Gardul lui Chesterton

Gardul lui Chesterton

Ce reprezintă „gardul lui Chesterton”? Cine e Chesterton? Să fi fost un om care a avut probleme cu „gardul” sau cu „mansarda”? Multe întrebări, unele „umflate”, altele bune de pus pe gard…

„Gardul lui Chesterton” este un principiu filosofic care spune să nu dărâmi un gard dacă nu știi scopul pentru care se află acolo.

Cine e Chesterton? Gilbert Keith Chesterton (1874 – 1936) a fost unul dintre cei mai șmecheri scriitori britanici de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX.

Să fi fost un om care a avut probleme cu „gardul” sau cu „mansarda”? Chiar dacă a fost numit „prințul paradoxului”, totuși, dacă-i citești cărțile ai să observi că e șmecher rău… A fost un bun apologet creștin și un fel de mentor pentru Clive Staples Lewis și John Ronald Reuel Tolkien.

Hai să revenim la „gardul” nostru.

De ce ai dărâma ceva doar pentru simplul fapt că nu-ți convine? De plictiseală?

De ce ai dărâma gardul vecinului? Ai timp să mergi prin tribunale și să te judeci de plictiseală?

Poate ai observat că în majoritatea cazurilor, când ajunge un politician într-o funcție de conducere, dărâmă tot ce a fost înainte și se apucă să construiască altceva. Sau mai rău, nu continuă proiectele deja începute și trimite dosare la „centru” pentru aprobarea altor proiecte… Și uite așa, politicianul nostru „drag” ne demonstrează că într-adevăr este un om fără minte.

N-are rost să aduc în discuție legile educației din România. Pe clasa a VIII-a am aflat de la TV faptul că se anulează teza națională de la Limba și Literatura Română. Nu mai zic nimic de structura anului școlar, care este acum (în anul 2023) împărțită pe module… Sistemul e praf sau mai bine zis, plin de garduri…

Bineînțeles că există garduri bune și garduri rele. A fost conștient de asta și Chesterton, dar mingea e la cel care vrea să acționeze și dacă tot o face, atunci să acționeze în cunoștință de cauză.

Ce zici de cei care defrișează pădurile? Atâtea alunecări de teren și inundații în România n-am mai văzut demult timp. Dacă mă gândesc un pic mai mult decât e nevoie, când eram mic, rar vedeam sau auzeam de tragedii din cauza viiturilor. De vreo 5 ani, aud și văd în fiecare an… Poate zici că eram micuț și nu știam prea multe… Te aprob, dar nu acum… Problema e că „șmecherii” elimină copacii din interiorul pădurii, nu cei de la șosea, ca să nu bată la ochi. Casele oamenilor și drumurile sunt cele care sunt „bătute” în toată situația asta. Copacii pădurilor sunt acele garduri care nu trebuie eliminate deloc, mai ales dacă gardurile sunt sănătoase (și au copaci buni…).

Într-o organizație un pic mai „peste medie”, e inuman să tai din beneficiile angajaților. Nu dau nume, dar am fost într-o companie unde aveai gratis „de-ale gurii”, plus playstation, plus colegi faini, plus program flexibil, plus lucru flexibil… Păi dacă schimbi obiceiurile oamenilor care sunt obișnuiți cu binele (fie el un pic dus spre extrem), atunci e normal ca acea companie să cadă-n cap. Dacă nu pui angajații pe locul doi, atunci nici ei nu vor pune firma ta pe locul doi. Locul unu este pentru familie… Se știe…

Să las o concluzie? Hai că scriu una generală…

Dacă tot vrei să dărâmi un gard din viața ta, sau din jurul tău, sau unul pe care-l întâlnești în mod întâmplător, asigură-te că știi care a fost scopul cu care a fost ridicat. Bineînțeles, nu intrăm în extreme și nu căutăm nodul în papură la vicii… E clar că viciul nu este un gard bun, cu scop bun, din care reiese ceva bun… Dar fii atent ce elimini în viața de zi cu zi pentru că s-ar putea să produci pagube serioase celor din jurul tău! Gândește-te de două ori înainte să acționezi!

Nu te băga dacă nu înțelegi! Nu acționa dacă nu te-ai gândit bine înainte! Și încă ceva: ai alte lucruri mai importante de făcut, nu poți să schimbi lumea (numai Dumnezeu o poate schimba)! Vezi-ți de treabă și schimbă-te pe tine!


Sursă imagine: Cordell Kingsley on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile