar binele? Crezi că există demoni?

Filmul „Nefarious” reprezintă într-un fel o demascare a demonilor sau o manieră de prezentare cât se poate de clară a dracilor.

Te sperie gândul că ar exista demoni? Te amuză ideea că ar exista draci? Ești indiferent în ceea ce privește noțiunea de bine sau rău? Ești conștient că într-o zi vei muri?

Nu-i așa că am pus cam multe întrebări până acum? Ți le-am pus ție, cititorule! Nu voi răspunde la ele în locul tău.

Filmul „Nefarious” a apărut în 14 aprilie, 2023, în Statele Unite ale Americii. Regizorii, Chuck Konzelman și Cary Solomon, au mai făcut și alte filme creștine cu impact asemănător, cum ar fi „God’s Not Dead” și „Unplanned”.

Nu sunt un fan înrăit al filmelor, nu mă uit des la filme, dar când o fac, o fac selectiv și unul dintre scopuri este să scriu o recenzie. Pe blog am rubrica „Film”. Dacă vrei să citești alte recenzii, îți recomand să vizitezi rubrica respectivă.

Mă scuz că nu sunt un fan al filmelor? N-am de ce. Când mă uit la un film încerc să văd imaginea de ansamblu a filmului, începând de la idei, context, acțiunea personajelor, scenariu și impactul emoțional care se vrea a fi transmis.

Gândesc prea mult? Așa ar trebui să faci și tu în viața reală din momentul în care realizezi că există demoni.

Scopul meu nu este să te sperii cu această recenzie, ci doar să te fac să gândești un pic mai mult decât o faci de obicei. Hai să-ncepem!


Rezumat


Să-ți scriu că nu-s curios de „spoilere” și alte aberații pentru iubitorii de film, așa-zișii cinefili? Mă duc cap-coadă cu rezumatul.

În „Nefarious” sunt două personaje principale. Primul este psihologul James, iar al doilea este demonul Nefarious. Ulterior mai apare și Edward, dar omul ăsta este doar gazda demonului Nefarious (cu tot cu prietenii lui).

Apropo, ai citit vreodată Biblia? În Marcu 5:9 și Luca 8:30 vei întâlni numele de „Legiune”. Demonii sunt foarte mulți și lucrează în echipă.

Înainte să închei ideea asta, îți scriu cum se citește Marcu 5:9 și Luca 8:30. Marcu reprezintă o carte din Biblie, la fel și Luca. Biblia este împărțită în Vechiul Testament și Noul Testament. Asta poți observa la cuprins. Ce reprezintă acele numere? Primul număr reprezintă capitolul, iar numărul după cele două puncte reprezintă versetul. Când vezi Marcu 5:9, citești „Marcu 5 cu 9” sau „Marcu, capitolul 5, versetul 9”. La fel este și Luca 8:30, „Luca 8 cu 30” sau „Luca, capitolul 8, versetul 30”. E bine să știi asta pentru cultura ta generală.

Edward (gazda lui Nefarious) este condamnat la moarte pentru o serie de 6 crime (Nefarious spune că sunt 11, dar oamenii sunt incapabili să-și dea seama care sunt celelalte), iar psihologul James este cel care trebuie să-i facă o evaluare finală.

În urma evaluării lui James, se va stabili dacă Edward este nebun, deci inconștient de faptele sale și prin urmare să fie eliberat sau dacă este conștient de acțiunile sale și prin urmare să fie condamnat complet și definitiv.

Până aici totul e clar? Ei bine, filmul are trei laturi cât se poate de clare, în sensul că poate fi analizat din perspectivă teologică, psihologică și filosofică.

Dacă până acum nu ai crezut că există demoni, îți recomand să vezi filmul. Cele trei perspective ale filmului te vor pune pe gânduri. Exact asta și vreau cu acest articol.

Într-un final, după o lungă bătălie, Edward este condamnat și ucis pe scaunul electric, iar James ajunge să fie posedat pentru o scurtă perioadă de timp.

Scopul lui Nefarious a fost doar să-l atragă pe James pentru a-l convinge să-i publice cartea, iar în ultimele minute ale filmului, James apare în emisiunea lui Glenn Beck, unde-și prezintă cartea și experiența.

Partea bună e că James nu mai este posedat și că a rescris cartea demonului, cu scopul de a atenționa lumea cu privire la existența (și rolul) demonilor.


Scopul demonilor


Îmi place să lucrez cu adevărul, deci n-am nicio remușcare să-ți prezint informațiile pe care le voi scrie în continuare. Mă repet ori de câte ori este nevoie: gândește, apoi trăiește!

Cine este Nefarious? Un demon. Numele este un dialect fenician (fenicienii au trăit în urmă cu peste 3000 de ani). Echivalentul în limba engleză este Nefariamus. Ca traducere, însemană „Cel care este nefarious – rău – și care sugerează posedarea totală”.

Știai că numele sunt importante și au putere? Numele spun celorlalți cine ești. Poate că ar fi bine să renunți la porecle…

Cum se ajunge la posedare demonică? Este un proces lung. Se începe cu tentația (ispita), care crește gradual în termeni de durată și intensitate prin diverse acțiuni imorale. Cele mai ușoare ținte sunt cele care nu merg la Biserică.

De ce crezi că omul n-are niciun chef să meargă la Biserică? Aici e prima luptă a demonilor. Omul care merge la Biserică are un iz de credință sau măcar de curiozitate cu privire la divinitate. Demonii vor să dărâme orice fel de curiozitate și să le dea impresia oamenilor că sunt proprii dumnezei care n-au nevoie de un anume Dumnezeu.

Demonii au o putere greu de imaginat când vine vorba de manipulare. Lupta începe la nivelul minții. Când omul pierde bătălia la nivelul gândurilor, atunci începe să se adâncească în tot felul de greșeli comise cu trupul.

Nu-i așa că pare interesant? Ai auzit de Nicolae Iorga? Dintre toți oamenii puși pe bancnotele românești, Nicolae Iorga a fost cel mai mare intelectual. Culmea e că apare pe cea mai ieftină bancnotă, cea de 1 leu.

Nicolae Iorga a spus următoarea frază înțeleaptă: „Semeni un gând, culegi o faptă. Semeni o faptă, culegi un obicei. Semeni un obicei, culegi un caracter. Semeni un caracter, culegi un destin!”

Scopul unui demon este să distrugă omul complet. Nu-i așa că este diabolic? Cu asta se ocupă dracii… Întâi atacă gândirea, apoi trupul devine maleabil și trece la tot felul de fapte. Faptele creează obiceiul. Câte persoane se zbat în tot felul de vicii? După ce ai un obicei, nu mai realizezi că de fapt ăla este și caracterul tău, iar în final te alegi cu „premiul”, care este din păcate moartea. Atenție! „Moarte” înseamnă moarte veșnică, adică iad. Nu crezi? Treaba mea nu-i să prezint opțiuni sau să te fac să fii de-acord cu mine. Realitatea este una singură!

Cum cunoști un om posedat? Dacă nu ajunge în ultima fază, în care omul își pierde mințile, n-ai cum să-ți dai seama. Efectiv, omul respectiv se ascunde atât de bine pentru că tot procesul de posedare a fost unul lent, încât nimeni nu a observat. Nici posedatul nu realizează la început faptul că este posedat.

Posedarea are loc în etape bine definite: tentație, obsesie, infestare, posedare, subjugare.

Nu te speria! Dumnezeu este mai puternic decât toți demonii la un loc. În numele Lui ai biruință asupra oricărui demon! Nu trebuie să te temi de Satana sau de demoni! Teme-te de Dumnezeu!

A fost tare faza cu preotul, când demonul s-a speriat când l-a văzut. Mai nașpa a fost când preotul a început să vorbească și să spună că nu crede în demoni. La ce să te aștepți din partea unui preot „flower-power” („power-praf-girl”), cu fular ROGVAIV? Demonul și-a revenit imediat și s-a liniștit.

Cu demonii nu trebuie să stai la discuții! Nefarious l-a manipulat pe James, iar James și-a dat acordul să fie posedat. Stupid de simplu… Se știe că demonii au o răbdare incredibilă, iar Nefarious nu i-a demonstrat lui James că îl posedă. Așa se joacă demonii cu oamenii…

Care este cea mai importantă resursă a omului? Timpul. Ce pierde omul cât timp păcătuiește? Timpul. Nu doar timpul ăla măsurat în secunde, minute, ore, zile etc., ci timpul ăla pentru eternitate.

Planul demonilor este să-l rănească pe Dumnezeu. Cum? Distrugând ceea ce iubește Dumnezeu, adică omul.

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică. (Ioan 3:16)

Distrugerea omului este doar un instrument de răzbunare.


Ce este nebunia?


N-am nevoie de dicționar pentru a defini nebunia. Și n-am nevoie să mă laud că știu ce este nebunia.

Nebunia este o formă de gândire extremă, care atrage cu sine fapte extreme, ce conduc la obiceiuri extreme, prin care se definește un caracter extrem, iar în final rezultă un om extrem. Nu degeaba se spune că extremele nu sunt bune deloc. Apropo de extreme, îți scriu că extrema bună este întotdeauna bună…

Omul care are probleme cu judecata și cu acțiunile este cel mai adesea izolat sau internat într-un spital de psihiatrie. De cele mai multe ori, astfel de oameni sunt posedați. Omul posedat este unul slab de înger din toate punctele de vedere, fiind complet la pământ din punct de vedere psihic. Așa cum vei observa și în film, sunt perioade în care omul este posedat și James discută cu Nefarious, și sunt perioade în care omul este lăsat în pace și James discută cu Edward. Practic, demonul preia controlul doar pentru a-și bate joc de om.

Nebunia nu este ceva de luat în derâdere, ci este o chestie destul de serioasă. Trebuie să știi că nebunia nu este un concept, ci o axiomă, adică un adevăr fundamental care nu necesită demonstrat, fiind ceva evident.

Orice om, indiferent că recunoaște existența binelui și a răului sau a iadului și a raiului sau a lui Dumnezeu și a lui Satana, e conștient când un om este nebun. De ce? Pentru că este ceva vizibil.

Cum apar dependențele? Nebunia joacă un rol foarte important. De ce omul nu se poate lăsa de dependențe? Întreabă orice om care are vreo dependență, de ce nu se poate lăsa și îți va spune că vrea, dar parcă nu mai este el când începe să acționeze mânat de satisfacția pe care i-o dă dependența.

Dependența este o iluzie. Trebuie să fii nebun pentru a declara că dependența nu este un lucru rău și că nu dăunează. Omul inconștient este îmbibat în nebunie.

Ai văzut oameni dependenți? Cu siguranță. O problemă majoră este aceea că există oameni dependenți care fie nu realizează lucrul acesta, fie se ascund foarte bine și nu-și dă nimeni seama de problemele lor.

Singura soluție este Dumnezeu! Există scăpare numai și numai la Dumnezeu! Fiind singurul Dumnezeu și cel care a creat cerurile și pământul, mai ales omul după chipul și asemănarea Sa, Dumnezeu este cel care poate elibera omul de sub blestemul păcatului.

Păcatul te duce la moarte (veșnică). Este o dovadă de nebunie crasă să crezi că păcatul este doar ceva pueril și inocent, fără consecințe.

Consecințele păcatului sunt grave. În film, Edward a murit într-un mod groaznic. Omul care moare pe scaunul electric ajunge la niște dureri îngrozitoare. De aceea s-au introdus tot felul de alte metode prin care oamenii condamnați la moarte să „închidă ochii” într-un mod mai „plăcut”.


Piedici după piedici


Cei care au lucrat la acest film au avut tot felul de piedici. Știai că există un război mai important decât războiul dintre Ucraina și Rusia sau Israel și restul lumii? Se numește războiul spiritual.

Îți las clipul aici și te rog să asculți ce zic regizorii:


Concluzie


Cea mai bună concluzie o vei face tu. Cred că e timpul potrivit să te gândești bine la ce am scris pe-aici.

Demonii există, Satan e real, păcatul ucide, răul distruge suflete. Partea bună este că și Dumnezeu există și doar prin ajutorul Lui poți să câștigi lupta împotriva răului. Trebuie doar să ai demnitatea să-L recunoști pe Dumnezeu ca fiind Dumnezeu.

Există și o carte cu titlul „A Nefarious Plot”, scrisă de Steve Deace. Filmul este după o întâmplare adevărată. Edward Wayne este un personaj real, care a trăit între anii 1933 – 2011. A figurat în top 10 cei mai căutați oameni de către FBI.

Îți las trailerul filmului:

Nefarious – trailer

Îți recomand și clipul următor. Ascultă și ia aminte!

Tot ce faci contează
Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile