Invențiile anului 2022

Invențiile anului 2022

Oamenii deștepți nu stau locului nici când dorm… Cică noaptea îți vin cele mai multe idei, nu doar când stai pe „tron” la toaletă sau când faci duș… Vezi care sunt unele dintre cele mai importante invenții ale anului 2022!

Fuziunea nucleară

Probabil că asta e cea mai mare invenție sau descoperire inovatoare a anului 2022! Ce au făcut oamenii de știință? Au reușit să creeze mai multă energie decât au folosit… S-a dus pe „Apa Sâmbetei” principiul acțiunii și reacțiunii sau ideea că energia introdusă într-un sistem rămâne nemodificată în timp, indiferent de natura proceselor interne din sistemul respectiv (legea conservării energiei)? Se pare că da… Deja nu se mai discută de „DA” și „NU” sau de „alb” și „negru”, ci de probabilități. E ca la pariuri sau ca la bursă sau ca pe piața de cryptomonede: bagi 1 leu și scoți 20 sau 199 sau pierzi sau chiar ieși pe minus…

Procesul de fuziune termonucleară este o reacție nucleară care menține puterea soarelui și a stelelor. Acest proces se întâmplă când două nuclee de hidrogen se „pupă” la o viteză enormă, astfel că se produce o fuziune, iar masa rămasă se transformă într-o cantitate uriașă de energie.

Telescopul James Webb

Telescopul Spațial James Webb este considerat a fi inovația anului 2022 de către revista Popular Science. Telescopul Hubble poate scana cerul la o distanță cât de cât apropiată cu cea a planetei Pământ, iar telescopul Webb, fiind așezat la sute de mii de kilometri departe de Pământ, are o poziție perfectă în întuneric, numai bună pentru vederea infraroșu…

Cu ajutorul acestui telescop, oamenii de știință pot privi în trecut formarea stelelor sau a planetelor.

Reînvierea organelor

Poate că sună un pic a SF (science-fiction) „reînvierea organelor”, dar chiar asta s-a făcut la porci și nu e departe să se facă și la oameni… Mai exact, un grup de oameni deștepți de la Yale au reușit să aducă la viață celule din inimă, rinichi, ficat și creier de porc, după ce aceste celule (din organe) au fost fără viață timp de o oră. Culmea e că au reușit, dar au adus la viață doar organele, nu și porcul…

Scopul acestui experiment reușit este de a îmbunătăți organele omului după un atac cerebral… Nu-i rău dacă pot vindeca organele complet după o paralizie.

Schimbarea direcției unui asteroid

Tot ca inovație sau ca descoperire sau ca realizare poate fi trecută și schimbarea direcției unui asteroid de către NASA. Se știe că un pericol iminent este acela că asteroizii ar putea lovi planeta Pământ, ceea ce ar putea fi sfârșitul lumii (Apocalipsa).

Anul acesta, cei de la NASA, prin misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test), au schimbat traiectoria unui asteroid, reducând timpul orbitei cu 32 de minute…

ChatGPT: „chatul care știe tot”

Inteligența artificială a ajuns la un nivel aproape de perfecțiune. E de bine sau de rău? Mai mult de rău, dar dacă ești bun, atunci te poți folosi de „arma” asta pentru scopuri bune.

Chatul creat de către OpenAI, știe să îți răspundă la orice întrebare ce ține de cunoaștere… Vrei să afli ceva anume? Întreabă! Când vine vorba de credință o să-ți spună că nu e treaba lui și că se pricepe foarte bine doar în domeniul cunoașterii (l-am întrebat eu…).

Ce știe să facă ChatGPT? Poate crea conținut (eseuri, poezii), poate să răspundă la întrebări, poate să scrie cod (și îl poate corecta pe al tău…), poate rezolva teste (aviz amatorilor care vor să copieze la teste…), practic, este un geniu în cunoștințe într-o sumedenie de domenii. Scopul de bază este acela de a asista omul și de a-i răspunde la orice întrebare posibilă ce ține de cunoaștere.

Bineînțeles, la fel cum orice armă îi poate răni pe cei inocenți, tot așa și ChatGPT poate produce pagube fără intenție… Dacă ești om rău, atunci te poți folosi de ChatGPT ca să faci prostii…

Microplastic în plămâni?

Nu știu momentan dacă este o invenție, o greșeală sau o inovație a organismului că poate ține particule cât o semință de susan (sau mai mici) în plămâni sau în sânge… Nu se știe cât de dăunătoare pot fi astfel de microparticule de plastic, dar un lucru e sigur: poluarea e la cote alarmante!

Vaccinuri

Nu știu dacă inovația stă în crearea vaccinurilor sau în manipularea populației că vaccinurile reprezintă leacul mult dorit… S-au făcut tot felul de vaccinuri contra malariei sau împotriva a tot felul de mutații la COVID-19, dar mai inovatori mi se par oamenii ăia diabolici care recomandă vaccinurile… Probabil că tipul lor de gândire este o inovație, nu vaccinurile (care sunt o „apă de ploaie”).

Concluzie

E bine că există oameni deștepți care lucrează la îmbunătățirea calității vieții. Sper că scopul oamenilor deștepți este de a deveni înțelepți… Deștepți îmbrăcați cu prostie am văzut mulți. Oamenii înțelepți sunt rari ca diamantele…


Sursă imagine: Sebastian Svenson on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile