Facebook s-a întors cu fața la cărți și cu spatele la oameni…

Facebook, Instagram și WhatsApp sunt căzute de aproximativ o oră (scriu la ora 19:22). Am mesaje la pending, dar nu-i problemă… La cât de complexă e bezna de azi, dacă mesajele în așteptare vor dispărea când vor „reîmprospăta” întreaga rețea, atunci înseamnă că este (și a fost) ceva grav. Evident, nimeni nu-ți spune motivul adevărat, probabil vor ieși cu un comunicat oficial că au făcut puțină mentenanță (a intrat musca la vreun server și s-a jucat cu ventilatoarele, a scos câteva cabluri și a oprit sistemul de climatizare…)

Ce bine că tocmai acum, pe Twitter, Facebook a dat un anunț că vor face tot ce le stă în putere ca să rezolve situația (19:23). Cică doar în Iran funcționează 😂. Am verificat informația pe https://check-host.net/ și e chiar adevărată.

Facebook-ul din Iran e online

Până la urmă, e de înțeles orice cădere într-un sistem informatic, mai ales dacă ești Facebook. Păcat e că Instagram și WhatsApp sunt acaparate în aceeași rețea de servere cu Facebook. Aici e un mare minus. Înțeleg că Facebook le-a cumpărat și probabil au vrut să rămână cu un singur sistem, decât să rămână cu trei, dar când cade unul s-ar putea să cadă toate în lanț. E o întreagă lume în zona asta de System Design, unde arhitectura unui sistem e la fel de importantă precum este pământul. Adică, dacă n-ar fi pământ, teoretic, omul ar trebui să leviteze cumva în spațiu, la fel ar fi cu orice obiect… Arhitectura unui sistem informatic trebuie să fie stabilă. De exemplu, când îți cumperi un teren de casă, nu te interesează atâta calitatea solului, nu faci o cercetare să vezi ce artefacte sau zăcăminte sunt la subsol, ci ești curios, mai degrabă, de zona unde e situat terenul, de suprafața folosibilă și de utilități. Nu te gândești că s-ar putea să vină un cutremur, n-ai gânduri umbrite de inundații sau tsunami, ci vrei liniște, o casă utilitată și îngrijită, plus exteriorul aranjat ca să te simți confortabil… Așa de neglijat e și un sistem informatic. Fără acel sistem, produsul nu ar exista. Pot da o serie de exemple mici și mărunte ca idee, cum ar fi: degeaba ai carcasă la mașină dacă nu ai roți; degeaba ai robinet dacă nu ai apă; degeaba ai bani dacă sunt falși; degeaba ai pix dacă nu are pastă; degeaba ai bec dacă e ars etc.

De-a lungul timpului, două dintre cele mai de succes sloganuri ale domnului Facebook au fost:

  • Move fast, break things
  • Move fast with stable infrastructure

„Move fast” a rămas, probabil că au făcut cruce și au pus „break” lângă „infrastructure” și „stable” cu „things” au fost lăsate în urmă. Așadar, „Move fast, break the infrastructure” e mesajul (indirect) de la Facebook pentru utilizatori.

P.S. Orice ar fi, Snapchat, Signal, Telegram, Twitter, Viber sunt online… Mai e o șansă… Facebook s-a apucat de citit; e bine că s-a întors cu fața la cărți, doar că nu era momentul… 😅

Update la ora 21:56

Din ultimele informații, probleme sunt și la Skype. Mesajele între utilizatori apar cu întârziere, la început a fost de un minut, apoi două, iar acum sunt cinci… Forța Microsoft Teams (alternativa)!

Update la ora 22:04

Crește numărul de utilizatori pe Telegram și Viber 🤣. Primesc notificări, nu glumă…

Update la ora 22:08

Primul semn de viață vine de la WhatsApp cu o notificare în care-mi spune că unele mesaje nu au fost trimise… Înseamnă că până la ora 00:00 (sau mai repede) totul revine la normal.

Update la ora 22:47

Întrebarea momentului: pe ce canal media comunică cei de la Facebook, Instagram și WhatsApp ca să rezolve problema? Sper că nu pe unul dintre cele trei…

Update la ora 00:12 (5 Octombrie, 2021)

Impactul economic pentru cele șase ore scurse de la cel mai dulce „Somn ușor!” al rețelelor de socializare este următorul:

România
Uniunea Europeană

La nivel global

(linkul este aici, introdu țara și alege Facebook, Instagram și WhatsApp)

Update la ora 00:25 (5 Octombrie, 2021)

Pentru prima dată, la Facebook, nu mai îmi apare:

Facebook

ci îmi apare astfel:

Facebook revine?

Am verificat conexiunile la nivel global, pingul își face treaba, asta înseamnă că din moment în moment va apărea Facebook (împreună cu prietenii) în casele noastre, ca cei mai buni oaspeți…

E la ușă…

Update la ora 00:50 (5 Octombrie, 2021)

Facebook și Instagram sunt online! 🥳

WhatsApp face baie, revine mai târziu… 👀

Update la ora 02:04 (5 Octombrie, 2021)

WhatsApp a revenit, mesajele au curs ca mierea…

#TehnologiaELaPutere(Aproape)Oricând

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
6 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Cristi
Cristi
Vizitator
2 ani în urmă

Sper ca (doar) Facebook rămână off-line cel puțin câteva săptămâni.
Pentru marea majoritate a utilizatorilor nu este benefic.

Cristi
Cristi
Vizitator
Răspuns pentru  Horja Robert
2 ani în urmă

Yahoo în momentul său de glorie avea (mai? ) mulți utilizatori, adică nu prea era altă alternativa. Și avea messenger (mess-ul)… S-a stins…
Va intra în umbră și Facebook (5-7 ani)

Socrate
Socrate
Vizitator
Răspuns pentru  Horja Robert
2 ani în urmă

instagram se inlocuieste usor cu 9gag iar facebook cu youtube, suntem bine