OpenAI DevDay 2023

OpenAI DevDay 2023

Ieri, 6 noiembrie, 2023, cei de la OpenAI, împreună cu șeful lor, Sam Altman, au susținut o scurtă conferință dedicată în mod special programatorilor.

Trebuie menționat că a fost primul astfel de eveniment al celor de la OpenAI. Oricum, nici n-au mulți ani „pe piață”; ChatGPT are doar 1 anișor… Mulți ‘nainte!


Introducere


Ce se face în introducere? Te lauzi un pic, nu-i așa? Ei bine, Sam Altman a ținut neapărat să facă un rezumat cu gloria pe care a căpătat-o ChatGPT în ultimul an, mai ales în ultimele luni, de când l-au făcut să „vadă”, să „audă” și să „vorbească”. Mari oameni sunt cei de la OpenAI!

Ca statistică, sunt peste 2 milioane de programatori care lucrează (indirect) pentru OpenAI, folosindu-le API-urile. Cică 92% din acești programatori lucrează la top 500 firme din clasamentul Fortune. Sunt mulți, sunt puțini? Sunt prea mulți, dar momentan prea puțini…

Câți oameni crezi că folosesc zilnic ChatGPT? Cei de la OpenAI estimează că aproximativ 100 de milioane de persoane folosesc săptămânal ChatGPT. E tare, nu?

În timpul conferinței (evenimentului), au pus și un clip în care mai mulți oameni din diferite categorii sociale (și domenii de activitate) au spus cum li s-a schimbat viața cu ChatGPT. N-a fost prea motivațional clipul, dar s-a înțeles mesajul („ca ChatGPT nu-i nimea!”).


GPT-4 Turbo


GPT-4 Turbo nu-i vreo piesă de mașină sau de motor sau o mașină de formula 1, ci pur și simplu noul produs al celor de la OpenAI. Mai exact, este ultima versiune de inteligență artificală (sau ChatGPT).

Apropo, de la ce vine GPT? De la „Grabă Pentru Tehnologie” sau „Gard Peste Tehnologie”? Cică de la „Generative Pre-trained Transformer”. Ce face asta? Păi e un „container” în care se aruncă informații, iar „containerul” ăsta știe să le sorteze și să le ofere „clientului” când acesta le cere… E un fel de slugă harnică și devotată oricând ai nevoie de ea.


GPT-4 Turbo mai ieftin decât GPT-4


Aici mi se pare că au gândit ca mine… E normal să scazi prețul când adaugi mai multe beneficii decât la produsul anterior? Teoretic, nu, dar practic, da. Vânzările vor „exploda”.

Și mie-mi place să fac astfel de „artificii”. Știu sigur că lumea va cumpăra mai mult dacă scad prețul și adaug câteva bonusuri în plus. Cu cât un produs este mai accesibil, cu atât va fi mai vândut, prin urmare mai popular. Marketingul celor de la OpenAI e preferatul meu!

Doar ca exemplu de bonus, GPT-4 are baza de date actualizată cu date valabile până în septembrie, 2021, iar GPT-4 Turbo are baza de date actualizată cu date reale până în aprilie, 2023.

Crezi că Google Bard e mai tare decât GPT-4 Turbo?


Satya Nadella, CEO la Microsoft


Domnul Satya Nadella a participat la eveniment și a urcat pe scenă… Care-i rolul lui Microsoft în această ecuație cu OpenAi pe post de constantă? Pur și simplu una de variabilă. Se știe că Microsoft se hrănește cu informațiile utilizatorilor sistemului de operare Microsoft, deci are o duzină de date numai bune pentru ChatGPT.

Sam Altman și Satya Nadella au avut o discuție amicală despre cât de „wow” este inteligența artificială și au făcut câteva glume de ingineri. Știi care-i faza cu glumele de ingineri? Numai dacă ai diplomă de inginer te prinzi care-i șpilul… Glumesc.


Poți să-ți faci propriul ChatGPT!


O chestie interesantă este faptul că de acum înainte vei putea să-ți creezi propriul ChatGPT. Bineînțeles că nu oricine știe să facă așa ceva, dar e un pas înainte spre „civilizație”.

Sam Altman a spus că oricine va putea să-și construiască un ChatGPT pentru că limbajul folosit va fi unul natural, deci nu vei avea nevoie de limbaje de programare. Sunt total și complet în dezacord cu afirmația lui…

După un an de zile, ChatGPT și tot ce ține de programele apărute ulterior (ca ciupercile după ploaie), necesită o anumită doză de cunoaștere pentru a fi stăpânite. E greu să ții pasul cu tot ce „mișcă” în tehnologie, iar în zona inteligenței artificiale lucrurile sunt destul de avansate.

Inteligența artificială nu se bazează pe un șir de instrucțiuni if (îți recomand articolul „Instrucțiunea if în Java”), ci pe un proces continuu de învățare, nici măcar pe automatizare, pentru că de fiecare dată va oferi un răspuns diferit (teoretic).

Personal, îmi convine că autorii programelor de inteligență arficială contribuie la un nou salt tehnologic, dar și pentru că fac programele după chipul și asemănarea oamenilor, adică, cu foarte multe lagune și breșe de securitate. Un sistem informațional bazat pe inteligență artificială e vulnerabil. Foarte vulnerabil!

Gândește-te numai ce poate învăța un robot dacă-l pui printre oamenii care chatuiesc cu „sal, cf, bn, u, k”. Un astfel de robot va avea un mic retard, adică un IQ sub 70. Dacă ajung astfel de roboți să conducă lumea, mă apuc de construit rachete…


6 voci


O nouă senzație este și API-ul pentru voce și faptul că poți să-ți alegi ce voce doreșit. Bine, nu chiar orice voce, ci una din cele 6: Alloy, Echo, Fable, Onyx, Nova, Shimer.

Vocile sunt destul de reale, deci să nu te miri dacă într-un timp (relativ) scurt altcineva se va putea folosi de vocea ta în scopuri distructive…


Concluzie


Omul nu mai gândește și are nevoie de inteligență artificială… Sau… Omul gândește prea mult și creează inteligența artificială pe post de frigider… Sau…

Momentan n-am nicio concluzie. Subiectul inteligenței artificiale merită ținut sub observație!

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile