Cum se cultivă răbdarea?

Cum se cultivă răbdarea?

Vrei să afli care sunt cele mai mari secrete pentru dobândirea răbdării? Oare dacă le afli, le vei pune în practică sau vrei să știi doar pentru cultura ta generală? Mai întâi îți dau un sfat: rabdă!

Câtă răbdare are un copilaș? Dar un om cu vârsta îmbelșugată? Pentru oamenii din categoria asta e bine să pui altă întrebare: „De câtă răbdare are nevoie un copilaș sau un om cu vârsta îmbelșugată?”. Răspuns corect: de îndelungă răbdare.

Poate ai citit articolul „A mânca răbdări prăjite” sau Psalmul 138:3, în care am scris că sunt trei tipuri de răbdări: răbdarea de om normal, îndelunga răbdare, răbdarea sfinților. Ulterior am aflat că există și răbdarea martirilor

    Răbdarea este o trăsătură de caracter, o virtute foarte rar întâlnită în ziua de azi, unde totul se dorește a fi programat pe repede-nainte.

    Poate vei spune că ai răbdare, dar de multe ori ți-e pusă la încercare și erupi ca un vulcan… Ajungi la un moment dat să te stresezi la locul de muncă din cauza sarcinilor neterminate sau te aprinzi în trafic precum o fântână arteziană de paie ce ia foc când aude un claxon (sau îți „taie” cineva fața, sau chiar trebuie să aștepți prea mult și te „bate” gândul că întârzii)? Dacă ai cel puțin un răspuns de „Da”, atunci înseamnă că ai nevoie de răbdare.

    Din ce este formată răbdarea? Aș putea să scriu că din răbdare și să public articolul, dar nu fac asta… Am răbdare, articolul va fi publicat de-abia peste 2 luni. Orice lucru bun se lasă la dospit ca să crească, nu-i așa?

    Răbdarea are niște ingrediente foarte esențiale, și anume: autocontrolul, calmul și înțelepciunea. Pe care dintre acestea le ai sau vrei să le ai?

    Nu trebuie să te descurajezi dacă nu ai răbdare, ci trebuie să înveți cum se cultivă… Ai nevoie de timp, adică de răbdare. Răbdarea se învață prin răbdare. Școala Răbdării este răbdarea. Cum vine asta? Răbdând înveți să rabzi și să dobândești răbdarea

    Cum înveți cel mai bine sau orice, oricât, oricând? Doar atunci când pui în practică noțiunile teoretice. E limpede faptul că teoria are nevoie de practică pentru a trăi, nu-i așa? Teoriile care n-au valoare în practică sunt degeaba… Bine, nu toate, unele sunt atât de complexe încât se dau „bani frumoși” celor care le găsesc utilitatea, dar ăsta-i subiect de nod gordian

    Ce beneficii ai dacă rabzi? Să-ți scriu faptul că omul care rabdă, deci care nu se stresează, este sănătos? Ritmul alert al lumii în care trăim azi (2023) nu ne face bine. Parcă sunt prea multe boli generate de stres (cancer, depresie, diabet, hipertensiune, insomnie etc.). Într-o lume modernă, nu trebuia ca bolile să fie eradicate sau cel puțin „reduse la tăcere”? Sau măcar majoritatea… Și uite că întâmplarea face ca ele să se înmulțească. Scapă cine poate? Scapă cine are răbdare… Mai bine zis, scapă omul care are credință în Dumnezeu.

    Toate, dar absolut toate rezolvările problemelor din viața ta și a mea se pot desluși cu ajutorul lui Dumnezeu!

    Dacă tot am scris de autocontrol, ce crezi că are la bază? Autocontrolul are ca fundație stăpânirea de sine, nu încrederea în sine. Degeaba te încrezi în tine…

    Cum apare calmul? În situații de criză se vede cel mai bine, la fel cum un far e mană cerească în beznă…

    De unde vine înțelepciunea? De la Dumnezeu!

    Prin credința în Dumnezeu ajungi să ai stăpânire de sine, să fii calm, să te-mbraci cu înțelepciune și să dobândești răbdarea.

    Care este cel mai răbdător om al Bibliei? Moise sau Iov? Domnul Iisus Hristos!

    Răbdarea se dobândește în mijlocul necazurilor. Scriu „necazuri” la plural pentru că doar un singur necaz nu te face răbdător…

    Frații mei, să priviți ca o mare bucurie când treceți prin felurite încercări, ca unii care știți că încercarea credinței voastre lucrează răbdare. Dar răbdarea trebuie să-și facă desăvârșit lucrarea, pentru ca să fiți desăvârșiți, întregi și să nu duceți lipsă de nimic. (Iacov 1:2-4)

    Sunt cazuri în care Dumnezeu vrea să cultive în viața ta răbdare și îți sădește câteva necazuri… Ce faci în mijlocul încercărilor? Te vaiți, ceri imediat să fii salvat sau ai demnitatea să înfrunți totul, încredințându-te în brațul puternic al lui Dumnezeu? Sunt oameni care acceptă voia lui Dumnezeu orice-ar fi. Încojoară-te cu oameni de tipul ăsta! Răbdarea lor este adevărată! Nu doar atât, dar au și credință, nădejde și dragoste!

    Fără răbdare nu există credință. Fără credință nu există nădejde. Fără nădejde nu există dragoste. Sau îmbină-le cum vrei tu, numai să ai răbdare…

    Hai să răspund la întrebarea din titlu… Cum se cultivă răbdarea? Cu răbdare. Căile scurte sau prescurtările vor sădi nerăbdarea în caracterul tău.

    O mică precizare: răbdarea nu se bazează pe așteptare pasivă, ci pe autocontrol, calm și înțelepciune (credință, nădejde și dragoste).

    De luat aminte:

    Prin răbdarea voastră vă veți câștiga sufletele voastre. (Luca 21:19)


    Sursă imagine: Joshua Earle on Unsplash

    Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
    Become a patron at Patreon!
    Distribuie și altora:
    Abonează-te
    Primește notificări pentru
    guest
    0 Comentarii
    Cele mai vechi
    Cele mai proaspete Cele mai votate
    Inline Feedbacks
    Vezi toate comentariile