Primul site web din istorie
Știi cumva care este primul site web din istorie? Poate te gândești că e ceva pagină web făcută de oamenii savanți de la Laboratoarele Bell (Bell Labs).
Ei bine, primul site web din istorie nu-și are rădăcinile în Laboratoarele Bell, ci mai profund, în „inima nucleară” sau în „inima cunoașterii universului”: CERN.
De la ce vine CERN? De la cerneală sau cernere. Glumesc.
CERN este acronimul de la „Consiliul European pentru Cercetare Nucleară” (sau „The European Organization for Nuclear Research”).
Acum că știm faptul că primul site web din istorie a fost găzduit (#webhosting) la CERN, se pune următoarea întrebare: cine a creat primul site web din istorie?
Răspunsul final (corect și indubitabil) este: Tim Berners-Lee. Cine este Tim Berners-Lee, cunoscut și sub numele de TimBL? TimBL sună a limbaj de programare…
Numele complet al celui care a creat primul site web din istorie este Timothy John Berners-Lee și este cel care a inventat WWW-ul sau World Wide Web sau mai simplu, cel care a inventat webul.
Ce este webul? Este un sistem informatic prin care se permite accesarea URL-urilor cu ajutorul hiperlegăturilor (hiperlinkurilor) prin intemediul protocolului HTTPS (HTTP fără „S” e vechi rău de tot și prea păgubos pentru a fi folosit).
Un URL nu înseamnă neapărat o pagină web. Un URL poate să conțină o imagine, un fișier PDF sau un fișier audio/video. Dacă nu știi ce este un URL, îți recomand să dai o „geană” pe pagina „Ce este un URL?”.
Apropo, care este primul site pe care-l accesezi? Știi care este primul beneficiu al unui site web? Dar care este primul site pentru tine? Hai să-ți răspund și la întrebările astea de cultură generală aprofundată…
Primul site pe care-l accesezi
Care este primul site pe care-l accesezi? Poate zici că Google, adică google.com.
Ei bine, browserele noi nu te „duc” automat pe Google, ci trebuie să scrii tu Google sau să faci o căutare ca să te ducă pe Google.
Ce este un browser? Afli răspunsul în articolul cu același nume: „Ce este un browser?”.
Google este un motor de căutare, Google Chrome este browserul de pe care faci căutarea, iar site-ul este google.com. Nimic complicat până aici, nu?
Ei bine, care este primul site pe care-l accesezi când intri pe internet? Facebook (facebook.com)? Google (google.com)? YouTube (youtube.com)? Altul („altul”.com)? Am scris în paranteză exact numele site-ului web, cu tot cu domeniu.
Dacă îți place să „umbli” pe internet de pe telefon, atunci cel mai probabil, primul site pe care-l accesezi este ultima pagină web pe care ai navigat anterior.
De exemplu, dacă ai intrat pe site-ul lightnews.ro și ulterior închizi telefonul (sau aplicația web), data viitoare când pornești telefonul și intri pe „net” vei fi tot pe lightnews.ro. Interesant? Da.
Primul beneficiu al unui site web?
Care este primul beneficiu al unui site web? În primul și-n primul rând faptul că poți să vezi și să descoperi ce conținut are (fie text, fie imagini, fie clipuri, fie alte resurse).
La urma urmei, cred că ăsta e rolul principal al unui site web, și anume să vezi ce informații conține. Dacă-ți cumperi o conservă de pate, presupun că nu vrei să ai surprize și să găsești supă alfabet sau pufuleți cu ciocolată sau sarmale cu marmeladă. Faine combinații?
Este o întreagă poveste și cu beneficiile unui site web. Evident că ele există, dar în primul rând trebuie ca site-ul să fie ușor de găsit pe Google, adică să nu te pui să cauți pe Google numele site-ului. Cel mai bine ar fi să cauți niște cuvinte cheie specifice unui domeniu, iar în urma acelei căutări să fie afișat site-ul tău.
Pentru a avea un site indexat în Google pe anumite cuvinte cheie, trebuie să apelezi la SEO. Ce este SEO? SEO este o unealtă de marketing pentru promovarea site-ului web atât în fața oamenilor, cât și în fața „inspectorilor informatici” ai motoarelor de căutare.
Te pot ajuta cu partea de SEO dacă ai un site web fie de business, fie personal. Nu ai un site web, dar vrei unul?
Primul site web pentru tine
Care este primul site web pentru tine? Poate nu ai un business și poate nu vrei un site personal (fie de tip blog, fie unul de prezentare), dar ai un site preferat. Care este acela?
Apropo, te pot ajuta și la partea de creare a site-ului web. Pentru mai multe detalii, te rog să iei legătura cu mine pe WhatsApp la numărul de telefon 075 041 7794 (Horja Robert Emanuel 📝 Consultant IT & Marketing).
Dacă TimBL nu-și lăsa calculatorul pornit, cu un bilețel pe care scria „Acest computer este un server. NU ÎL OPRIȚI!”, probabil că se întârzia un pic procesul de digitalizare, proces care „ia foc” la ora actuală.
Vrei să vezi cum arăta primul site web din istorie? Din fericire, acesta este disponibil pentru public, chiar dacă a fost publicat în 1991 (în 1993, web-ul sau WWW-ul a devenit public).
Adresa primului site web din istorie este următoarea (poți să dai click pe link): http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html
O adresă web mai curată este următoarea: https://info.cern.ch/ (cu HTTPS)
Hai să-ți arăt și ce conține:
Pe vremea aceea nu era la putere CSS pentru stilizarea site-ului web sau JavaScript pentru a-i da un dinamism.
Browserul popular din perioada respectivă era Mosaic. Am scris mai demult un articol scurt despre istoricul browselor („Browserele: sumar cronologic”).
Așadar, după ani și ani, cum ți se pare că a evoluat internetul? Mie îmi place că a evoluat foarte mult și sunt curios cât va mai evolua de-acum înainte. Probabil că se va face o „fentă” cu realitatea augmentată.
E nevoie la oameni care să implementeze ideile, nu doar să pună ideile pe tavă.
Sfat: pune-te și învață bine de tot o chestie! De ce? Ca să înveți ulterior bine de tot altă chestie! Și-apoi? Să înveți chestie după chestie până devii un specialist care știe foarte bine o grămadă de chestii.
Așa apar inovațiile, când oamenii specialiști unesc mai multe chestii într-un singur concept. De fapt, conceptul este o idee, iar invenția este reliefarea ideii. Când apare inovația? Exact când apare noțiunea de succes. Baftă!
Dacă tot suntem la subiectul cu primul „primului prim”, îți las câteva articole a căror subiecte ți-ar prinde bine pentru îmbogățirea culturii generale:
- Primul joc video
- Primul bug în lumea calculatoarelor
- Prima versiune de Internet Explorer
- Prima lansare a celor de la NASA!
- Primul loc în Google
- Prima mențiune documentară a Hunedoarei
„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”
Distribuie și altora: