Recenzie la cartea „Ferma Animalelor”, de George Orwell
La ce te gândești prima dată când vezi o carte cu titlul „Ferma Animalelor”? Dar dacă vezi că autorul este George Orwell? Revista Time a inclus cartea „Ferma Animalelor” în topul celor mai bune 100 de romane din toate timpurile.
Precizare: cartea „Ferma Animalelor” nu este pentru copii! De fapt, ai putea spune că este pentru copii, mai ales când vezi că personajele principale sunt animale (porci, câini, cai, oi etc.), dar este cu și despre politică, pentru adulți. Poate fi recomandată și adolescenților…
Altă precizare: cartea „Ferma Animalelor” este un manual cu exemple practice pentru a pune în aplicare ideile marxismului (mai târziu transformat în comunism…).
Cartea e una destul de subțire și merge „ca unsă” la citit, dar ideile din spate nu sunt chiar atât de ușor de digerat. Politica se bazează foarte mult pe putere, manipulare și prostie, iar cartea de față prezintă destul de clar sistemul politic marxist (comunist).
Cine este de acord cu sistemul comunist? Nu vreau să aud oameni cu vârsta îmbelșugată care afirmă sus și tare că pe vremea „răposatului” (Nea Nicu) au trăit bine, că au avut de toate (în mod special un loc de muncă și o locuință), dar nu-și mai amintesc că au tras ca robii (eu sunt doar Robi de la Robert), că au răbdat foamea ca niște animale și că au fost manipulați cu tot tacâmul… Înțeleg că la astfel de oameni le este greu să se acomodeze cu noțiunea de libertate și că un om manipulat ani de zile nu știe ce să facă din momentul în care devine liber. Dacă toată viața ți s-a spus ce să faci, atunci e destul de greu să te-apuci să faci ceva de unul singur…
Hai să mă refer mai mult la comunism, nu la marxism, pentru că România încă se află sub o conducere care se parfumează cu „comunism”.
Ce promite ideologia comunistă? Păi în primul rând o lume mai bună… Ți se spune că totdeauna dușmanul e responsabil de răul din jur și trebuie cumva să elimini dușmanul, să muncești mai mult pentru tine, iar într-un final vei avea succes și nu mai trebuie să faci nimic că totul va fi bine… Practic, ți se promite marea cu sarea, doar că trebuie tu să aduci marea și să o desparți de sare.
Ține minte: utopia, adică idealismul, nu poate exista și nu va exista niciodată cât va ține pământul! Utopie poți spune că a fost în grădina Eden și va mai fi la final când Cetatea Sfântă va coborî din cer… Dar în niciun caz nu poate exista o lume ideală făcută de om.
Cartea „Ferma Animalelor” are la bază societatea utopică sau crearea unei societăți utopice. Răul sau dușmanul este omul. Fermierul Jones este „buba” principală, iar animalele (în special porcii), doresc să se revolte și să îl înlăture de la fermă.
O schimbare se produce întotdeauna când un vizionar își exprimă punctul de vedere. Porcul Senior sau Frumosul din Willingdon are un vis pe care îl împărtășește cu toate animalele. Dorința arzătoare a Seniorului (sau visul) era să se facă o revoluție, iar omul să fie eliminat. Afirma sus și tare ca un mic Hitler, că „toți oamenii sunt dușmani” și că „toate animalele sunt tovarășe”. Singurul vinovat pentru munca istovitoare a tuturor animalelor este omul, iar pentru a face revoluție, trebuie să muncească mai mult. Porcul nu a lăsat animalele doar cu un discurs impunător, ci le-a și dat un imn măreț pe care să-l cânte ori de câte ori au ocazia…
Câte cântece patriotice avem noi ca români? Câte cântece în cinstea lui Nea Nicu au fost compuse? Câte discursuri de „mare efect” și câte adunări generale a făcut Nea Nicu? Comuniștii se pricep foarte bine la manipularea maselor și la stârnirea emoțiilor pe bază de cântece patriotice. Îmi plac doar câteva cântece patriotice românești care nu venerează oamenii. Muzica atinge coarda sensibilă a omului, iar dacă înainte îi și vorbești un pic mai apăsat și hotărât, după un cântec de exaltare, poți să-l pui să facă ce vrei sau aproape ce vrei… Dacă apelezi și la frică, atunci ți-e slugă cu diplomă.
Seniorul a murit, iar animalele au făcut revoluția mult așteptată… Domnul Jones a fost îndepărtat de la fermă, iar vestea că niște animale au alungat oamenii și au preluat conducerea unei ferme s-a răspândit în tot orașul.
Ce au făcut animalele? Și-au trasat șapte porunci, și-au ales niște conducători (porcii pentru că ei erau cei mai deștepți) și au început să lucreze la visul lor de a trăi bine… Cum zicea tovarășul, pardon, domnul Traian Băsescu? „Să trăiți bine!” Cum zicea sluga, pardon, domnul Klaus Iohannis? „România lucrului bine făcut.” Cum zic eu? „Binele-i bun atunci când e bine făcut.” Să fie o asemănare între cei doi președinți de stat și mine? Da, toți suntem oameni…
Comunismul se bazează pe iluzii și pe minciuni. La început li s-a promis că toată lumea este egală și că nu există o diferență între animale. Au vrut să creeze un fel de grădina Edenului… Problema a fost că s-au făcut diferențe încă din prima zi în care s-a instaurat dictatura porcilor. Porcii erau singurele animale inteligente care puteau să citească și să scrie. Alte animale puteau doar să citească, unele pe silabe, iar celelalte animale puteau doar să „recite” primele litere ale alfabetului. Nu-i așa că îi prostești ușor pe oamenii care nu au cunoștințe, care nu știu să citească, care nu înțeleg ce se întâmplă cu ei, care habar nu au că îi minți? Cât de ușor fentezi un copilaș? Atât de ușor au fentat porcii toate animalele…
O altă problemă a fost la nivelul conducerii. Au fost doi porci la conducere și totdeauna adunările lor generale ieșeau cu scandal. Snowball era porcul deștept, cel mai vizionar și mai iscusit dintre toți, iar Napoleon era porcul cel mai parșiv, cu idei de piatră, care și-a pregătit din timp planul pentru a-l înlătura pe Snowball. Mai era un porc pe nume Guițătorul, care era purtătorul de cuvânt al conducerii de la fermă și cel responsabil ca minciuna să fie adevăr. Guițătorul era atât de ticălos încât mințea cu nerușinare toate animalele și le manipula imediat când acestea începeau să observe nereguli cu privire la încălcarea poruncilor de către porci…
În fine, într-o dictatură nu pot exista doi șefi niciodată. Snowball a fost înlăturat, iar Napoleon a continuat proiectele de extindere a fermei pe care le-a început Snowball. Nu așa a făcut și Hitler? Hitler și-a înlăturat toți „prietenașii” după ce a ajuns la putere. Așa a făcut și Lenin, Stalin, Mao Zedong, Xi Jinping, Kim Jong Un și mai nou, de fiecare dată când apare cineva nou pe podiumul politicii din România, imediat cade câte un pion important și începe să fie anchetat și tras pe linie moartă… Oricum, sistemul din România e tare rău. E mascat bine, dar se observă neregulile la fel de bine cum observi o față plină de fard. Cum observi o față plină de fard? La lumina soarelui se vede și mai bine faptul că fața este plină de crăpături.
Ce a făcut Napoleon? Și-a condus turma, pardon, tovarășii spre absolut. A reușit? A mințit de s-a plictisit… La un moment dat, domnul Jones a venit cu câțiva prieteni să recucerească ferma, dar animalele au luptat cu eroism și au pus oamenii pe fugă…
Cum bine știm faptul că minciuna are picioare scurte, porcii au început să mai taie din cele șapte porunci, să mai adauge câteva cuvinte doar pentru a fi ei favorizați, iar în final, porcii au ajuns să umble pe două picioare și să se comporte exact ca oamenii. Faza asta au văzut-o toate animalele. Mai bine citești cartea, nu intru în detalii.
Comunismul se bazează și pe munca sclavilor fără încetare. Întodeauna este o discrepanță mare între cei de la conducere și cei care muncesc până la epuizare.
Porcii de la fermă și-au dat seama că pot controla părerile animalelor numai cu ajutorul fricii… La un moment dat, orice părere sau decizie a porcilor putea fi oarecum contracarată cu o altă părere, dar porcii aveau niște dulăi care mârâiau la secundă, iar animalele își „înghițeau” până și ultima opinie… Cum sunt oamenii care se folosec de frică pentru a manipula? Niște porci, evident.
George Orwell a scris acest roman cu personaje animale, dar în spatele fiecărui animal stă o personalitate anume: Napoleon – Stalin, Snowball – Leon Trotsky, capra – omul pe jumătate educat, câinele – susținătorul ideal, măgarul – omul sceptic, calul – sluga ideală.
Recomand cartea „Ferma animalelor”? Da.
Ce notă îi dau? I-am dat 8.4, dar m-am gândit la nota mea de la Limba și literatura română la Bacalaureat…
Spor la citit! Cu cât ești mai educat, cu atât ești mai greu de manipulat, dar să fii atent că educația poate fi folosită ca instrument de manipulare…
Sursă imagine: Pascal Debrunner on Unsplash
Distribuie și altora: