Biblia
Ferice de cei blânzi!

Ferice de cei blânzi!

Ferice de cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul! (Matei 5:5)

Cunoști un om blând? Îți place de omul blând sau îl iei la mișto pentru că e „moale”? Ai fost vreodată blând? Preferi să stai pe lângă un om iute la mânie sau pe lângă niște oameni blânzi?

E bine de precizat, înainte să pornim la drum, că un om blând nu este „moale”, „bleg” sau „slab”. Bine-bine, ar putea fi slab la mânie, dar în caracter nu este slab. A fi blând denotă o putere de caracter, o stăpânire de sine incredibilă…

A batjocori un om blând e ca și cum te-ai mutila bătându-ți joc de tine…

Preferi să stai pe lângă un om iute la mânie? După ce te suduie în toate felurile și după ce te „salută” cu niște obiecte, la întâmplare, nu cred că mai vrei să stai pe lângă sensibili de tipul ăsta… Dacă nu știi să dezamorsezi o bombă, atunci stai departe de omul iute la mânie… Totuși, cum „dezamorsezi” un om iute la mânie?

Un răspuns blând potolește mânia, dar o vorbă aspră ațâță mânia. (Proverbe 15:1)

Mai multe despre proverbul anterior găsești în articolul Proverbul săptămânii #10.

Blândețea este o calitate dobândită sau moștenită? Ai putea spune că doar copiii sunt blânzi, dar ei dau dovadă mai mult de inocență decât de blândețe. Dacă îi dai cheia de la mașină în mâna unui copilaș pe care îl ții în brațe și dacă vă aflați pe un pod deasupra râului Mureș… cu toată blândețea îți va arunca cheia în Mureș… Cu toată blândețea sau cu toată inocența? Reacția ta probabil că va fi una blândă… Te superi? Nicidecum… Dai dovadă de blândețe? Absolut!

Blândețea se cultivă, se antrenează ca un mușchi. Așa cum mergi la sală să faci spate, piept, picioare, gât etc., așa trebuie să mergi în viață antrenându-ți blândețea. Fii pe pace, dacă nu zilnic, atunci măcar săptămânal te vei afla față-n față cu ocazia de a fi blând…

Dar dacă firea ta este contra blândeții? Dar dacă tu ești vulcanic și erupi la orice inconvenient? Dar dacă te rogi Domnului să te facă blând? Aici s-ar putea să fie o problemă cu rugăciunea pentru blândețe… De ce? S-ar putea să nu-ți convină.

Cum a fost Moise?

A văzut un egiptean care bătea pe un evreu, unul dintre frații lui. S-a uitat în toate părțile și, văzând că nu este nimeni, a omorât pe egiptean și l-a ascuns în nisip. (Exodul 2:11b-12)

Moise a fost un sălbatic, a avut apucături de „legea junglei”. Cum a scos Dumnezeu sălbăticia din Moise? Cu 40 de ani „slugă” la socru și cu 40 de ani în drumeție (cu poporul Israel), Moise a devenit un om blând…

Moise însă era un om foarte blând, mai blând decât orice om de pe fața pământului. (Numeri 12:3)

Poate zici că Moise a ajuns la capătul blândeții când a lovit stânca de două ori cu toiagul pentru a ieși apă și n-a ascultat de Domnul, care i-a spus clar să vorbească stâncii, nu s-o lovească… A dat Moise dovadă de blândețe? Da… Să zică „mulțumesc!” răzvrătiții ăia pentru că nu și-au luat bătaie de la Moise…

Cum a fost Pavel (Saul)?

Saul, de partea lui, făcea prăpăd în Biserică; intra prin case, lua cu sila pe bărbați și pe femei și-i arunca în temniță. (Faptele Apostolilor 8:3)

Într-un mod mai abstract, Pavel era un „leftist-progresist-USR-ist” diabolic… Dumnezeu a avut grijă de râvna lui (și de el), astfel că l-a folosit într-un scop măreț. Pavel s-a lăsat modelat de către Dumnezeu și a suferit tot ce a trebuit, cu blândețe… Ce sfat i-a dat lui Timotei?

Și robul Domnului nu trebuie să se certe; ci să fie blând cu toți, în stare să învețe pe toți, plin de îngăduință răbdătoare, să îndrepte cu blândețe pe potrivnici, în nădejdea că Dumnezeu le va da pocăința ca să ajungă la cunoștința adevărului; și, venindu-și în fire, să se desprindă din cursa diavolului, de care au fost prinși ca să-i facă voia. (2 Timotei 2:24-26)

Cred că 2 Timotei 2:24-26 reprezintă definiția și scopul blândeții…

Cum s-au comportat leii atunci când i-a vizitat Daniel? Cu blândețe… Dar după ce a plecat Daniel și au intrat pârâcioșii? Au reacționat natural și au sărit imediat pe „mâncare”… N-a mai rămas nimic din pârâcioși… poate doar amintirea…

Ești blând când simți că Dumnezeu te-a cercetat la biserică, duminică seara? Cât timp durează blândețea asta de tip smerenie? Până luni dimineața când ajungi la lucru?

Cum trebuie să fii? Blând și smerit cu inima! Cum poți face asta?

Luați jugul Meu asupra voastră și învățați de la Mine, căci Eu sunt blând și smerit cu inima; și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre. (Matei 11:29)

De ce să fii blând? Fii blând ca să moștenești pământul! Care pământ? Ăla care e dorit de către martorii lui Iehova? Nu, ci ăla care e promis celor care-și cinstesc părinții…

Ferice de cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul!

Dumnezeu să te binecuvânteze!


Sursă imagine: Ales Maze on Unsplash


Vezi și

  1. Ferice de cei săraci în duh!
  2. Ferice de cei ce plâng!
  3. Ferice de cei flămânzi și însetați după neprihănire!
  4. Ferice de cei milostivi!
  5. Ferice de cei cu inima curată!
  6. Ferice de cei împăciuitori!
  7. Ferice de cei prigoniți din pricina neprihănirii!
Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile