Proverbul săptămânii
Proverbul săptămânii #11

Proverbul săptămânii #11

Frica de Domnul lungește zilele, dar anii celui rău sunt scurtați. (Proverbe 10:27)

Cine dorește să trăiască mult? E după dorință? Se pare că uneori, da… De ce să fii rău? Degeaba, în rest nu există un argument mai bun. Ce înseamnă să ai frică față de Dumnezeu? Înseamnă să îți prelungești firul vieții?

Cartea Proverbelor este cea mai frumoasă carte de tip învățătură pe care am citit-o vreodată! Aici găsești înțelepciunea în toate formele ei.

Ce îți spune înțelepciunea, astăzi?

Prin mine ți se vor înmulți zilele și ți se vor mări anii vieții tale. (Proverbe 9:11)

A fi înțelept e ceva nobil, măreț, care merită luat în considerare (chiar începând de azi!). Înțelepciunea să înmulțească zilele omului? Să ai mai mulți ani la viață doar pentru că ești înțelept? Cum vine asta?

Păi gândește-te un pic ce stil de viață ai… Nu e un secret faptul că dacă renunți la dulciuri (măcar redu considerabil consumul de zahăr…), și dacă faci sport zilnic, atunci ai toate șansele să ai o minte curată și un corp sănătos. Cu ăștia 2 pași mici poți începe lucruri mari…

Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara pe care ți-o dă Domnul Dumnezeul tău. (Exodul 20:12)

Știai că omul înțelept își cinstește părinții? Știai că ești înțelept dacă îți cinstești părinții?

Parcă un om bun merită să trăiască mult și bine… Este benefic pentru toată lumea să fie înconjurată de oameni buni, cu frică de Dumnezeu, dar parcă tot ăla rău trăiește mai mult… parcă… Omul rău își bate joc de el, iar ca rezultat, în mod indirect, își bate joc de toți cei de lângă el.

E normal ca un om rău să culeagă toate bolile și să-și scurteze zilele? Ce poți să-i mai zici unui om rău care luptă cu chin și amar pentru încă o suflare? E tare ciudat să-ți bați joc de tine și tot tu să tragi ca să reziști sau, în cel mai fericit caz, să te faci bine… Iertare la Dumnezeu este pentru toată lumea.

Oamenii setoși de sânge și de înșelăciune nu vor ajunge nici jumătate din zilele lor. (Psalmul 55:23b)

Mi se pare corect. De fapt, Dumnezeu este drept. Dar totuși, dacă analizăm un pic mai în profunzime, nu cumva și noi suntem răi? Suntem noi buni?

Hai să vezi ce sfat e dat de înțeleptul Solomon în cartea Eclesiastul:

Dar nu fi nici peste măsură de rău și nu fi fără minte. Pentru ce vrei să mori înainte de vreme? (Eclesiastul 7:17)

Ce sfat e ăsta? Dacă mi se spune să nu fiu peste măsură de rău, asta înseamnă că am voie să fiu rău, măcar un pic? Cert este că oricum sunt rău, fiecare zi mă găsește rău, iar fără har aș rămâne rău-rău… Totuși, fără să ung explicația cu „balsam”, chiar ai voie să fii rău? Oare ce faci când cineva se ia la ceartă cu tine fără să fii vinovat? Ce faci ca să eviți anumite probleme? Răspunsul la aceste 2 întrebări te pune în situația de a fi rău într-un mod forțat. E complicat, prefer să nu mă bag aici… Mai bine revin să nu deviez de la subiect.

E normal din partea Domnului să te țină în viață cât timp are de lucrat cu tine. Dumnezeu nu te-a creat degeaba! Depinde și de tine cum răspunzi chemării, cum lucrezi pentru El, cum te raportezi la El și cum Îl slujești zilnic.

Nu cred că vrea nimeni să trăiască mult și prost. De ce ai trăi mult și să chinui și mai mult? Aș lega versetul ăsta de la început care are titlul de „Proverbul săptămânii” cu următorul:

Nu știți că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuiește în voi și pe care L-ați primit de la Dumnezeu? Și că voi nu sunteți ai voștri? (1 Corinteni 6:19)

Să te pui acum după versetul ăsta din Corinteni să trăiești urât, fără să ai frică de Domnul, fără să fii înțelept în acțiunile tale, să-ți bați joc de trupul tău cu îmbuibare și sedentarism cât cuprinde și vezi cum se împlinește ultima parte: „dar anii celui rău sunt scurtați”.

Alegerea ta să fie una înțeleaptă! Da, poți să alegi, nicio problemă, Dumnezeu a lăsat alegerea chiar și lui Adam! Nu degeaba a pus pomul cunoștinței binelui și răului și nu degeaba a fost pus în centrul grădinii!

Dumnezeu să te binecuvânteze!


Sursă imagine: Lucille Oh on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile