Minutul de cultură
Minutul de cultură: primul tramvai din România a fost la Lipova!

Minutul de cultură: primul tramvai din România a fost la Lipova!

E bine de știut că primul tramvai din România a apărut în orașul Lipova (din județul Arad), ci nu la Timișoara… Chiar dacă a fost un vagon tras de o pereche de cai, acest mijloc de transport a fost o inovație care merită să fie bine fixată în istoria României: primul tramvai din România a fost la Lipova!

Primul tramvai din lume pentru pasageri (tras de cai) a fost dat în folosință în orașul Swansea (Țara Galilor, din Regatul Unit), în anul 1807. Tramvaiul de la Lipova e notat în surse oficiale ca fiind dat în folosință în anul 1860 („Stațiile CFR Radna-Lipova”, de Radu Bellu), iar cel de la Timișoara în anul 1869.

Pentru un minut de cultură sunt de ajuns următoarele informații, cu privire la apariția primelor tramvaie trase de cai: primul tramvai din America de Sud a fost dat în folosință în orașul Santiago (capitala din Chile), în anul 1858; primul tramvai din Australia a fost întrebuințat pentru pasageri în anul 1860, în orașul Sydney; primul tramvai din Africa a transportat pasageri în anul 1863, în orașul Alexandria (din Egipt); primul tramvai din Asia a fost deschis pentru persoane în anul 1869, în Batavia (acum e numit Jakarta, capitala Indoneziei).

Așadar, la ce nivel a fost Lipova în anul 1860? Linia de tramvai avea aproximativ 4 km și făcea legătura între „Bazarul Turcesc”, care se află în centrul orașului și Stațiunea Băile Lipova. Nu uita: istoria se repetă! Lipova are toate datele problemei pentru a fi în top la nivel mondial cu o inovație într-un timp scurt… Suferința aduce biruința! Momentan, Lipova suferă… Dar… Dar… Dar… Cu multe „daruri”… există speranță!

„Citești un minut — câștigi un ținut!”

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile