Motivațional
E greu? Nu-i rău!

E greu? Nu-i rău!

Ți-e frică de greu? Nu știi ce să mai faci când dai de greu? Rămâi în pană de idei (gânduri) când trebuie să rezolvi ceva greu? Te simți împovărat când dai peste o situație grea? Fii pe pace! Greul nu-i rău! Dar cum e?

Cum adică greul nu-i rău? E bun? Aș zice nici una, nici alta.

Greul e benefic. Cum și de ce?

Când mergi la sală și „faci” mușchi, nu-i așa că după un timp vei pune greutăți mai mari? Te vei obișnui cu primele greutăți și ți se va părea prea ușor.

Dacă ridici aceleași greutăți, nu vei mai „stresa” mușchii să depună efort.

Efortul este întotdeauna răsplătit!

Cum crezi că face față un copac în timpul furtunii? Dacă n-are rădăcini serioase și bine împământenite, va fi luat de vânt.

Tot așa este și la om. Dacă nu ești bine ancorat, orice val te va muta dintr-o parte într-alta, fără să vrei.

În ce anume să fii ancorat? În principii. Care? Hai să ne jucăm un pic… Voi numi principiile DAR. Interesant, nu-i așa?

Iau fiecare literă a cuvântului DAR și o pun ca început de cuvânt tip principiu, astfel:

  • Disciplină
  • Acțiune
  • Rutină

Ce zici de acest DAR? Nu degeaba l-am scris cu litere mari. Hai să discutăm un pic despre „daruri” esențiale pentru lupta împotriva greului…


Disciplină


Ce înseamnă disciplina? A face lucrurile care contează cu adevărat.

Chiar dacă ți se pare greu să fii disciplinat, trebuie să te gândești la viitor.

Mai bine înveți acum 3 sau 4 ani o meserie bună, care îți va aduce beneficii peste beneficii, decât să „fluieri” a buzunare goale 30 sau 40 de ani până ajungi la pensie.

Omul care știe să fie disciplinat este un om înțelept. Întotdeauna, dar întotdeauna, gândește în perspectivă pentru viitor!

Disciplina o învățăm de mici, nu-i așa? Gândește-te la disciplină ca la o formă de educație. De fapt (și de drept), disciplina are la bază educația.

Pe lângă educație, disciplina se clădește și pe înțelegerea vremurilor.

Dacă tot am adus în discuție mersul la sală, trebuie să știi că organismul la tinerețe se comportă diferit față de cum se „mișcă” la o vârstă îmbelșugată.

Nu mai bine îți faci o disciplină prin care să ai grijă de sănătatea ta, încă de acum, de la tinerețe (sau indiferent de vârsta pe care o ai)?

Omul disciplinat merită apreciat. Nu-i ușor să fii disciplinat, dar roadele pe care le culegi sunt dulci atât pentru suflet, cât și pentru trup.

E-adevărat că trebuie să te odihnești, dar nu exagera cu odihna! Acțiunea este cea mai bună armă împotriva lenevirii!


Acțiunea


Oare poate fi acțiunea considerată un dar? Cu siguranță! Cum? Cum altfel te disciplinezi, dacă nu prin acțiune?

Nu toată lumea este sănătoasă și nu toată lumea beneficiază de cele 5 simțuri clasice (văz, auz, miros, gust, simț tactil).

Dacă Dumnezeu ți-a dat sănătate și a pus în tine capacitatea de a înțelege și discerne ce se întâmplă în jurul tău, atunci ești obligat (moral) să acționezi.

Știi cumva care este cea mai bună acțiune pe care o poate face un om? Cea mai bună acțiune pe care o poate face un om este chiar binele. Fă binele!

Orice om știe și poate să facă răul. Fie vorba între noi (sper să nu te învăț prostii), răul se poate face și când nu acționezi. Tare, nu? E chiar păcat…

Cât timp trebuie să acționezi? Cât timp trăiești. Nu e greu? O fi, dar nu e rău.

Ar fi trebuit să pun cuvântul „Rău” la litera „R” de la „DAR”, dar am pus „Rutină”, să fie bine (ca să nu fie rău).

E bună rutina? Cuvântul „rutină” sună un pic mai demodat. „Mergea” mai bine cuvântul „Repetiție”? Merg pe varianta cu „Rutina”.


Rutina


Ce este rutina? O disciplină pe care o întreprinzi în mod repetat. Nu-i așa că definiția asta e destul de agreabilă?

Dar stai puțin… Rutina e plictisitoare, nu? Uneori, da. Și atunci nu-i greu să te ții de o rutină? E greu, dar nu-i rău!

Nu-i rău să ai o rutină, mai ales dacă face parte dintr-o disciplină care are ca scop creșterea ta din punct de vedere personal sau (și) profesional.

Aș putea scrie că rutina este un rău necesar, dar prefer să scriu că rutina este un simplu bun necesar. De ce simplu? Oricine știe să repete.

Apropo de repetiție, știi de mic faptul că repetiția este mama învățăturii. Ce înseamnă asta? Pentru a învăța ceva nou (dar să nu mai uiți), trebuie să repeți. Cât timp? Până știi noua informație ca pe „Tatăl Nostru”.

Când repeți, informația asimilată se transferă din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată. Cum? Cu ajutorul conexiunilor neuronale. În felul acesta, se creează noi conexiuni neuronale care transportă informația învățată (sau repetată).

Bineînțeles, pentru a învăța și mai ușor decât prin repetiție, trebuie să înțelegi ceea ce înveți. Cum? Formula mea este „percepere + înțelegere + pricepere”. Ce rezultă? Numai lucruri bune.

Contează foarte mult cum percepi noua informație, apoi ce înțelegi, ca la final să tragi o concluzie zdravănă. Așa se verifică dacă ai priceput sau nu.

Putem să zicem că perceperea este o ipoteză, ca la matematică (sau o formă de filosofie a ideii). Dacă ipoteza este greșită, nu te aștepta la un rezultat bun!

Hai să închei, că altfel alerg după filosofie și cine știe în ce zonă ajung când o prind de mână…


Greul cel de toate zilele…


La ce concluzie ai ajuns după ce ai citit tot ce am scris până acum? Concluzia din titlu, corect? Greul nu e rău!

Dar cum este? E benefic. De ce? Pentru că poate fi un DAR dacă ești disciplinat și acționezi ca formă de rutină să faci lucruri bune și de perspectivă.

Nu te-aștepta să fii sănătos dacă mănânci numai „fast-food” 10 ani! Nu te aștepta să fii sănătos dacă nu faci mișcare în fiecare zi! Nu te aștepta să ai o minte agilă dacă nu citești nicio carte o dată la 3 luni (aici cred că sunt un pic indulgent)! Nu te aștepta să biruiești greul dacă nu vii în întâmpinarea lui cu un DAR!

Disciplinează-te! Acționează! Fă-ți o rutină și ține-te de ea!

Te las cu următoarea cântare a cărui prim refren începe cu versul „Chiar și greul e frumos când e trăit cu Hristos”. Viața este un DAR de la Dumnezeu! A trăi este o artă!

„Chiar si greul e frumos” – Familia Mihai
Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile