Proverbul săptămânii
Proverbul săptămânii #13

Proverbul săptămânii #13

Mai bine ce vezi cu ochii decât frământare de pofte neîmplinite. (Eclesiastul 6:9a)

Este păcat să ai dorințe, visuri sau planuri? Cât de nocive sunt poftele neîmplinite? Cui i s-au împlinit toate dorințele, visurile, planurile, poftele?

Mă refer la dorințe, visuri, planuri sau pofte normale, de om cu „toate țiglele pe casă”, nu iau în considerare deșertăciunea. Probabil că unele dorințe ale noastre nu sunt după voia lui Dumnezeu, ceea ce e și normal, suntem oameni, dorința noastră a prins contur datorită unei nevoi, astfel că și planul care poate ajuta la îndeplinirea dorinței poate fi împotriva voii lui Dumnezeu. Dar de ce?

„De ce?” este o întrebare foarte „păcătoasă”… De câte ori ți-a răspuns Dumnezeu la întrebarea „De ce?”? Probabil că de foarte puține ori, ca și în cazul meu… Nu e treaba ta sau a mea ca Dumnezeu să-și justifice neîndeplinirea dorințelor tale sau ale mele…

Totuși, e mare lucru să ai grijă ce-ți dorești, la ce poftești și la ce planuri faci pentru îndeplinirea visurilor. De ce? Pentru că s-ar putea să suferi degeaba…

O nădejde amânată îmbolnăvește inima, dar o dorință împlinită este un pom de viață. (Proverbe 13:12)

Ca om, e normal să ai visuri, să-ți dorești binele propriu, să faci planuri pentru îndeplinirea dorințelor, să progresezi, să crești și din punct de vedere personal, și din punct de vedere profesional, dar trebuie să ții cont întotdeauna de voia lui Dumnezeu. Întotdeauna!

De ce să te necăjești, să te îmbolnăvești de inimă pentru că dorința ta a fost neîmplinită? Te-ai întrebat dacă e voia lui Dumnezeu? L-ai întrebat pe El, pe Cel care te iubește, care dă la o parte popoare pentru viața ta, care culcă munții doar pentru ca tu să mergi drept înainte? Dacă nu, atunci e timpul să stai de vorbă cu Dumnezeu. Dorința ta poate fi împlinită fără nicio problemă, dar rezultatul ei trebuie să nu te distrugă…

Românii au două citate de mare efect în direcția asta… Probabil că s-au inspirat din proverbul săptămânii, Eclesiastul 6:9a.

„Ce-i în mână nu-i minciună.”

„Nu da vrabia din mână pentru cioara de pe gard.”

Aceste două citate susțin ideea că trebuie să fii mulțumit cu ceea ce ai… Dar atunci să nu-ți mai faci planuri? Fă-ți planuri, nicio problemă, dar cel mai important lucru, atunci când faci planuri, implică-L și pe Dumnezeu! Cere-I ajutorul! Cere-I sfatul! Fă planuri, mergi înainte cu mulțumire, iar la final vei vedea că dorința împlinită îți aduce exact ceea ce aveai nevoie, și anume, fericire și pace.

Este foarte important să nu ne facem iluzii deșarte și să fim chibzuiți, atenți și înțelepți de-a lungul vieții, să avem puterea de decizie cu o conștientizare completă că facem voia lui Dumnezeu! Da, Dumnezeu ne dă dreptul să alegem, plus că împlinirea unor dorințe este absolut necesară, dar implicarea Lui este decisivă.

Cui i s-au împlinit toate dorințele, visurile, planurile, poftele? Habar nu am… Nimănui?

Orice ar fi, ține minte că „mai bine ce vezi cu ochii decât frământare de pofte neîmplinite”. Plus că, la un moment dat, intri în necazul altei zile… Știi prea bine că „ajunge zilei necazul ei”, nu căuta necazul zilei din trecut sau din viitor! Dumnezeu te cheamă să trăiești astăzi!

Dumnezeu să te binecuvânteze!


Sursă imagine: Saad Chaudhry on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile