Nod gordian
Cum să fii la curent cu noutățile în domeniul tehnologiei?

Cum să fii la curent cu noutățile în domeniul tehnologiei?

Oare poți să fii cu informațiile la zi într-o lume programată pe repede-nainte? Unii veți spune că „Da, se poate”, alții veți spune că „Nu, nu se poate”, iar extremele vor spune fie „Da, dar trebuie neapărat să faci sacrificii mari în fiecare zi”, fie „Nu, așa ceva este imposibil”. Ce crezi că spun eu? Mai bine scriu…

Conform spuselor domnului (abominal) Klaus Schwab, ne aflăm în prezent (anul 2023) la a 4-a revoluție industrială. Să fie corect ce afirmă dumnealui? Dacă prima revoluție industrială se consideră a fi în secolul 18, a doua la sfârșitul secolului 19 și a treia de la jumătatea secolului 20, atunci ce facem cu celelalte 17 secole după anul zero?

Sper că e clar pentru toată lumea că nu oricine poate și trebuie să fie la curent cu noutățile în domeniul tehnologiei… Și încă ceva: nu trebuie să înveți neapărat ceva nou în fiecare zi! De ce? Pentru că informația nou învățată are nevoie de timp pentru a fi procesată. Degeaba îi dai creierului informații noi dacă nu-i dai timp și spațiu pentru a le digera.

Ai auzit de TRIZ (Teoriya Resheniya Izobretatelskikh Zadach) sau TIPS (Theory of Inventive Problem Solving)? În românește este vorba despre teorii inventive pentru rezolvarea problemelor inginerești. Sovietul Genrhich Altshuller a inventat acest concept, care are la bază o serie de teorii și de princpii universale cu ajutorul cărora se pot rezolva o grămadă de probleme din viața reală, indiferent de domeniu.


Cum abordezi în mod clasic rezolvarea unei probleme?

👉 Problemă 👉 Abordare tradițională 👉 Soluție (ajungi la soluție în cel mai bun caz, altfel te lovești de un zid și rămâi pe loc)

Cum abordezi rezolvarea unei probleme folosind metoda TRIZ?

👉 Problemă 👉 Abstractizare (te folosești de filosofie și psihologie pentru a explica problema) 👉 Cauți să vezi cine a mai avut problema ta 👉 Cauți să vezi cum au rezolvat alții problema ta 👉 Soluție (practic, dacă găsești o problemă cu o soluție asemănătoare, trebuie să fii în stare să adaptezi răspunsul la problema ta)


Cum ți se par aceste abordări? Poate spui că așa e și în școală, că totdeauna poți să ceri ajutorul profesorului și toate lucrurile vor merge bine. Păi nu e chiar așa. În viața reală (sau viața de adult), apar tot felul de probleme și de situații pe care nu le-ai mai întâlnit. Bineînțeles că situațiile respective au apărut înainte la alți adulți, dar tu ești pus într-o situație nemaiîntâlnită, adică specifică doar ție în momentul respectiv. Ce faci? Cauți soluții. Și dacă nu găsești? Atunci te adâncești tot mai mult în teoriile TRIZ sau apelezi la ajutorul celor din jur. Bine-ar fi să iei în piept probleme vieții direct cu Dumnezeu de mână…

TRIZ se bazează foarte mult pe ideea de „tot ce a fost va mai fi”, adică pe repetiție. Bineînțeles, dacă ești creștin poți apela la ajutor divin. Dacă ai o relație bună cu Dumnezeu și stai în voia Lui, atunci cu siguranță te va ajuta. Nu-i așa că este mult mai bine să rezolvi problemele vieții sub îndrumarea Celui care dă viața? În Biblie găsești scris următorul verset:

Ce a fost va mai fi și ce s-a făcut se va mai face; nu este nimic nou sub soare. (Eclesiastul 1:9)

Lumea tehnologiei este una care dorește să inoveze la foc automat. Savanții lucrează la ora actuală (azi la mine e 19 mai, 2023, ora 11:54) la tehnologii pe care oamenii de rând le vor folosi peste câțiva ani sau zeci de ani. Progresul tehnologic nu trebuie să se întâmple deodată, ci treptat. Noutățile tehnologice au la bază chestii vechi interpretate într-un mod nou.

În limbajele de programare, totdeauna te vei „lovi” de aceleași principii. Odată ce înțelegi cum să discuți cu un computer (procesor), atunci poți învăța oricând alte limbaje de programare. De altfel, așa funcționează și lumea sau banii. Tot ce a fost este și tot ce este va mai fi.

La un moment dat, când ești foarte bun în mai multe domenii, vei „îmbrățișa” ușor alte domenii în aria ta de cunoaștere prin simplul fapt că vei descoperi o legătură pe care o poți înțelege fără efort. Ajungi la capacitatea să faci conexiuni atunci când găsești un tipar. Funcționarea Universului poate fi transpusă în tipare…

Mulți programatori la început de drum se zbat cu eterna întrebare „Ce limbaj de programare merită să învăț?” și se strofocă până găsesc acel limbaj de lux (care nu există). Dacă te uiți un pic la indexul TIOBE, ai să observi că în top 10 nu este niciun limbaj mai nou apărut în ultimii 20 de ani. Practic, orice tehnologie modernă se bazează pe ceva vechi. La fel este și cu limbajele de programare. Astăzi, 19 mai, 2023, cel mai popular limbaj de programare este Python, care are la bază limbajul C++ (locul 4). Python a apărut în 1991, iar C++ în 1985. De asemenea, C++ are la bază limbajul C, apărut în 1972. Observi că tot ce a fost este și va mai fi? Arhitecturile noilor limbaje de programare vor avea la bază vechile limbaje de programare…

Poți să fii la curent cu noutățile în domeniul tehnologiei dacă înveți prima dată bazele. Caută mai întâi să înțelegi concepte simple, încearcă să deslușești tainele arhitecturii care stă la baza tehnologiei și cel mai important lucru: nu te lăsa descurajat când întâmpini dificultăți! Găsești pe internet o grămadă de informații utile și inutile cu privire la aproape orice chestie.

Evreii se încumetă să deschidă o afacere în locuri unde se găsesc deja afaceri asemănătoare. Adică, un evreu va deschide o nouă pizzerie într-o zonă în care sunt alte pizzeri, nu unde nu există pizzerii… De ce? Consideră că acolo unde sunt să zicem 4 pizzerii, e loc și pentru a 5-a (din moment ce niciuna n-a dat faliment) și că este riscant să deschidă o pizzerie într-o zonă care nu are nicio pizzerie (pe considerentul că știu alții de ce nu au deschis nimic acolo… poate au studiat piața și au observat că nu este viabil…).

Poți aborda viața precum un evreu, în sensul că nu trebuie să te sperie concurența care este în fața ta cu „ani-lumină”? Dacă vrei să înveți ceva, atunci învață! Nu contează că IBM sau Google este în fața ta cu 100 de ani. Ai la îndemână o grămadă de informație. Folosește-te de ea și ai să vezi că la un moment dat vei culege roade bune! Poți să evoluezi într-un an câți alții în 100. Cum? Numai cu ajutorul lui Dumnezeu!


Sursă imagine: Robynne Hu on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile