Carte
Recenzie la cartea „Crucea și pumnalul”, de David Wilkerson

Recenzie la cartea „Crucea și pumnalul”, de David Wilkerson

Ai citit cartea „Crucea și pumnalul”? Înainte să-i fac o recenzie, îți scriu din start că merită să o citești… Comand-o imediat de oriunde o găsești sau împrumut-o și citește-o. I-am dat nota 9.9, nu pentru calitatea literară a textului, ci pentru calitatea lucrării pe care a făcut-o David Wilkerson. Omul ăsta a fost cu-adevărat călăuzit de Duhul Sfânt! Cartea merită citită!

Dacă tot am recomandat cartea și am scris ce notă i-am dat, cred că merită să mă explic, nu-i așa?

Prefer să te las pe tine să o citești și să-ți scriu doar câteva detalii, apoi să mă opresc pe ceea ce contează cu adevărat: transformarea vieții o poate face numai și numai Dumnezeu prin Duhul Sfânt!

Acțiunea cărții se petrece la mijlocul secolului trecut, personajul principal fiind însuși David Wilkerson. Omul ăsta a avut și o soție înțeleaptă, ceea ce l-a ajutat enorm pe parcursul vieții…

David Wilkerson a fost un pastor obișnuit. Să fi avut un atuu? Cred că cel mai mare atuu al unui credincios este viață trăită în voia Domnului. Doar că la David Wilkerson s-a produs ceva neobișnuit. Totul a început cu o decizie. Câte decizii înțelepte ai făcut astăzi?

Ți-ai vinde televizorul sau orice alt obiect din casă care îți ocupă timp în prezența lui, doar pentru a avea un motiv de a te ruga? Pe vremea aia, în anii 1960, televizoarele erau ceva WOW, la fel cum sunt telefoanele în ziua de azi (anul 2023). Într-o noapte de neliniște, David Wilkerson a „butonat” telecomanda televizorului, pe un canal oarecare a văzut niște „amețite” de fete care dansau provocator, dar i s-a părut totul plictisitor. Un om care are cugetul curat nu stă să-și hrănească pofta carnală prin niște ispite care oferă o iluzie a plăcerii… David Wilkerson a judecat situația în mod înțelept. Ce a făcut? S-a gândit că pierde suficient timp noaptea în fața televizorului și s-a decis să-l vândă. Nu doar atât, ci s-a hotărât că acel timp petrecut în fața televizorului va fi mai util dacă-l va petrece în rugăciune. WOW! Ce zici? Și era un simplu pastor în perioada aceea…

De aici începe Dumnezeu să lucreze cu David Wilkerson, de la un simplu gând că își pierde timpul cu ceva inutil și că ar trebui să-l investească în ceva util. Mai departe afli tu din carte cum a fost.

Tema cărții este transformarea pe care o poate face numai și numai Dumnezeu prin Duhul Sfânt! David Wilkerson ajunge la New York și își face amici din toate bandele rău-famate din cele mai periculoase cartiere, cu scopul de a-i ajuta pe tineri și adolescenți să-l găsească pe Dumnezeu. Nici aici nu vreau să intru în detalii și prefer să te las pe tine să citești cartea, nu că i-aș face reclamă, dar chiar merită citită.

Tinerii și adolescenții au foarte multe probleme… De la vârsta asta apar viciile. David Wilkerson a întâlnit tot felul de copii (tineri, adolescenți) în cele mai cumplite stări din cauza drogurilor și a promiscuității. Ce se-ntâmplă cu un om înecat în vicii? Devine un zombi complet… Ei bine, David Wilkerson le-a predicat Evanghelia unor astfel de oameni, iar Duhul Sfânt a lucrat la inimile multor șefi de bandă care au fost cuceriți întru totul de Dumnezeu. E fascinant să vezi ultimul om al străzii, drogatul ăla „vai de el”, transformat 100% în bine de Hristos. Oare nu așa a făcut și Dumnezeu cu noi, cei care suntem deja pocăiți? Exact așa a făcut…

Este o problemă foarte actuală partea asta cu cei care se droghează, în special în școli sau în parcuri… Chiar și în România este o problemă enorm de mare în rândul copiilor, nu doar la adolescenți sau tineri. Poate că problema drogurilor nu se vede atât de clar pentru că nu vedem zilnic oameni omorâți sau tâlhăriți pentru bani care să „meargă” apoi pe droguri… În New York, la mijlocul secolului trecut, tinerii și adolescenții nu aveau de unde altundeva să facă rost de bani decât prin tâlhărie sau omucidere.

Ce sprijin are un copil, adolescent sau tânăr în ziua de azi când ajunge în viciul drogurilor? Dar al tutunului, alcoolului, pornografiei? Nu aduc în discuție hoția și minciuna sau să le pun în categoria viciilor?

David Wilkerson a avut mult de lucrat cu astfel de oameni dependenți de tot felul de substanțe nocive sau cu fete care-și vindeau trupul nici măcar din plăcere, ci din ură… E groaznic să te arunci în iluzia plăcerii din ură… Îți dai seama ce e în sufletul unor astfel de oameni?

Poți să-ți imaginezi că oamenii cuprinși de vicii nu pot gândi? Mintea lor e praf. N-are rost să zic că e prăjită, pentru că este direct scrum. Neuronii lor sunt leșinați, conexiunile neuronale sunt rupte, judecata lor este zero, iar gândurile lor nu sunt decât niște verbe: vreau, cred, simt. Mai există și expresia „Acum sau mor!” sau chiar „Acum sau te omor!”.

Diavolul are un teren minat cu vicii pentru copii, adolescenți și tineri. Adulții nu sunt mai breji. Păcatul nu este o jucărie cu limită de vârstă… Orice viciu are eticheta păcatului atât pentru copii, cât și pentru oamenii cu vârsta îmbelșugată.

Într-un final, David Wilkerson, împreună cu o echipă de slujitori, a pus bazele fundației Teen Challenge pentru a-i ajuta pe tineri să scape de dependențe, pentru a le oferi un cadru potrivit în a le „potoli” iluzia plăcerii în toate cele trei domenii care alcătuiesc personalitatea umană: duh, suflet, trup.

Știai că sunt două lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când un om vrea să scape de un viciu? Trebuie să scape de obișnuința trupului, dar și de obișnuința minții. Trupul poate fi potolit, dar sunt enorm de multe cazuri de recidivă, în care omul nu poate lupta la nivelul minții și se afundă mai rău în viciu. Aici este vorba și de o luptă spirituală…

Fundația Teen Challenge are filiale și în România.

David Wilkerson a analizat atent comportamentul adolescenților și al tinerilor care nu mai aveau nicio șansă de scăpare, care erau pur și simplu distruși din cauza viciilor. A reușit prin ajutorul lui Dumnezeu să deschidă un Centru în New York, unde să-i cazeze pe cei în stare foarte gravă și să le ofere sprijin din toate punctele de vedere, ba chiar a avut alți tineri creștini voluntari care îi supravegheau pe cei „pierduți”. Și când te gândești că totul a început de la ideea „Ce-ar fi să-mi vând televizorul și să petrec mai mult timp în rugăciune?”, parcă pare ireal. Uite, Dumnezeu lucrează cu cei care se pun întru totul la dispoziția Lui. Știi care-i cel mai bun loc pentru tine? Voia lui Dumnezeu! Să fii în voia lui Dumnezeu este cel mai potrivit și prielnic loc pentru viața ta de acum, dar mai ales pentru veșnicia ta…

Cum îi prezinți Evanghelia unui drogat? Te-njură de nu știi de tine… David Wilkerson a fost înjurat în toate felurile… N-a avut un început grozav, dar și-a dat seama că degeaba își face predici speciale pentru cei în patima viciilor dacă nu intervine Duhul Sfânt pentru a le transforma inima. Fără intervenția divină a lui Dumnezeu, totul e în zadar. De altfel, orice lucrare dacă nu este binecuvântată de sus, n-are propășire.

Experiențele lui David Wilkerson sunt destul de interesante. Practic, sunt adevărate lecții de credință. Să ai familie (soție și trei copii) și să pleci pe străzile New York-ului ca „tovarăș” cu cei mai de temut oameni din cartierele rău-famate, sună a nebunie curată. Ce spune soția? Ce spun socrii? Ce spun părinții? Ce spune Biserica pe care o păstorești? Dar oare ce spun copiii când tu, ca tată, ești parcă mai interesat de copiii altora? Dumnezeu are răspunsurile potrivite, întrebările astea sunt greșite… toate…

Mi-a plăcut cartea. Dumnezeu a lucrat într-un mod uluitor cu David Wilkerson. Este o carte care merită citită, dar te îndeamnă și la acțiune. Câți oameni cunoști care trăiesc cu vicii? Sunt unele vicii care nu sunt la vedere…

Îți recomand să citești cartea „Crucea și pumnalul”. Merită!

Poate că și tu trebuie să renunți la ceva din viața ta care-ți ocupă timp și să dedici acel timp lui Dumnezeu în rugăciune. Poate că Dumnezeu va face lucruri mari prin tine. Bineînțeles, totul spre slava Domnului!

Dumnezeu să te binecuvânteze!


Sursă imagine: Mohamed Nohassi on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile