Știri internaționale
Ziua Internațională a Pianului – 2023

Ziua Internațională a Pianului – 2023

Cine știe să cânte la pian, clapa sus! Mâinile pe claviatură… E greu să-nveți să cânți la pian? Să-nveți nu-i greu, dar în schimb e greu să cânți… să cânți bine…

Astăzi, 29 martie, este celebrată Ziua Internațională a Pianului. De ce? Păi în mod normal, un pian are 88 de clape, iar ziua de 29 martie este a 88-a zi a anului (dacă nu este an bisect).

Din anul 2015 este sărbătorită Ziua Internațional a Pianului, datorită germanului Nils Frahm, care este de asemenea un muzician, compozitor, pianist etc.

Ce se face astăzi, la nivel internațional? Toată lumea care are un pian, o pianină sau o orgă, iese afară în stradă și cântă timp de 10 minute imnul României. Glumesc… Sunt tot felul de concerte și manifestări culturale în toată lumea, în centrul atenției fiind muzica produsă la pian.

Poți face treabă bună cu un pian. Este pianul cel mai bun sau cel mai „curat” instrument? Nu. Cel mai cel dintre toți și toate este harpa, apoi vioara, iar de-abia pe locul trei (să nu zic nimic de chitară), este pianul. În fine, dacă te pricepi, atunci poți duce pianul pe primul loc. Eu nu mă pricep atât de mult astfel încât să-i dau o medalie de argint sau aur…

Am treabă cu pianul? Uneori mai am treabă cu muzica, dar ne „auzim” destul de rar… Am studiat foarte puțin pianul, deci încă am nevoie de „suzetă” ca să nu fac gălăgie când vine vorba de o interpretare curată la orice tip de melodie/cântare.

Îți las două clipuri faine ca să auzi ceva frumos la pian (sau ce mai ascult eu, uneori).


Melodie calmă

Melodie energică

Sursă imagine: Lorenzo Spoleti on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile