Știri internaționale
Ziua Mondială a Educației – 2022

Ziua Mondială a Educației – 2022

Contează mai mult să fii educat sau să ai bani? Astăzi, 5 octombrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Educației (sau Ziua Mondială a Profesorului), dar oare cât de mult contează educația? Chiar îți poate aduce beneficii?

Dintr-un sistem educațional, fie la stat, fie la privat, sunt mari șanse să ieși educat. Contează foarte mult ce definiție atribui cuvântului „educat”. Înseamnă doar să știi a scrie și a citi? Înseamnă a fi un om echilibrat, calculat, vertical, cu bun-simț? Înseamnă a face bani în mod cinstit? Desigur, poate însemna și toate acestea…

Educația e ca o cascadă… De fapt, hai că schimb un pic direcția articolului…

Momentan reține că omul educat trebuie să aibă bani. Educația costă… Dar poți să fii și sărac… E un paradox.

Cum se numește omul educat, într-un limbaj mai uzual? Nu tocilar, ci inteligent. Ajung și la înțelepciune…

Sunt mai multe tipuri de inteligență:

  • inteligența lingvistică: pentru omul care are abilitatea să mânuiască limba, pentru scriitor;
  • inteligența logicii și a matematicii: se atribuie omului de știință, omului capabil să asocieze cifrele, să gândească în numere;
  • inteligența muzicală: cu dedicație pentru muzician și muzicant, pentru omul care are o ureche foarte bună, care înțelege muzica și o poate crea;
  • inteligența spațială: pentru omul ăla care se descurcă de oriunde l-ai lua și oriunde l-ai pune, pentru omul care se știe orienta în spațiu orice-ar fi;
  • inteligența corpului: reprezentativă pentru omul sportiv, pentru super om; e acel Batman sau Samson sau poate chiar unul din prietenii viteji ai împăratului David;
  • inteligența interpersonală: exclusiv pentru acel om care îi înțelege pe ceilalți; omul empatic; omul care înțelege nevoile celorlalți și care știe cum să-i ajute;
  • inteligența sinelui: ar trebui să fie pentru toată lumea; omul care se înțelege pe sine, care știe ce trebuie să facă, care își cunoaște chemarea;
  • inteligența naturalistă: probabil că e pentru omul Tarzan, tipul ăla care poate fi lăsat în junglă și devine stăpân peste tot și toate… oare Adam a fost ca Tarzan sau Tarzan ca Adam?
  • inteligența profesorului: știai că onoarea de a-i învăța pe alții te face pe tine mai bun la ceea ce predai?
  • inteligența existențială: pentru omul „pierdut” în gânduri, pentru oamenii gânditori, pentru cei care își pun întrebări existențiale și se apucă să răspundă la ele (ai răbdare cu ei…).

Am scris doar 10 tipuri de inteligență, dar ele sunt mai multe… Câte tipuri de inteligență poți bifa din cele 10? Ești bun la toate sau doar la câteva? Probabil că doar Adam și Eva erau buni la toate (sau poate doar Adam…).

Dumnezeu ne-a chemat la o viață de excelență, prin urmare, tipurile astea de inteligență structurate de către oamenii care studiază omul în toată splendoarea lui, nu au făcut altceva decât să descrie un om pocăit… Ai citit bine, tipurile astea de inteligență le are un om pocăit!

Pocăitul știe când și cum să vorbească, cum să acționeze, cum să laude pe Creator, cum să se descurce în orice situație, cum să fie activ, cum să ajute, cum să se ajute, cum să caute voia Domnului, cum să îi învețe pe alții și cum să găsească răspunsuri la probleme…

Ce nu știu mulți oameni de știință, este faptul că pocăitul nu e doar inteligent, ci și înțelept, iar dacă e înțelept, atunci e și priceput.

Aici am vrut să ajung și am restructurat gândul articolului… Da, educația nu trebuie să te văduvească de bani… Ai nevoie de bani, mai ales dacă ești educat. Dar cel mai important, ai nevoie de înțelepciune!

Gândește-te că educația este apa care vine curgând fain-frumos de la cascadă. Ce faci cu apa? Păi dacă ai înțelepciune, atunci știi ce să faci cu ea, știi cum să o folosești. Ești pocăit, prin urmare, om inteligent!

Credința în Dumnezeu te face și inteligent, și înțelept, și priceput! E drept faptul că e treaba ta să înveți, să te educi, să faci bani… Dar inima ta să zică mereu Nihil Sine Deo (nimic fără Dumnezeu)!

N-am văzut pocăiți în puncte cheie într-o organizație importantă. Nu înseamnă că nu există… Păcat că în bisericile penticostale (în mod special), se proclamă prea des faptul că școala nu e bună, aud chiar bancuri în care personajul negativ e cel cu doctorate și nu se pune accent pe o educație sănătoasă! Vai de astfel de predicatori sau ce-or fi, că mi-e rușine de rușinea lor (care nu există…).

Dumnezeu a creat omul perfect! Păcatul l-a distrus pe om! N-ai voie să faci mișto de un om educat, fie că este sărac, fie că l-ai prins în ofsaid când nu a știut ceva… Un om educat nu e atotștiutor și nu înseamnă neapărat că are bani… Țin minte că am fost luat la mișto pe clasa a 6-a, la prima oră de Educație Muzicală, pentru că n-am știut să scriu gama Do major la tablă… Fiind premiantul din clasa a 5-a, eu am fost trimis în față să salvez situația, dar n-am știut… Nimeni n-a știut… Ce să vezi? După ani și ani, nu știu cum și de ce, am ajuns prieten cu muzica. Nu doar că îți scriu o gamă, dar îți scriu și o melodie… Nu doar că îți scriu o melodie, dar îți scriu și versurile… Nu doar că o scriu, dar o și cânt…

Din punct de vedere anatomic, educația e pielea corpului. Priceperea reprezintă organele corpului. Înțelepciunea reprezintă sângele cu tot ce ține de circulațiile inimii…

Fiecare om înțelege valoarea educației și a banilor în felul lui. Dacă ai bani și timp de educație, îți las un sfat:

Cumpără adevărul – și nu-l vinde –, înțelepciunea, învățătura și priceperea. (Proverbe 23:23)

Nu ai nicio scuză ca să nu fii un om educat!

Tot ce găsește mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta! Căci, în Locuința morților în care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuială, nici știință, nici înțelepciune! (Eclesiastul 9:10)

Beneficiile înțelepciunii le vei găsi în Proverbe 3:13-26.

Da, contează educația, contează să-ți câștigi banii, dar cel mai mult contează cum te raportezi la toate acestea… Ești înțelept sau nu?

La mulți ani binecuvântați! E ziua ta!


Sursă imagine: Alexandre Van Thuan on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile