De ce folosești telefonul la volan?

De ce folosești telefonul la volan?

Ce motive ai ca să folosești telefonul mobil în timp ce conduci mașina? Sau chiar în timp ce ești pe bicicletă sau trotinetă? Ai un motiv serios?

Singurele motive plauzibile când ai voie în mod etic și moral să folosești telefonul la volan și chiar să conduci ca la formula 1 (cu toate riscurile), sunt fie în situații grave de viață și de moarte, fie când naște soția (când e în durerile nașterii). În situațiile astea ai voie să pui mașina pe avarii și claxonezi de câte ori vrei… Bineînțeles, e pe riscul tău, trebuie să fii atent să nu faci prostii capitale (să nu produci niciun accident) și să ajungi cu bine unde trebuie…

Ai și alte motive pentru care trebuie să folosești telefonul la volan? Din punct de vedere legal, moral și etic, n-ai voie să folosești telefonul când conduci! Efectiv nu ai voie!

Dacă e atât de urgent încât „te cheamă” telefonul să-l iei în mână și să scrii un mesaj sau să suni pe cineva, atunci trage pe dreapta!

Viața are prioritate! Persoana care ți-a scris sau care te-a sunat, dacă nu este în pericol de viață și de moarte, atunci las-o… „Dar de unde știi că nu e în pericol de viață și de moarte?”, m-ar întreba cineva… Păi simplu: în momentul în care tu folosești telefonul mobil la volan, tu ești pus automat în pericol de viață și de moarte! Dar nu doar atât: tu pui pe alții în pericol de viață și de moarte! Astfel, în mod indirect, un simplu mesaj sau un banal apel te pune pe tine și pe cei din jurul mașinii tale în situația de viață și de moarte. Când nu mai ești atent la drum și mașina „merge singură”, e bai… Bai mare!

Poate spui că ai telefonul pe suport, în bord sau că mașina ta are funcții un pic mai inteligente și poți răspunde la apel oricând… Foarte bine, așa să faci, dar să nu-ți faci un obicei din asta. Ai nevoie de 2 secunde de neatenție și poți intra „liniștit” în istorie…

Te pricepi la multitasking? Ești o persoană multifuncțională, nu-i așa? Îți folosești cele cinci simțuri deodată, deci ești un fel de supererou. Ei bine, când conduci, deja ești implicat cu tot corpul. Ce înseamnă asta? Ochii tăi sunt principalul canal de comunicare cu organismul, astfel că devii conștient și implicat sută la sută în procesul de condus. Practic, prin ochi, creierul tău concentrează toată atenția organismului în activitatea asta numită „condus” (ochi + mâini + picioare).

În momentul în care îți „dai” ochii în altă parte, să zicem la telefon, corpul tău nu mai este concentrat în proporție de sută la sută, iar orice chestie neprevăzută poate să apară în trafic, te va lua prin surprindere și vei fi „descoperit”. Așa se produc cele mai inutile și urâte accidente…

Poate zici că mergi pe drumul spre casă, deci ai putea să conduci cu ochii închiși… Știai că, statistic, cele mai multe accidente se întâmplă fix pe drumul pe care-l cunoști cel mai bine, adică pe drumul spre casă?

E adevărat că și zilele de vineri sunt „mai păcătoase”, când lumea zburdă în concediile de weekend sau se grăbește să ajungă acasă de la locul ăla de muncă nesuferit… Cred că 4 ore am stat acum 3 ani pe un drum în județul Brașov din cauza a 3 accidente pe o porțiune de aproximativ 2 kilometri. Nu știu dacă oamenii ăia au folosit sau nu telefonul mobil de au făcut accident, dar e aiurea să stai pe loc din cauza cuiva.

Încă ceva, dacă tot m-am pus să scriu, parcă nu vreau să mai termin… Omul conștient care folosește telefonul mobil (în mod conștient) la volan este mai periculos decât omul beat care se urcă la volan. Măcar omul beat (sau chiar drogat), caută să ajungă acasă, e mangă, are creierul în pioneze, nu mai știe de el, dar măcar vrea să ajungă acasă. Mintea lui atât știe: acasă. În schimb, omul conștient, care merge la plimbare, fiind conștient, e mult mai periculos… Chiar dacă procentul celor care fac accidente e net superior mai mare în cazul celor mangă sau drogați, omul conștient merită pedepsit.

Dacă ești prins că ai ținut telefonul în mână și ai încălcat o regulă de circulație, rămâi fără permis 60 de zile. Amenda e micuță, plus că faci puncte… Primești între 4 și 8 puncte (1 punct = 145 de lei).

În prima lună, după ce ajung președinte (sau dictator – glumesc), toate orașele, municipiile, localitățile și satele vor avea camere ascunse care să capteze 24/7 imagini cu ce fac șoferii la volan… Apropo: granițele vor fi închise, voi expulza lichelele și nu scapă nimeni de amenzi, închisoare și munca în folosul comunității… În fine, nu ajung președinte, dar ca idee, oamenii care folosesc telefonul la volan merită asupru sancționați.

Zici că folosirea telefonului mobil la volan este o chestie minoră, dar la primul accident nu cred că mai spui așa… Conștiința ta va fi zob…

În plus, aș deschide o firmă de taxi în fiecare județ pentru a le oferi servicii „cu reducere” noilor pietoni.

Concluzie? Nu mai folosi telefonul mobil la volan! Nu cred că în fiecare zi ești pus într-o situație de viață și de moarte și nu cred că în fiecare zi îți naște soția… Ai „telefonie acută” sau ești sub influența rețelelor sociale? Există totdeauna o soluție pentru astfel de „boli”!

Hai că las scris și paragraful ăsta: cât lași de la tine când conduci? În sensul că totdeauna se găsește un nebun care intră forțat în depășiri și nu-l duce mintea să calculeze în cât timp poate să revină de pe contrasens. Conduci totdeauna „blană” sau o iei ușor și lași un pic de atenție pentru o eventuală nebunie a unui coleg din trafic? Poți estima pe loc în câte secunde vine cel din față, ca să ai timp pentru a face o depășire? Poți estima următoarea mișcare a idiotului din spatele tău care vrea să-ți „pupe” mașina și să apoi să te depășească, știind că în fața ta un alt derbedeu conduce cu telefonul la ureche și mai în față vine un idiot (coleg de istorie cu cel din spate) care se află în depășire? Îți place ghiveciul? Mie nu. Până la urmă, fiecare conduce cum știe, asta e, nu toată lumea trebuie să fie bună, sănătoasă, fără amenzi și cu permisul în portofel. Mersul pe jos face bine la creier. Să zici „Mersi!” dacă mai poți umbla după accident…

Prefer să te conștientizez cu articolul ăsta decât să se întâmple ceva grav și apoi să regreți (sau să regretăm) toată viața o acțiune inutilă. De ce o acțiune inutilă? Fiindcă este un subiect inutil, un subiect de evitat. Chiar nu poți evita telefonul cât timp conduci? Pot să rescriu articolul pe un ton și mai apăsat…


Sursă imagine: Samuele Errico Piccarini on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile