Proverbul săptămânii #14
Să te laude altul, nu gura ta, un străin, nu buzele tale! (Proverbe 27:2)
Știi să te lauzi? Te-a învățat cineva? Nu cred… Cine l-a învățat pe Lucifer să se laude în cer? Mândria vine dintr-un izvor sau mai exact, dintr-o mină cu zăcăminte prețioase. Totdeauna lauzi ceva bun, corect?
De ce este considerată lauda a fi păcat? Bună întrebare… Poate fac un articol pe subiectul ăsta… Poate…
Venerarea eului este păcat? Este. Închinarea la idoli este păcat? Este. Trebuie să te închini doar unui singur Dumnezeu, adică unicului Dumnezeu? Trebuie!
De ce să te laude altul când o poți face tu? Nimeni nu te știe mai bine decât tine, corect? N-ai voie nici măcar să provoci pe alții să te laude? Dacă ești bun, atunci lumea știe de tine, iar dacă nu, atunci fă marketing… După părerea mea, marketingul a fost făcut pentru promovarea produselor slabe. Dacă erau bune, toată lumea știa de ele…
De ce să te laude un străin? Cei din casa ta sunt în majoritatea cazurilor subiectivi.
A venit la ai Săi și ai Săi nu L-au primit. (Ioan 1:11)
Domnul Iisus Hristos n-a fost bine primit de către ai Săi…
N-ai observat oameni de valoare care nu sunt apreciați la locul de muncă, dar sunt lăudați imediat într-un mediu străin, de către străini? Sau oameni din biserica locală care sunt apreciați la maxim în alte biserici? Poate că ai observat chestia asta și în familie… Talentul unui membru al familiei nu este apreciat în cadrul familiei, dar aplaudat în alte familii… E ciudat? Da.
Probabil că dacă-l știi pe omul respectiv de mult timp și te-ai obișnuit cu el, atunci valoarea sau talentul lui ți se pare ceva normal, astfel că începi să nu-l mai apreciezi și te poți lipsi de el cu ușurință. Lucrul ăsta nu e deloc bun.
Dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lângă împărați, nu lângă oamenii de rând. (Provberbe 22:29)
Omul vrednic de laudă pentru talantul pe care l-a pus Dumnezeu în el, merită să stea în locurile cele mai bune.
Totuși, de ce apare mândria? Dacă nu te laudă nimeni, o faci tu? Foarte probabil… De ce? Din mândrie.
Nu intru în detalii, aș putea scoate o carte pe tema asta (scot alta pe o temă adiacentă), dar mândria are la bază starea de nemulțumire și lipsa dragostei.
De ce ești nemulțumit? Probabil ți s-a făcut o nedreptate sau poate chiar nu s-a împlinit dorința ta sau nu ți-a reușit ceva anume. Crezi că ai fi meritat ca lucrurile să meargă bine, să iasă totul perfect. De ce nu iei în calcul eșecul? Te crezi erou, dar dacă mergi pe cont propriu (fără Dumnezeu), ești doar un ecou…
Nemulțumitul crede că i se cuvine totul. De ce? Pentru că nu are dragoste. Omul lipsit de dragoste vrea totul pentru el. Egoistul, narcisistul, chiar și zgârcitul, toți acești oameni „drăgălași” sunt niște nemulțumiți lipsiți de dragoste.
Ești bun la ceva anume? Categoric, poate că nu știu eu, dar fii pe pace, se va afla, iar la un moment dat vei culege și roadele aprecierii. Nu te lăuda! Lasă-i pe alții să o facă! E de 1000 de ori mai plăcut să fii lăudat de altul decât să te lauzi tu…
Dumnezeu să te binecuvânteze!
Sursă imagine: aniedi udonnah on Unsplash
Distribuie și altora: