Proverbul săptămânii #3
Căci sfatul este o candelă, învățătura este o lumină, iar îndemnul și mustrarea sunt calea vieții. (Proverbe 6:23)
Cui îi plac sfaturile? Nu oricui… Cine vrea să învețe? Nu toată lumea… Oare cui îi place mustrarea? Nimănui, presupun… sau greșesc?
Omul este obișnuit cu sfaturi, mai ales în familie. Chiar și acele „ordine” date celor mici, tot sfaturi sunt pentru că au rolul de a convinge să facă astfel ca să fie bine…
Când devii adult, apar tot felul de sfătuitori în jurul tău și de cele mai multe ori îi refuzi (sau vrei să le refuzi sfatul). Totuși, sfatul este o candelă, nu neapărat una care luminează.
Ai auzit părinți care spuneau: „Eu tot i-am zis, dar nu înțelege…”, și pe copiii acelor părinți ajunși la o vârstă matură care ziceau: „Îmi amintesc ce-mi ziceau părinții… acum văd că au dreptate…”. Părinții au oferit o „candelă” copiilor prin acele sfaturi, iar la maturitate, unii copii și-au adus aminte de „candelă” (pentru unii a fost aprinsă, pentru alții stinsă).
Nu mai e la modă să înveți… Tehnologia bate tot… Nu mai e la modă memoratul… Acum sunt tot felul de copii „străluciți” care acuză sistemul educațional și cer să învețe doar ce vor, de parcă un copil știe de ce are nevoie…
Nu e absurd ca un copil să-și facă programa școlară? În fine, procesul de învățare nu trebuie să înceteze cât timp trăiești. Scuza ar fi timpul, dar și timpul te învață ceva: că ar fi trebuit și trebuie să înveți… Cine învață, pentru el învață sau mai exact (ideal): „Dacă ești înțelept, pentru tine ești înțelept” (Proverbe 9:12a).
Și am ajuns la mustrare… Cine vrea să fie mustrat? E plăcut? Amuzant sigur nu e (la început, poate dacă nu e cu plâns, o fi cu râs…).
Mustrarea se poate face în două moduri: din răutate și din dragoste. N-are rost să aduc în discuție mustrarea din răutate pentru că nu se potrivește cu proverbul de față, adică cine te mustră din răutate nu vrea să te sfătuiască (să-ți dea o candelă) și nici măcar nu se gândește ca tu să înveți ceva (să ai candela aprinsă ca să vezi pe unde mergi).
Mustrarea din dragoste este de la Dumnezeu. Familia, prietenii, poate și colegii de muncă, fac apel la o astfel de mustrare… A fi îndemnat pare mai „corect politic” decât a fi mustrat. Ce tip de om găsește „calea vieții”? Înțeleptul!
Mustră pe cel înțelept și el te va iubi! Dă înțeleptului și se va face și mai înțelept; învață pe cel neprihănit și va învăța și mai mult! (Proverbe 9:8b-9)
Dorești binele cuiva și ai posibilitatea să i-l dai? Sfătuiește-l, învață-l, mustră-l (îndeamnă-l)! Cum? În dragoste…
Dumnezeu să te binecuvânteze!
Sursă imagine: Vladimir Fedotov on Unsplash
Distribuie și altora: