Știri internaționale
Prima președintă din Honduras: Xiomara Castro

Prima președintă din Honduras: Xiomara Castro

Iris Xiomara Castro Sarmiento, născută la data de 30 Septembrie, 1959, este prima femeie aleasă ca fiind președintă în Honduras, o țară coruptă până-n măduva oaselor…

Doamna Xiomara Castro a fost și Prima Doamnă a Hondurasului când soțul dumneai, José Manuel Zelaya Rosales, a fost președinte (2006-2009). Acum domnul Manuel Zelaya e Primul Domn al Hondurasului… Nimic ieșit din comun, dar în 2009, acesta a fost trimis în exil (în Costa Rica), din cauza unui scandal în care a dorit să schimbe constituția (tipic comunist).

Noua președintă a fost investită la data de 27 Ianuarie, 2022, câștigând alegerile din 28 Noiembrie, 2021, cu un procentaj de 51.12%, ceilalți doi candidați au avut 36.93%, respectiv 10%.

Interesant de știut e faptul că doamna președintă e leftistă convisă și a mai concurat la titlul mult râvnit și în 2013, chiar și jumătate din campanie în 2017 (dar și-a lăsat locul altcuiva).

Întrebarea mea e: cine va conduce Hondurasul? Doamna sau Primul Domn? Cu siguranță niciunul…

Honduras e o țară extrem de săracă din America Latină, iar corupția e un fel de aer care se respiră zilnic… În 2018, gradul de corupție a reprezentat 12.5% din PIB-ul țării, un procent care tot crește în ultimii ani.

Te las cu imnul național al Hondurasului…

Imnul național al Hondurasului

Sursă imagine: Background photo created by natanaelginting – www.freepik.com

#Pace

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile