Tehnologie
Snapdragon Summit 2023

Snapdragon Summit 2023

Probabil cel mai tare summit de tehnologie al anului este (și a fost) Snapdragon Summit 2023! În perioada 24 – 26 octombrie, pe insula Maui, din Hawaii, a avut loc summitul de top al celor de la Qualcomm.

De ce scriu că a fost de top? Oricum se știe că procesoarele de la Qualcomm sunt de top, în mod special cele pentru telefoanele mobile, dar odată cu acest summit, viitorul tehnologiei va „rupe”, iar Qualcomm va „rupe” topurile…

În 2021 scriam că „Viitorul sună bine cu IBM Watson”, dar cred că e un pic mai melodios cu cei de la Qualcomm.

Mi se pare mie sau se aud lacrimile celor de la Apple? Mai tare se-aud lacrimile de bucurie ale celor de la Samsung…


Încotro se îndreaptă tehnologia?


Fie vorba între noi, lumea nu e pregătită de ce putere are tehnologia care rulează în laboratoarele companiilor de tehnologie…

Nu va fi niciodată 100% pregătită, dar pas cu pas, ușor-ușor, va fi dezvăluită. De ce nu deodată? S-ar speria… Vezi clipul ăsta de la minutul 8:19 (nu recomand clipul, ci doar faza).

Ca pasionat de tehnologie, e interesant să vezi câte inovații se fac, dar toate trebuie să fie făcute cu măsură. Mi se pare că oamenii ăștia n-au nicio limită… În fine, Qualcomm, după IBM, e compania mea favorită!

În tot acest summit, accentul principal s-a pus pe om, în sensul că pentru el se fac inovațiile… Nu m-aș mira dacă s-ar trece la chestii avansate de tehnologie pentru câini și pisici. I-ai cumpăra pisicii tale laptop, căști (BOSE) și telefon mobil? Dacă nu pisicii, atunci câinelui…


Oameni preaaleși


O grămadă, nu foarte mare, dar nici foarte mică, de oameni importanți (CEO după CEO), au fost prezenți la acest summit. Unii au avut o intervenție printr-un scurt clip, iar alții au fost pe scenă, cum e și președintele de la Xiaomi Group, care a primit cele mai multe aplauze în prima zi, la Keynote.

Merită menționați următorii „boși” (le pun o vorbă bună…):

E vremea să menționez și cele mai tari produse de la Snapdragon Summit 2023.


Qualcomm Oryon


Qualcomm Oryon este oficial „topul de pe lume” în materie de procesoare pentru PC-uri!

E fain că au făcut două comparații la prezentare, prima cu procesorul celor de la Apple (M2 Max) și a doua cu procesorul de la Intel (i9-13980HX).

Comparații:

  • Pe un singur thread, Qualcomm Oryon ia 3.227 de puncte, în comparație cu M2 Max (de la Apple), care are 2.841 de puncte.
  • Tot pe un singur thread, i9-13980-HX de la Intel ia 3.192 de puncte. Deci Qualcomm Oryon „rupe” topul…

A fost tare faza când CEO-ul de la Qualcomm, Cristiano Amon, le-a zis celor din sală să facă o poză la aceste comparații…

Dacă ai observat „boșii” pe care i-am menționat anterior, toți conduc companii care produc și componente hardware. Deci, toată lumea se dă bine pe lângă cei de la Qualcomm. E un câștig reciproc, dar momentan Qualcomm câștigă dublu…


Snapdragon 8 Gen 3


Probabil cel mai așteptat moment a fost apariția în scenă a lui Snapdragon 8 Gen 3. Se știe deja că Snapdragon 8 Gen 2 este pe toate telefoanele de top (în afară de iPhone).

Ce este cu această nouă generație? Noua generație vine în scenă cu AI. Nenea AI este acel număr 3. Hai să nu scriu prea multe și să-ți las direct clipul de prezentare, apoi revin…

Snapdragon 8 Gen 3

Una din chestiile tari este aceea că pe telefoanele cu Snapdragon 8 Gen 3 vei putea edita clipurile într-o formă destul de inteligentă. În ce sens? Vei putea șterge și adăuga orice obiecte vrei. Atenție! Vei face modificări la clipuri, nu doar la imagini…

La imagini, o senzație nouă este partea de zoom out. Nenea AI (nu-l pot numi altfel decât „nenea”, fiindcă e bătrân rău de tot), generează imaginea cu zoom out. Până acum, tehnologia te lăsa să faci zoom in și nu cred că se gândeau mulți la zoom out. Ei bine, cu nou tehnologie AI, de-acum înainte se face zoom out.

Asta cu zoom out se face și în Midjourney, dar e bine că se poate implementa în mai multe locuri.

Cică Snapdragon 8 Gen 3 are implicații în toate ramurile importante pentru buna funcționare a telefonului:

  • CPU: cu 30% mai rapid
  • GPU: cu 25% performanțe mai bune
  • NPU: cu 98% mai performant (puteau să pună 100% și nu se supăra nimeni, doar să nu mintă…)

Xiaomi 14


Încă aștept prezentarea oficială cu Xiaomi 14 (și Xiaomi 14 Pro) pe YouTube, dar se pare că europenii trebuie să mai aștepte.

Președintele Xiaomi Group, William Lu, a scos telefonul Xiaomi 14 din buzunar, l-a arătat lumii câteva secunde și l-a pus înapoi… Oricum, William Lu a fost cel mai aplaudat.

Xiaomi 14 este primul telefon cu procesorul Snapdragon 8 Gen 3. La anul, cred că Samsung va „rupe” topul și-l va muta pe altă galaxie, când va avea S24 cu Snapdragon 8 Gen 3. E faină lupta asta între Samsung și Apple. Eu țin cu IBM, e mai faină lumea cuantică…

Știai că în 2024, Xiaomi va „lansa” prima mașină electrică (prima mașină a lor…)? Astfel, vor acoperi un întreg ecosistem digital (telefoane mobile, dispozitive inteligente IoT și mașini electrice). Important: toate vor avea același sistem de operare, HyperOS.

Și încă ceva: în 2023, Xiaomi a ajuns să fie a 2-a companie chinezească din lume ca brand și al 3-lea mare producător de telefoane mobile global (pe primul loc e Samsung, iar pe locul doi este Apple; mai multe vezi aici).


Ce facem cu acest AI?


Ce ne facem cu acest AI? Ne fură tot sau ne ajută în tot? Momentan, râdem-glumim, facem caterincă și ne distrăm… Dar stai un pic, felul ăsta de viață îți scade IQ-ul.

Care este cea mai bună tehnologie? Cea care te face să gândești!

#SnapdragonSummit2023 – #TheBest


Sursă imagine: YouTube – Snapdragon

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile