Ce înseamnă uptime 99,9% la serviciile de găzduire?

Ce înseamnă uptime 99,9% la serviciile de găzduire?

Ai un site web? La ce firmă este găzduit? Te-ai întrebat vreodată (din pură curiozitate) ce înseamnă un uptime de 99,9% la serviciul de găzduire?

De exemplu, 90% uptime într-un an înseamnă că există 10% downtime, adică timp în care site-ul este offline. Așadar, dacă 1 an are 365 de zile, 10% downtime înseamnă 36,5 zile. Mi se pare extrem de mult.

Oare cât înseamnă 90% uptime într-o lună (31 de zile)? 3,1 zile, adică 72,4 ore. Ce zici?

Voi continua cu formulele și cu mai multe explicații un pic mai târziu…

Hai să pornesc un pic cu spatele și să clarific niște termeni, fiindcă articolul ăsta nu-l scriu pe blogul de business, nici pe cel unde mă „joc” cu programarea.


Ce înseamnă uptime?


Uptime este un termen care se folosește des în domeniul serviciilor de găzduire.

Ai auzit de termenul „server”? Ei bine, când acesta este online, în limbaj tehnic se spune că e „up”. Cum se spune când serverul este offline? Down.

De preferat e să nu zici „om pe jos, om pe jos, rum-pum-pum-pum” cum spune Rihanna într-una din melodiile ei…

Ai pățit ca site-ul web al afacerii tale să fie down („căzut”)? Dacă da, de câte ori pe an și cât timp pe zi?

Știai că dacă ai site-ul down („pe jos”), riști să fii penalizat de către domnul Google? Apropo, cum stai cu partea de SEO (optimizare și indexare) pentru motoarele de căutare? Îți pot oferi serviciile mele de SEO. Scrie-mi pe WhatsApp și discutăm mai multe. Mulțumesc.


Importanța unui uptime cât mai aproape de 100%


Să ne înțelegem: nicio firmă de web hosting (care oferă găzduire) nu are uptime de 100%! Poate zici că mă încurc în detalii sau că mă avânt în declarații pompoase, dar cred că trebuie să ai un pic de răbdare înainte de a lua decizii pripite…

Asta cu răbdarea și cu deciziile pripite poate fi un sfat general valabil în viață, nu neapărat în cazul de față.

Ei bine, serverul, adică acel dispozitiv care este ca un frate mai mare pentru un PC (desktop), are nevoie de actualizări periodice (să nu aduc în vedere și faptul că orice site web are nevoie de acualizări, dar nu-i cazul să amintesc asta acum).

Ce crezi că se întâmplă cu site-ul tău în timp ce serverul respectiv este actualizat? Exact! Este „pe jos”. Dacă doamna Rihanna scria piesa „Web down”, probabil că o apreciam mai mult…

Nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă când un server este „pe jos” (down) din cauza unui atac informatic.

Din nefericire, nu sunt multe firmele de găzduire care îți spun adevărul când site-ul afacerii tale a fost ținta unui atac (#hack) sau motivele pentru care serverele lor sunt indisponibile. Hai că am găsit un termen mai favorabil sau „politically correct”: indisponibil.

Trebuie să știi că un server nu are de-a face numai cu găzduirea unui site web, ci este implicat și în găzduirea căsuței de e-mail și a bazei de date.

În plus, tot prin intermediul serverului ai acces la asistență tehnică din partea celor la care ai găzduirea. Am pățit faza în care site-urile mele erau indisponibile, dar la fel de indisponibil era și site-ul celor la care aveam găzduirea. Ce faci în astfel de situații? Te rogi ca treaba să se rezolve cât mai repede.

Ca sfat, dacă ai mai multe site-uri, fie că te ocupi de site-urile clienților tăi, fie că sunt site-urile personale, îți recomand să nu le găzduiești pe toate în același loc. De ce? Pentru binele tău.

Dacă se-ntâmplă, cumva, din neant, să cadă pe jos, pardon, să fie indisponibile toate site-urile din cauza firmei la care ai găzduirea, nu te vei simți bine deloc.

În schimb, dacă 5 site-uri din 10 sunt down, iar celelalte 5 sunt up pentru că sunt la altă firmă de găzduire, atunci dauna va fi pe jumătate, nu totală.

Să-ți las o listă cu firme care oferă servicii de găzduire?


Firme care oferă servicii de găzduire


Nu vreau să fac reclamă la nimeni… La clienții mei știu să le recomand servicii de calitate.

Amintesc câteva site-uri care au domenii .ro, nu știu 100% dacă toate sunt firme românești sau nu, dar îți scriu de pe-acum că sunt firme cunoscute pe piața de web hosting și lumea le vorbește de bine (în afară de momentele când site-urile sunt indisponibile):

La momentul actual, site-ul acesta (horjarobert.ro) este găzduit la IONOS (companie poloneză). Nu sunt mulțumit de pachetul pe care-l am, dar când voi schimba tema la site, atunci voi schimba și găzduirea.

Clarific: nu sunt mulțumit de pachet, n-am zis de oamenii de la suportul tehnic sau ceva de serviciile celor de la IONOS.

Aș putea să mă „umflu în pene”, dar nu pot să dau cu piciorul la faptul că m-au ajutat de o grămadă de ori când am avut nevoie, plus că una dintre probleme este viteza de încărcare.

Referitor la viteza de încărcare, este vina mea că am ales un server din Polonia și nu m-am gândit că site-ul va fi mai mult pentru România.

În fine, ca statistică, în top 10 al vizitelor pe acest site (#blog) din ultimele 30 de zile, se află oameni buni din România, SUA, Moldova, UK, Germania, Franța, Belgia, Spania, China și Irlanda. Las și o captură de ecran:

statistică ultimele 30 de zile - vizite pe blogul horjarobert.ro

Țin să mulțumesc vizitatorilor pentru simplul fapt că au intrat pe acest site! Mulțumesc!

Dacă tot am ajuns la mulțumiri, îți recomand să citești articolul „3 ani de horjarobert.ro”. La data de 1 septembrie, 2024, blogul a împlinit 3 ani. Deja e mare, a început să se dea cu bicicleta…

Și totuși, ce înseamnă uptime 99,9% la serviciile de găzduire?


Formule de calcul: uptime și downtime


Cine zice că în programare n-ai nevoie de matematică, nu știe matematică. Eu îți zic (scriu) că ai nevoie de matematică și în domeniile adiacente care nu implică scrierea de cod.

Așadar, pentru a calcula cât timp este un site disponibil (uptime), avem următoarea formulă:

siteDisponibil = (uptime / timpTotal) * 100

Ca exemplu, dacă uptime este 360 de zile, timpTotal este 365 de zile, atunci rezultatul siteDisponibil ar fi următorul:

siteDisponibil = (360 / 365) * 100 => siteDisponibil = 0,98 * 100 => siteDisponibil = 98

De menționat că siteDisponibil trebuie să aibă rezultatul în procente, deci este 98%.

Și totuși, nu vezi pe niciun site al unei firme că oferă granația unui uptime de 98%. Toate încep cu minimul de 99,9%.

Dar oare care-i formula pentru a calcula cât timp site-ul este indisponibil?

Luăm procentul rămas și îl înmulțim cu numărul total de zile. Formula este următoarea:

siteIndisponibil = procentRămas * timpTotal

Ca exemplu, dacă dorim să vedem ce înseamnă un uptime de 99.9% și să aflăm cât timp este indisponibil site-ul într-un an, vom calcula astfel:

siteIndisponibil = 0,01% (rămas din 99,9% uptime) * 365 zile => siteIndisponibil = 0,365 zile

Rezultatul va fi în zile. Raportat la ore, 0,365 zile ar fi 8,76 ore (înmulțim rezultatul 0,365 cu 24 de ore, adică cu numărul de ore dintr-o zi).

Să mai fac un calcul? E mult să ai serverul „pe jos” 8 ore pe an, dar trebuie să înțelegi că un sistem informatic nu este niciodată sigur, darămite online (disponibil sau up).

Sunt unele firme care spun că oferă un uptime de 99,99%. Hai să calculăm cât e downtime-ul de 0,01% în ore:

siteIndisponibil = 0.01% * 365 zile => siteIndisponibil = 0.0365 zile

Cât este 0,0365 zile în ore? 0,0365 * 24 = 0.876 ore. Cât reprezintă 0,876 în minute? 0,876 * 60 = 52,56, adică 52 de minute și 56 de secunde.

Ce zici de formulele astea de calcul? Sunt interesante, nu-i așa?

Apropo, dacă este o firmă care oferă servicii de găzduire și îmi poate garanta un uptime de 99,99% pe an, atunci aș fi bucuros să trec câteva site-uri la ea.

Până atunci, dacă ai nevoie de servicii pentru digitalizarea afacerii, fie de un site web sau de o aplicație de mobil (#Android), fie de servicii de promovare pe Google (SEO) sau pe Social Media, te rog să mă contactezi pe WhatsApp la numărul 075 041 7794. Mulțumesc!

„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Tags :
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile