Motivațional
Ridică pe cel căzut!

Ridică pe cel căzut!

De mulți ani se știe că boala viitorului este și va fi depresia. Modul în care se raportează societatea la viață, prin uraganele de informații care distrug omul din temelie, produce „cancerul” sufletului, adică depresia. Ce e de făcut?

Duhul omului îl sprijină la boală. Dar duhul doborât de întristare, cine-l va ridica? (Proverbe 18:14)

Trec peste prima parte a versetului anterior, chiar dacă boala te face să cazi în extremă… De fapt, hai să nu trec mai departe și să-ți dau un mic sfat: roagă-te cât încă ești sănătos ca să treci cu bine de vremurile când vei fi bolnav!

Prevenția este „verișoară” cu doamna Sănătate. E bine să fii preventiv și să te rogi în direcția sănătății tale atât fizice, cât și psihice! Dacă „un măr pe zi ține doctorul departe”, atunci „o rugăciune făcută cu credință aduce izbăvirea mai aproape”. Logic?

Poți fi atât de bolnav încât să nu te mai poți ruga, chiar poți ajunge la o stare în care nu mai realizezi că trăiești, în care te chinui sau, mai rău, ești în comă… Ce poți face în astfel de momente critice? Mare lucru nu mai poți, dar, un mare „dar” ți l-ai fi putut face cu ceva timp în urmă când ai fost în stare să te rogi ca să ai biruință în cele mai grele momente din viitorul tău.

Cu toate acestea, cine îl va ridica pe cel doborât de întristare? Dumnezeu! E logic? Dacă te uiți în Luca 10:25-37 (Pilda samariteanului), ai să vezi că și omul e pus în situația în care poate să-și ajute aproapele. Cine îl va ridica pe cel doborât de întristare? Aproapele lui… Tu… Eu…

Cel mai pătrunzător psalm pe care l-am citit și mi-am dat seama imediat că omul ăla e cuprins și bătut rău cu depresie, este Psalmul 69. Versetul de bază este următorul:

Ocara îmi rupe inima și sunt bolnav; aștept să-i fie cuiva milă de mine, dar degeaba; aștept mângâietori și nu găsesc niciunul. (Psalmul 69:20)

Depresia e un tip de boală cu efect domino: cade una, cad toate… Când mintea îți este cuprinsă de întristare și inima ți-e cât un purice, atunci apar efectele. Ai auzit de relația cauză-efect la școală? După ce termini școala ai să realizezi că relația corectă este sursă-cauză-efect. În cazul depresiei, sursa este omul, cauza este păcatul, iar efectul este depresia.

Până aici mă pot afunda în explicații, dar cel mai important lucru e cum să descoperi că aproapele tău are nevoie de ajutor pentru a fi ridicat. El așteaptă mângâiere, așteaptă să fie ridicat, dar cum îți dai seama că are probleme?

Nu există make-up artist mai bun decât depresia! Nu există fată/femeie pe fața pământului care să știe să machieze așa cum o face doamna Depresie. De ce? Pentru că machiajul oferit de către doamna Depresie este cel mai bun posibil…

La ora actuală nu există pe piață un produs care să demachieze acel machiaj… Bine-bine… De ce? Pentru că nu e nimeni care să egaleze valoarea de „aproape” în afară de tine și de mine. Tu ești aproapele celui aflat în depresie! Tu ești salvarea pe care Dumnezeu o poate oferi celui depresiv! Cu siguranță, Dumnezeu poate interveni oricând să-l ajute, dar El te-a pus pe tine aproape de cel căzut, astfel că e în slujba ta să-l ridici pe cel depresiv.

Totuși, cum găsești o astfel de persoană dacă este atât de camuflată în depresie? În afară de faptul că Dumnezeu îți poate vorbi clar și concis despre o persoană din anturajul tău pe care trebuie să o ajuți, mai poți face câțiva pași (prin credință).

În primul rând, poartă-te frumos! Ai răbdare cu cei din jurul tău și ajută-i în tot ce poți. Poartă-te frumos și oferă-le respect! Un alt pas pe care trebuie să-l faci este să încurajezi. Apreciază-i pe cei de lângă tine și încurajează-i fără măsură… Exact… Fără măsură… Tu ești iubit de Dumnezeu fără măsură, deci ai exemplul necesar prin care poți să-i încurajezi pe cei din jurul tău.

Și nu în ultimul rând, ca element de neratat, roagă-te pentru cei din jurul tău! Dacă faci astfel, dacă te rogi, te porți frumos și încurajezi, sigur găsești cel puțin o persoană depresivă în anturajul tău pentru că ești acel om care mângâie…

În Psalmul 69:20, acel om așteaptă mângâietori, iar tu, prin felul tău de viețuire, devii unul! Prin viața ta de rugăciune ai autoritate, iar prin felul tău de purtare ai mandatul prin care poți ridica pe cel căzut!

Ridică pe cel căzut! Nu te opri! Ridică pe cei căzuți! Nu te opri! Ridică-te și mergi mai departe! Și tu poți fi căzut la rândul tău…


Sursă imagine: Toa Heftiba on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile