Știai că... ?
Mănăstirea Săpânța-Peri

Mănăstirea Săpânța-Peri

Știai că Mănăstirea Săpânța-Peri (din Săpânța, Maramureș, România) este cea mai înaltă biserică de lemn din Europa?

Înălțimea monumentului este între 75 și 78 de metri (unii zic 75, alții 78). Numai crucea din vârf are 7 metri, care este poleită cu foiță de aur de aproximativ 4 kg.

Mânăstirea este așezată într-o pădure, foarte aproape de granița cu Ucraina (îți intră radioul de la mașină pe frecvență cu Zelenski…). Locul e unul superb dacă vrei să te relaxezi… Merită să acorzi o mare atenția la ușa (poarta) aia din interior, de lemn, cu acele 12 simboluri, dacă tot treci pe-acolo.

Ce să faci dacă ești în trecere prin Săpânța? Păi vizitezi Mănăstirea Săpânța-Peri, rapid, apoi mergi la Cimitirul Vesel, citești câteva poezii de-acolo și poți să te-ndrepți liniștit spre Sighetu Marmației ca să pui „harta-n cui”, plus o vizită de câteva ore bune la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

România e frumoasă cu lucruri frumoase create de oameni faini…

P.S. Nu e o certitudine faptul că Mănăstirea Săpânța-Peri este cea mai înaltă biserică din Europa, ci doar o probabilitate de aproximativ 99,9% (incertă).

Mănăstirea Săpânța-Peri

Sursă imagine: stoicamihai.ro

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile