Nod gordian
Respectul în ziua de azi

Respectul în ziua de azi

Mai există respect? Teoretic și practic, respectul este dintotdeauna. Vezi soarele să fie obraznic și să nu mai dea lumină? Vezi luna să fie obraznică și să nu intre la schimbul 2? Vezi certuri între ziuă și noapte la predarea schimbului? Natura oferă respect. Dar omul?

Mai are omul noțiunea de respect? Probabil că noțiunea de a cere respect o are toată lumea sub formă de tatuaj pe ego… Primirea respectului ar trebui să fie un merit din oficiu. Respectul se oferă gratis, dar respectul de calitate superioară se câștigă…

În lumea interlopilor, respectul este literă de lege. Dacă vrei respect, ei ți-l oferă numai dacă și tu la rândul tău oferi respect.

Cum te faci plăcut într-un mediu nou? Cu amabilitate, cu recunoștință, cu bun-simț, adică, într-un singur cuvânt, prin respect. O persoană respectuoasă este întotdeauna respectată? Nu…

A oferi respect ține de educație. Ce respect vezi din partea copiilor? Dacă sunt copiii tăi, e normal să vrei respect din partea lor, iar dacă nu-l primești, atunci ți se sfărâmă sufletul…

Totuși, copiii sunt copii… Sunt unii care dinadins nu vor să respecte părinții, vecinii, profesorii… Așa se distrează ei. La școală, noțiunea de respect parcă s-a evaporat. Copiii de gimnaziu sunt obraznici, copiii de liceu sunt și obraznici, și indiferenți… Bineînțeles, nu generalizez, dar răzvrătirea adevărată începe din adolescență. Problema cea mai mare este că și părinții sunt obraznici față de profesori…

Clasic și corect, orice om merită respect din oficiu. Dacă te mai și ajută, cum este rolul unui profesor, care te învață, se ocupă de tine într-un anumit interval de timp, atunci omul respectiv merită și mai mult respect din partea ta.

Copiii nu înțeleg noțiunea de respect deoarece sunt indiferenți și inconștienți de faptele pe care le fac. Ei sunt în lumea lor, au problemele lor, planurile lor, visurile lor, așa că nu sunt curioși să-și respecte nici părinții, nici profesorii… E clar că nu generalizez…

Cum oferi respect celor din jurul tău? Prin lucruri mici. Care sunt acelea? Salutul, mulțumirea și neapărat să nu cauți cearta, chiar dacă ești mustrat. Știu că e greu să nu întorci vorba cuiva care te ceartă, fie el părinte, fie el vecin, fie el profesor, dar dacă taci, atunci câștigi. Chiar dacă ai dreptate? Dacă ți se face o nedreptate, atunci mergi înainte și cere-ți dreptul, dar nu singur și nu căuta scandal.

Salută-ți profesorii, vecinii, pe cei din jur, arată-le un semn de apreciere, oricât de mic (doar să fie acolo), fii mulțumitor pentru efortul depus pentru tine și nu căuta cearta/scandalul dacă ți se atrage atenția.

Firea omului este pornită la răzvrătire și caută senzaționalul (scandalul). Un astfel de om iute la ceartă și care nu-i respectă pe cei din jur, este un om mic, iar apoi devine un om de nimic.

Dacă te uiți în Biblie, ai să vezi ce comportament exemplar a avut arhanghelul Mihail când se certa diavolul cu el pentru trupul lui Moise:

Arhanghelul Mihail, când se împotrivea diavolului și se certa cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să rostească împotriva lui o judecată de ocară, ci doar a zis: „Domnul să te mustre!” (Iuda v. 9)

Deci dacă un înger (arhanghel) a arătat o formă de respect față de Dumnezeu care deja a dat sentința de judecată completă și definitivă pentru diavol (care va arde veșnic), nu a batjocorit într-o situație de conflict, atunci, noi, ca oameni, ca și creștini, de ce am lua în batjocură lumea nevăzută? Ce rol are să înjurăm de sfinți și de „nesfinți”?

Nu trebuie să fii de acord cu toată lumea, dar trebuie să respecți pe toată lumea!

Drepturile omului vin și cu responsabilități, nu doar cu beneficii… Una dintre responsabilități este respectul.

Respectul în ziua de azi? Mai există! Poate că stă ascuns pe undeva, dar sigur există… Dacă oferi respect, indiferent de situație, vei avea la rândul tău parte de respect. Ce faci, aceea ți se va face… Sigur că nu întotdeauna sau de la persoanele cărora le-ai făcut un bine, dar sigur există un revers al medaliei… un revers bun… Dai cu stânga și primești cu dreapta.

Încă ceva! Dacă nu-l respecți pe celălălt, nu te respecți pe tine și dacă nu te respecți pe tine, nu-l respecți pe celălalt!

#RESPECT


Sursă imagine: artpetty.com

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Tags :
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile