De ce să scrii corect în limba română?
Te deranjează faptul că citești tot felul de hieroglife în mediul online? Îți place să citești un text curat de la cap la coadă? Te străduiești să scrii corect în limba română, chiar cu diacritice?
Personal nu mă deranjează o persoană care nu scrie corect în limba română… Deduc foarte limpede ce vrea să spună, rar mi se oprește logica la un text aruncat din avion. De fapt, nu text, ci litere aruncate din sateliți, care formează cuvinte de pe altă planetă…
Totuși, modul în care scrie o persoană în limba română spune foarte multe despre ea. Nu scuz pe nimeni, nu apăr pe nimeni, fiecare e pe cont propriu, dar nici nu judec… Dacă limba română nu e limba ta maternă, atunci trebuie să înveți de la început cum să o folosești corect!
Nu judec pe nimeni, nu iau la mișto pe nimeni care scrie haotic, fără diacritice, fără semne de punctuație și (de multe ori) fără sens. Pur și simplu, un astfel de om face mișto de el însuși.
De ce să scrii corect în limba română?
1. Arată respect celor care îți citesc mesajul!
E normal să nu știi cum se scrie totul corect în limba română, dar e și mai normal să înveți cum se scrie corect aproape totul în limba română! Arată respect celor care îți citesc mesajul!
Ești responsabil în mod direct de persoana care îți citește mesajul! Personal, dacă mă ții o zi întreagă cu mesaje din care deduc sabotarea limbii române, mă stimulezi să pun mâna pe o carte…
Nici cărțile nu sunt fără greșeli, iar asta mă deranjează… E inacceptabil ca o editură, indiferent dacă e mică, medie sau mare, să aibă greșeli gramaticale, de punctuație, de stil, de frazare și mai ales să nu respecte normele impuse de Academia Română (cel mai mare for de cultură din România).
De edituri îmi permit să mă iau, să le mai dau mesaje, să le aduc la cunoștință unele reguli de punctuație (cum ar fi ghilimelele în formatul „99”), dar nu-mi permit să mă iau de stilul unei cărți sau de modul de frazare… Astea țin de autor… În fine, în cazuri speciale mă iau de edituri, în cazuri excepționale refuz să le citesc cărțile…
2. Arată-ți respect! Oferă-ți respect! Respectă-te și scrie corect în limba română!
Dacă nici tu nu te respecți, atunci cine să o facă? Ai pretenții să fii respectat? Educă-te! Nu contează de unde începi, la un moment dat va fi nevoie să înveți cum se scrie corect în limba română…
Nu trebuie să înveți gramatică cine știe cât de avansată, ci doar anumite chestii de bază… Te pot ajuta un pic cu niște noțiuni elementare. Chiar am articole aici pe site, care îți pot fi de folos, fiind și scurte, și la subiect:
- Cum se scrie corect? „Totodată” sau „tot o dată”?
- Cum scrii corect? „Pare-mise” sau „paremise”?
- „De grabă” sau „degrabă”?
- „Preaînalt” vs. „prea înalt”
- Ce facem cu „i-ul” și cu „ii-urile”?
- Conjugarea creatoare
- „La” vs. „l-a”
- „Oridecâte ori” sau „ori de câte ori”?
- „Învârstă” sau „în vârstă”?
- „Întradevăr” sau „într-adevăr”?
- „În afară de” sau „înafară de”?
- „De altfel” sau „dealtfel”?
- „De fapt” sau „defapt”?
- „Deasemenea” sau „de asemenea”?
- „Egzact” vs. „ecsact”?
Care este părerea mea despre limba română? O găsești AICI.
În concluzie, atunci când scrii corect în limba română, îl respecți pe cel care citește mesajul tău, te respecți pe tine prin simplul fapt că livrezi un „produs” de calitate, iar cel mai important lucru, prin respectul de care dai dovadă, îți lași amprenta în viața celui care citește…
Nu e greu să înveți câteva reguli și să le folosești corect… Nu iau în calcul stilul fiecăruia de exprimare, de scriere, de frazare. Astea se învață și se dezvoltă pe parcurs… Important e să scrii corect în limba română, indiferent dacă ești sau nu român. Folosești limba română în exprimare? Atunci folosește-o corect!
În caz contrar, nu e nicio problemă. Cu mare drag pun mâna pe o carte după o sesiune de mesaje primite alandala, în care se dă ceva război printre literele cu iz de cuvinte… Respect omul, dar nu pot să respect ignoranța de a nu învăța… Accept greșelile, poate ai văzut de multe ori greșeli la articole, deci nu cer perfecțiunea, dar pot să îndemn la un lucru bine făcut.
Acum văd că am mai scris două paragrafe după cel pentru concluzie, deci se pare că m-am lungit… Sper că nu se „teme” nimeni să-mi (mai) scrie după ceea ce-a citit pe-aici…
Sursă imagine: Kaitlyn Baker on Unsplash
Distribuie și altora: