Viitorul sună bine? IBM Watson spune că da…

Mi se pare că IBM este una dintre cele mai stabile companii de tehnologie care reușește să inoveze și să se alinieze pe traiectoria viitorului încă de la înființare (1911).

IBM Watson este un sistem bazat pe inteligență artificială care înglobează aproape orice domeniu științific la care mă pot gândi acum…

Numele e dat în memoria lui Thomas John Watson, cel care a schimbat numele din Computing-Tabulating-Recording Company (abreviat CTR) în International Business Machines Corporation (abreviat IBM).

După marele succes în care supercalculatorul Deep Blue l-a învins la șah pe genialul Garry Kasparov, cei de la IBM au conceput IBM Watson ca să concureze la celebra emisiune Jeopardy!. După o muncă titanică, au reușit chiar să câștige.

Cei de la IBM nu s-au oprit aici și bine au făcut. Au dezvoltat sistemul și l-au făcut pe „Watson” un fel de „superman”, astfel că pe lângă cele cinci simțuri umane (auz, gust, miros, simț tactil și văz), i-a fost implantată și puterea de a învăța, ca mai apoi să interpreteze și în final să facă recomandări. Un astfel de sistem informatic își ia seva din tot felul de articole, dicționare și enciclopedii, plus că e monitorizat îndeaproape de oameni de știință. Se pare că se întoarce roata, dacă înainte, matematicienii și fizicienii lucrau cu limbajele de programare, acum, în epoca inteligenței artificiale, fără un savant nu faci mare lucru…

IBM Watson e folosit cu succes în următoarele domenii:

  1. Sănătate: cu acces la o bază de date uimitoare și cu o capacitate incredibilă de a procesa informațiile din 500 de milioane de cărți pe secundă, IBM Watson oferă diagnostice și tratamente sigure;
  2. Streaming video: rugbi (fotbal american); tenis etc.;
  3. Publicitate;
  4. Orice domeniu care implică suport tehnic prin automatizare.

Chiar dacă IBM Watson e o „bestie”, momentan, un calculator nu poate fi uman. Dacă ar fi uman, atunci ar reprezenta un pericol. Pâna atunci, orice sistem informatic, care gândește singur, e o gură de aer proaspăt pentru om. Tehnologia e bună, dar uneori e prea bună și provoacă daune. Așa e și binele din viața omului…

Cel cu inima rătăcită se satură de căile lui și omul de bine se satură și el de ce este în el. (Proverbe 14:14)

Nu e logic? Prea mult bine strică…

Fiindcă pe pământ nu este niciun om fără prihană, care să facă binele fără să păcătuiască. (Eclesiastul 7:20)

Ca exemplu, scriu un articol pe blog și vine un coleg la mine să-mi spună că de ce am ales să încep cu IBM Watson rubrica de Tehnologie și îmi explică ceva că mă face să mă gândesc la un articol despre trecerea timpului. Cu ce am fost de vină că minunatul coleg s-a enervat pe mine? Pe scurt, dacă uimitorul coleg mă suduie și mă batjocorește, atunci eu sunt o poticnire și motivul pentru care el a păcătuit. Interesant? Da… E complicat…

Din moment ce tehnologia e creată de om, aceasta nu poate fi perfectă. Totuși, e bună și utilă. Orice tehnologie aduce minusuri pe lângă plusuri și într-un final se face echilibru. Evoluția tehnologică e îmbucurătoare și trebuie să fie o încurajare pentru omenire…

Puțin despre IBM Watson.

#TehnologiaSeFoloseșteCuÎnțelepciune

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile